Zdrowie wykluwa się z jajka
Jajko – symbol Wielkanocy i najczęściej używany składnik w polskiej kuchni. Ale co tak naprawdę wiesz o jajku? My sporo i dziś zapraszamy do artykułu o jajowych ciekawostkach.
Jajko – symbol Wielkanocy i najczęściej używany składnik w polskiej kuchni. Ale co tak naprawdę wiesz o jajku? My sporo i dziś zapraszamy do artykułu o jajowych ciekawostkach.
Oto przepis na najsmaczniejsze, najprostsze, najszybsze i wyjątkowo zdrowe ciasto czekoladowe (znane również jako brownie). Ono nie może się nie udać!
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? Jak przygotować lemoniadę z bzu? Jak i kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu? Odpowiadamy!
Jak wykorzystać pokrzywę w kuchni? Jakie zastosowanie ma pokrzywa dla naszego zdrowia? Przeczytaj i polub się z tą popularną rośliną!
Przy zaburzeniach metabolicznych, np. cukrzycy i insulinoooporności nie wystarczy zrezygnować z cukru, aby czuć się lepiej, ponieważ węglowodany podnoszące poziom cukru znajdziemy wszędzie. Zobacz, jak zrobić pyszny obiad i nie narażać się na skoki insuliny.
Szakszuka to ostatnio bardzo modna potrawa i nie ma się co dziwić, bo jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Jajka podane z pysznym sosem pomidorowo-warzywnym nie mają prawa ci nie smakować.
Co przygotować na Święta dla osoby, która nie może jeść cukru? Poznaj przepisy na proste, pyszne i zdrowe świąteczne ciasta i desery!
Jak robić zakupy na święta, żeby nie wydać na nie fortuny? Przeczytaj i dowiedz się, co zrobić, żeby świąteczne wydatki nie zrujnowały konta.
Prażona cebulka to aromatyczny, pełen smaku dodatek do wielu dań. Sprawdź, jak ją przygotować i w jakiej formie podawać, aby w pełni wykorzystać jej potencjał!
Towarzyszy nam na co dzień. Używamy go do napojów, przekąsek czy deserów. Czy możemy się bez niego obyć? Jaki rodzaj wybrać? Cukier, bo o nim mowa, ma wiele odsłon i warto je poznać.
Co to jest podwieczorek? O której godzinie się go spożywa? A przede wszystkim: co na niego przygotować? Poznaj cztery proste przepisy!
Szukasz prostego przepisu na potrawy z grilla? Oto burger, szynka i łosoś z rusztu, których smak będzie ci przypominał o lecie!
Idealny do jajek, szparagów i innych młodych warzyw – sprawdź, jak przygotować delikatny i bogaty w smaku sos holenderski!
Uważasz się za miłośniczkę kawy, ale nie wiesz, jaki gatunek wybrać? Sprawdź, która kawa ziarnista ma do zaoferowania najlepszy smak i aromat!
Jakiego garnka użyć do gotowania na parze, a jaki zapewni maksymalną trwałość i będzie z nami przez długie lata? Sprawdź, jakie garnki wybrać do swojej kuchni!
Mąka to jeden z tych produktów, które zawsze znajdą zastosowanie w kuchni. Najczęściej sięgamy po mąkę tortową, uważaną za najbardziej uniwersalną. Ale czy znacie inne rodzaje mąki i wiecie, jak ich używać?
Zamiast martwić się, że pandemia zamknęła cię w domu, zorganizuj sobie własne przyjęcie karnawałowe. Baw się tak, jak lubisz, i wypróbuj nasze przekąski!
Święta coraz bliżej, a wy wciąż nie wiecie, jakimi słodkościami uraczyć gości? Sprawdźcie nasze przepisy na potrawy z makiem na Wigilię!
Tort czekoladowo-śmietankowy cz torcik mascarpone z cynamonem bez pieczenia? Odkryj sprawdzone przepisy na torty biszkoptowe, bezowe, z kremem, owocami i… wiele innych!
Sól, biały chleb i śmietana – dlaczego powinniśmy wyeliminować te i inne produkty ze swojej diety? I czym je zastąpić, żeby było smacznie i zdrowo?
Soki owocowe są pyszne, zdrowe i sycące – dzięki nim z łatwością przekonasz wnuki do owoców i warzyw. Dowiedz się, jakie urządzenie wybrać, aby przygotować idealny sok!
