Mleko – pić czy nie pić?

czy mleko jest zdrowe

Foto: Pixabay

Mleko jest dzisiaj na cenzurowanym. Jeszcze do niedawna picie mleka krowiego, nawet kilku szklanek dziennie, było dla nas oczywistą oczywistością. Przecież to było samo zdrowie! Mleko jako podstawowy napój towarzyszył nam przez całe życie.

Dziś jednak coraz częściej mówi się o kontrowersjach związanych z piciem mleka. Zaznacza się, że dorosłym ludziom jest zupełnie niepotrzebne, a na dodatek wapń z mleka słabo się przyswaja. Jak się w tym wszystkim odnaleźć? Czy zatem w ogóle można pić mleko?!

Składniki zawarte w mleku

I po co jest nam ono potrzebne? Mleko jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, dostarcza m.in.:

  • białka,
  • tłuszczy, w tym NNKT (czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych),
  • witamin D, A, C, E, B12, B oraz innych witamin z grupy B,
  • wapnia, fosforu, magnezu oraz potasu.

Imponujący skład mleka pozostaje nie bez znaczenia na funkcjonowanie całego organizmu.

Te witaminy i mikroelementy chronią serce, usprawniają metabolizm, poprawiają równowagę hormonalną, wzmacniają kości, a nawet spowalniają starzenie mózgu.

» Twoja córka lub synowa karmi właśnie piersią? Dowiedz się, jak powinna wyglądać jej dieta i pozbądź się wątpliwości dotyczących produktów wskazanych i zakazanych dla młodych mam!

Jakie mleko wybierać?

Mleko i jego przetwory są uznawane za jedno z lepszych źródeł wapnia, będącego głównym budulcem naszych zębów i kości.

Zalecenia co do tego, ile mleka dziennie można wypić, są różne, ale zwykle oscylują w okolicach 2-3 szklanek dziennie.

By wapń zawarty w mleku mógł się lepiej wchłaniać, potrzebny jest w nim tłuszcz, poza tym to właśnie w tłuszczach znajdują się witaminy, zatem wybierajmy mleko nieodtłuszczone, a będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia.

» Masło, olej, a może oliwa? Dowiedz się, na jakich produktach najlepiej smażyć potrawy!

Alergia na mleko

Mleko nie jest dobre dla wszystkich, a już z pewnością nie w nadmiernych ilościach.

Na pewno mleka powinny unikać osoby uczulone na białka mleka krowiego – kazeinę, czyli cierpiące na alergię pokarmową. Spożycie mleka przez taką osobę może nieść ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

W przypadku alergii konieczna jest dieta eliminacyjna, współpraca z alergologiem oraz dietetykiem, by uniknąć problemów ze zdrowiem i ewentualnych niedoborów.

Najczęściej alergia na mleko krowie dotyczy niemowląt i małych dzieci i mija sama wraz z dorastaniem dziecka.

» W prawidłowej diecie dziecka (ale też dorosłego!) nie powinno być zbyt dużo cukru. Dowiedz się, jak ograniczyć spożycie cukru u twoich wnuków!

Czym jest nietolerancja mleka i jak sobie z nią radzić?

W mleku znajduje się laktoza, czyli cukier mleczny, który rozkładany jest za pomocą enzymu obecnego w jelitach – laktazy. Gdy w organizmie jest jej bardzo mało lub jej brakuje, trawienie mleka niesie ze sobą konsekwencje w postaci bólu brzucha, mdłości, biegunki i uczucia przelewania się w brzuchu treści pokarmowych.

Dolegliwości te są wprawdzie nieprzyjemne i bolesne, nie są jednak niebezpiecznie dla naszego zdrowia w wieku dorosłym.

Z drugiej strony zaburzenia trawienia przyswajania laktozy u niemowląt są dolegliwością poważną i powinny być szybko zdiagnozowane.

Wbrew powszechnej opinii nietolerancja laktozy w wieku dorosłym nie oznacza konieczności całkowitego rezygnowania z jedzenia przetworów mlecznych.

nietolerancja mleka

Foto: Pixabay

Co więcej, warto wtedy wybierać produkty fermentowane, typu maślanka, jogurt czy kefir, ponieważ nie zawierają już laktozy, a dodatkowo są bogate w cenne dla zdrowia probiotyki. Niektóre produkty laktozy w ogóle już nie zawierają, np. sery żółte.

» Cukier, miód, stewia… Przeczytaj, czym słodzić dania, żeby było zdrowo!

Warto również pamiętać, że picie mleka bez laktozy „na zapas”, kiedy nie mamy ku temu przesłanek, nie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Możemy sobie tylko zaszkodzić i nabawić się wtórnej nietolerancji laktozy!

Mleko krowie a „mleko” roślinne

Oprócz mleka krowiego na półkach sklepowych możemy znaleźć rozmaite „mleka” roślinne, np. sojowe, migdałowe czy ryżowe. Tak naprawdę, poza nieco zbliżoną barwą, konsystencją i smakiem (z reguły są kremowe, białawe i lekko słodkawe) są jedynie roślinnymi napojami, dlatego mogą być spożywane przez wegan.

„Mleka”, a w zasadzie napoje roślinne to dobry zamiennik kulinarny dla mleka krowiego nadający się do rozmaitych potraw lub np. zabielania kawy.

Mają one jednak inne właściwości i wartości odżywcze niż mleko krowie, zatem o ile są smaczne i zdrowe, to nie można między nimi a tradycyjnym mlekiem postawić znaku równości.

» Słyszałaś o „cichym złodzieju kości”? Nie daj się zaskoczyć i naucz się rozpoznawać objawy osteoporozy!

Mody żywieniowe zmieniają się jak w kalejdoskopie. Najpierw czegoś jeść nie wolno, a za jakiś czas wręcz należy! Tak było z masłem, mięsem, jajkami, pieczywem, niektórymi warzywami… Modne jest przechodzenie na dietę bezglutenową, wykluczanie cukru i innych produktów. Tylko czy zawsze „modne” znaczy „zdrowe”?

Czy włączacie mleko do swojej codziennej diety?

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *