Nostalgiczna kuchnia PRL i nie tylko – recenzja książki Beaty Boruckiej „Opowieści ze smakiem”
Jaką potrawę z dzieciństwa wspominasz do dzisiaj? Wiesz, taką, że gdy o niej myślisz, cieknie ci ślinka, w brzuchu burczy, a na sercu robi się przyjemnie ciepło.
Może są to kluski leniwe twojej mamy? A może rosół z domowym makaronem babci? A może jabłecznik, który zawsze wjeżdżał na stół po niedzielnym domowym obiedzie?
Zresztą, nie będę zgadywać. Czasem wystarczy pajda chleba z cukrem, żeby przywołać cudowne wspomnienia.
„Opowieści ze smakiem” to książka Beaty Boruckiej o takich właśnie kulinarnych wspomnieniach, które kształtują nas na całe życie.
Zaglądamy do środka!
Smakowita podróż do przeszłości
To z pewnością nie jest zwykła książka kucharska. Bo choć są tu przepisy, mnóstwo sprawdzonych przepisów, to każdy z nich oprócz składników ma też swoją historię.
Autorka nie tylko podrzuca nam sposób przygotowania konkretnych dań, ale także opowiada, skąd się dany przepis wziął. Kto go wymyślił i dlaczego. Kiedy był serwowany. Co było źródłem inspiracji.
Cofamy się pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina, i towarzyszymy autorce w podróży przez kolejne lata: od czasów PRL po współczesność.
Oprócz miłości do jedzenia i gotowania, mamy tu miłość do ludzi: do taty, zawodowego tenora, ukochanej babci Ani czy mamy, fanatyczki grzybobrania. Są wspomnienia z rodzinnych spotkań i zawodowych wojaży. Są puste półki w sklepach i pełna spiżarnia w domu.
A wszystko to wciąga, pachnie i tryska humorem – typowym dla stylu Boruckiej.
Apetyt rośnie w miarę… czytania
Masz ochotę na babkę ziemniaczaną, blok czekoladowy albo jajka faszerowane w skorupce? A może chciałabyś odczarować cynaderki, flaki albo kleik zdrowotny? A może nigdy nie próbowałaś kostki z kaszy krakowskiej, sałatki z cykorii albo… błotka do mięsa?
Teraz masz szansę nadrobić wszelkie kulinarne zaległości albo nauczyć się robienia dań, z którymi do tej pory nie było ci szczególnie po drodze.
Ale uwaga – autorka, wydawnictwo, ani tym bardziej Polka50plus nie biorą odpowiedzialności za dodatkowe centymetry w talii, które mogą cię dopaść po tej wyjątkowej degustacji!
Pogaduchy przy kawie
„Opowieści ze smakiem” to kolejna po „Mądrej Babci” książka autorstwa jednej z najsłynniejszych polskich silver influencerek.
Podobnie jak w poradniku o odpowiedzialnym babciowaniu, tutaj też mamy dowcipny, czasem cięty język, świat ukazany z czułością, ale i przymrużeniem oka, a także tę mocno wyczuwalną swojskość. Trochę jakby wpadło się na pogaduchy do wygadanej, dobrej znajomej.
Dodatkowo mamy też zdjęcia. Nie wysublimowane kadry w stylu food porn, ale przyjemne, nie zawsze ostre jak brzytwa ujęcia, jakby wyjęte z rodzinnego albumu.
Zresztą, nawet nie jakby! Oprócz zdjęć potraw w książce naprawdę są fotografie rodzinne z prywatnej kolekcji autorki. Prawdziwa, pyszna podróż do przeszłości.
Zgłodniałaś? Ta lektura na pewno zaspokoi twój wilczy apetyt. Na dobry obiad i smakowite chwile z książką w ręku.
Tytuł: OPOWIEŚCI ZE SMAKIEM
Autorka: BEATA BORUCKA
Wydawnictwo: MB Press
Data premiery: 4.12.2019
Niektóre linki na stronie mogą być linkami afiliacyjnymi. Oznacza to, że gdy w nie klikniesz, a następnie przejdziesz do strony sprzedawcy i dokonasz zakupu, my otrzymamy prowizję od twojego zakupu. Nie ma to wpływu na twoją cenę, więc nie obawiaj się, że przez afiliację kupujesz drożej.