Jak cukier szkodzi twoim wnukom?

jak cukier szkodzi dzieciom

Foto: Pixabay

Ciasteczka, czekoladki, słodkie napoje, lizaki, cukierki, bombonierki, chrupki są takie pyyyszne! Dzieci kochają słodkości, wie to chyba każda mama i babcia.

Zresztą – my, dorośli, też je uwielbiamy! Słodycze przywołują na myśl wspaniałe chwile, jak smak cukierków z paczek na święta, niedzielne wyjścia na lody czy rozpływająca się w ustach czekoladka podarowana przez dziadka.

Tyle że w naszej codziennej diecie jeszcze kilkadziesiąt lat temu cukier, a więc i przetworzone słodycze, zajmowały niewiele miejsca, bo zwyczajnie nie były dostępne lub bardzo drogie i po prostu się ich nie kupowało. Dziś natomiast cukier jest dodawany prawie do wszystkiego! A – jak wiadomo – co za dużo, to niezdrowo. W tym wypadku: BARDZO NIEZDROWO!

» Nie tylko cukier nam szkodzi. Sprawdź, które produkty powinnaś ograniczać w swojej diecie!

Cukier krzepi?

dlaczego cukier szkodzi

Foto: Pixabay

No dobrze, ale dlaczego ten cukier jest obecnie na cenzurowanym? Kiedyś mówiło się przecież, że cukier krzepi.

Odpowiedź dają obserwacje lekarzy pediatrów i liczne badania, które alarmująco pokazują, że dzieci zarówno z Polski, ale również i innych krajów, borykają się z poważnym problemem nadwagi i otyłości.

Kolejnymi równie poważnymi problemami zdrowotnymi, które fundujemy dzieciom razem z dietą bogatą w cukier, jest z pewnością próchnica oraz problemy z apetytem.

Dodatkowo cukier bardzo źle wpływa na funkcjonowanie maluchów (to samo dotyczy dorosłych!) – słodki posiłek szybko nasyci, ale równie szybko dziecko staje się głodne. Chwilę później do przysłowiowego „ssania” w brzuchu dołącza się ospałość, rozdrażnienie i problemy ze skupieniem. Po słodkim posiłku dziecko szybko ma ochotę na kolejną słodką przekąskę.

Czy w ten sposób da się funkcjonować w przedszkolu lub szkole? Z pewnością jest to bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe! Poza tym – co warto podkreślić – część specjalistów winą za wysoką nadpobudliwość dzieci obarcza m.in. dietę bogatą w cukier!

To wszystko brzmi dość nieciekawie, prawda? Czy można jakoś zaradzić tym wszystkim problemom? Sprawa nie jest prosta, lecz z pomocą przyjdą z pewnością świetne sposoby prosto z naszej kuchni, czyli zdrowe, pełnowartościowe posiłki i produkty zamiast wszelkich gotowców. Przede wszystkim jednak trzeba wiedzieć, w jaki sposób ograniczyć spożycie cukru.

W jakich produktach znajduje się najwięcej cukru i czym je zastąpić?

gdzie jest najwiecej cukru

Foto: Pixabay

Przyjrzyjmy się naszym zakupom i przyzwyczajeniom, bo to, co kupują i jedzą dorośli, ma duży wpływ na przyzwyczajenia żywieniowe naszych dzieci czy wnuków.

NAPOJE

To ważne, co pijemy. Nie kupujmy kolorowych, słodzonych napojów! Do picia najlepsza jest woda. A jeśli dziecko woli coś smakowego – woda z cytryną i odrobiną miodu. Dosładzane? Oczywiście, ale przy okazji o wiele zdrowsze, bo zawiera prawdziwe i wartościowe składniki.

Ciekawym rozwiązaniem jest też butelka z filtrem, którą można dostać w większości popularnych marketów. Dziecko ma swój gadżet i zawsze dostęp do świeżej wody. Latem zaś gotujmy dzieciom kompoty z owoców!

CZEKOLADA

Jeśli jemy czekoladę, to nie taką nadziewaną, w której składzie występuje chyba z 200 pozycji! Zamieńmy ją na czekoladę deserową, a gdy przywykniemy do gorzkawego smaku – na gorzką z jak największą ilością kakao.

Walor smakowy i zdrowotny będzie tu nieoceniony, bo taka gorzka czekolada zawiera potrzebny naszemu organizmowi magnez. Jeśli w czekoladzie lubimy dodatki, niech będą to orzechy lub rodzynki.

ZAMIENNIKI CUKRU

Tam, gdzie się da, zmniejszajmy ilość dodawanego cukru. W ciastach, deserach czy lodach można też z powodzeniem zastąpić go ksylitolem, czyli cukrem brzozowym. Ma on bardzo zbliżone właściwości smakowe do cukru białego, jest zaś o wiele zdrowszy.