Blok czekoladowy, galaretka z nóżek, a może zupa pomidorowa? Opisz ulubioną potrawę z dzieciństwa i zdobądź nagrodę w konkursie!
Kto powiedział, że ryż ma być tylko dodatkiem do obiadu? Można mu z powodzeniem oddać główną rolę i łatwo stworzyć kolorową, smaczną i tanią potrawę, która przypadnie do gustu każdemu!
W chłodne dni dobrze jest zjeść coś gorącego i pożywnego. Parująca micha gulaszu – to jest to! Przedstawiamy 3 proste przepisy na sycące dania dla całej rodziny!
Szukasz pomysłu na tani, sycący i niebanalny obiad? To danie cię nie zrujnuje, a na pewno posmakuje każdemu!
Dzieci są słodkie same w sobie. Naprawdę nie trzeba ich dosładzać! My, babcie, często o tym zapominamy, dlatego warto uświadomić sobie, jaki wpływ na dzieci ma cukier i co robić, żeby z nim nie przesadzić!
Kotlet raz! Nic podobnego – u nas aż CZTERY RAZY! Przedstawiamy 4 cudowne przepisy na kotlety, dzięki którym w kuchni i na stole już nigdy nie będzie wiać nudą!
Śliwki dla cery naczynkowej, a gruszki w walce z cholesterolem? Jak je jeść, żeby najlepiej smakowały? Wypróbujcie te wyjątkowe przepisy!
Tygielek, dripper, a może french press? Brzmi dziwnie, ale zapewniamy – to recepta na tanie parzenie kawy w domu. Przekonaj się, że wcale nie potrzebujesz ekspresu, żeby rozkoszować się aromatem dobrej kawy każdego dnia!
Do popołudniowej kawy, na imprezę lub zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego – czekolada nie ma sobie równych! Aby czerpać jeszcze więcej radości ze słodkich czekoladowych deserów, warto skorzystać z niecodziennych przepisów. Te cudeńka nie tylko świetnie smakują, ale również pysznie wyglądają. Oto nasze propozycje, którymi możesz się zainspirować!
Latem częściej nachodzi nas ochota na sałatki. Oto 3 świetne przepisy, w których śmiało mieszamy warzywa z… owocami! Oryginalne połączenie smaków, a do tego banalnie proste w przygotowaniu!
Czy picie mleka jest zdrowe? Czy alergia na mleko to to samo co nietolerancja? Czy „mleko” roślinne jest lepsze od krowiego? Rozwiewamy wątpliwości!
Szakszuka z kiełbasą i papryką, sycąca zupa z batatami i kurczakiem oraz rogaliki z… 3 składników! Blogerka Joanna Małagowska poleca proste, praktyczne, a przede wszystkim PRZEPYSZNE dania na co dzień i od święta. 2 miliony internautów, którzy wypróbowali jej przepisy, nie mogą się mylić!
Dopadł cię leń w kuchni? Nie dzwoń po pizzę! Przygotuj naszą superłatwą zapiekankę lub… zainspiruj się i stwórz własną, wykorzystując to, co akurat masz w lodówce!
Dla mięsofanów, rybolubów i roślinożerców. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Skóra ci cierpnie na myśl o kolejnej bułce z dżemem albo kromce z żółtym serem? Poznaj przepisy na kanapki, które skuszą każdego małego niejadka!
Smaczni, tani i szybki obiad? To możliwe! Makaron jako baza, a do tego dodatki, które nadadzą mu smak i aromat. Kto powiedział, że za niebo w gębie trzeba dużo zapłacić?
Czy biały cukier pomaga się skoncentrować? Czy brązowy cukier aby na pewno jest zdrowszy od białego? Czy stewia nadaje się do pieczenia? Po przeczytaniu będziesz wiedzieć wszystko o zdrowych słodzikach!
W Polsce marnuje się 9 milionów ton żywności rocznie! Weź sobie do serca nasze rady, bo wyrzucanie jedzenia to hańba, a tymczasem jej uniknięcie jest naprawdę proste!
W ostatniej chwili dowiedziałaś się, że sylwester odbędzie się jednak u ciebie w domu? Przedstawiamy menu na sylwestrową domówkę, które przygotujesz szybciej, niż wybierzesz kreację na wieczór!