Ostrożnie jednak – ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo. Na naszych kuchennych półkach powinien również zagościć miód.

» Jeśli chcesz poznać inne zamienniki cukru, koniecznie przeczytaj, czym słodzić potrawy, żeby było zdrowo!

WARTOŚCIOWE PRZEKĄSKI

Czyli takie, po których nie będziemy głodni za 10 minut. Orzechy czy suszone owoce to coś, co warto mieć w kuchennych szafkach, gdy najdzie nas ochota na przegryzkę albo wnuczek zawoła: „Babciu, daj coś słodkiego!”.

Pamiętajmy, że orzechy powinny być bez soli i oleju, najlepiej prażone, a suszone owoce koniecznie niesiarkowane! Będą miały wprawdzie mniej atrakcyjny kolor, ale są zdrowsze.

OWOCE

To wprawdzie też cukier (fruktoza), ale owoce są przy tym pełne ważnych wartości, jak witaminy czy błonnik, więc nie rezygnujmy z nich. Wyjątkiem są z pewnością przetworzone owoce, czyli np. musy w tubkach, które dzieci uwielbiają.

Taki mus będzie lepszy niż czekoladka czy batonik, jednak między musem a owocem nie można postawić znaku równości. W procesie produkcji owoce na mus pozbawiane są wielu cennych składników, m.in. błonnika, i nie powinny zastąpić owoców w całości, a być wyjątkowym dodatkiem do menu dzieci, nie zaś jego podstawą.

» Świetnym sposobem na „przemycenie“ owoców do diety dziecka jest podawanie ich w formie soków. Sprawdź, jakie urządzenie wybrać do przygotowywania soków owocowo-warzywnych!

JOGURTY

Słodkie jogurty traktujmy jak deser, a nie jako zdrową przekąskę czy podstawę śniadania lub kolacji. Doskonałą alternatywą dla słodzonych jogurtów będzie jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców i odrobiny miodu. Gdy dorzucimy do tego kilka łyżek płatków zbożowych, otrzymamy naprawdę wartościowy posiłek.

Jogurt naturalny – tak, zaś gotowy jogurt słodzony – jeśli w ogóle, to tylko jako słodycz!

» Czy mleko to produkt dla każdego? Jakie ma właściwości i kto powinien go unikać? Przeczytaj, czym jest nietolerancja mleka i jak sobie z nią radzić?

PRODUKTY DLA DZIECI

Nie kupujmy „wynalazków” specjalnie dla dzieci, bo bardzo rzadko zdarza się, że rzeczywiście są… zdrowe. Soczek ma dodatek witamin? Gdy dokładnie wczytamy się w jego skład, może się okazać, że został on wyprodukowany z soku zagęszczonego. Został zatem pozbawiony większości wartości odżywczych i dodanie do niego sztucznych witamin to tylko takie mydlenie oczu!

Słodkie kakao dla dzieci? Kakao owszem, ale najlepiej to ciemne, które dodajemy do wypieków, dosłodzone miodem i podane z mlekiem.

Zmiana przyzwyczajeń drogą do nowego słodkiego życia!

zdrowa dieta dziecka

Foto: Pixabay

Co zrobić, żeby w naszej diecie było mniej cukru? Czasem wystarczy odrobinę zmienić swoje nawyki, żeby wszystkim wyszło to na zdrowie!

Posiłek zamiast słodycza

Gdy maluch prosi o coś słodkiego, zaproponujmy mu… kanapkę luby jabłko! Z pewnością nieraz zdarzy się, że dziecko jest po prostu głodne – zje posiłek i zapomni o chęci na coś słodkiego!

Współpraca popłaca

Bądźmy konsekwentni i współpracujmy z rodzicami pociech, bowiem najgorsze, co możemy zrobić, to w sekrecie przed rodzicami dokarmiać dzieci słodyczami lub innymi przekąskami! Jeśli mama lub tata mówią stanowcze „nie” słodyczom, musimy grać w jednej drużynie i proponować coś innego w zamian.

Metoda małych kroczków

Niewiele osób jest zwolennikami radykalnych działań, więc wszelkie zmiany wprowadzajmy stopniowo. Najlepiej zacznijmy od siebie. Nasze przyzwyczajenia mają bardzo duży wpływ na to, jak będą się odżywiały nasze wnuki!

To, że dzieci lubią słodki smak, jest zupełnie naturalne. W końcu znają go od pierwszych godzin życia, bo mleko mamy też jest słodkie. Jeśli nie ma takiej zdrowotnej potrzeby, nie trzeba też wcale eliminować cukier z diety całkowicie. Złoty środek będzie tu jak zwykle najlepszym rozwiązaniem!

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *