Nostalgiczna kuchnia PRL i nie tylko – recenzja książki Beaty Boruckiej „Opowieści ze smakiem”

Beata Borucka „Opowieści ze smakiem” – recenzja

Jaką potrawę z dzieciństwa wspominasz do dzisiaj? Wiesz, taką, że gdy o niej myślisz, cieknie ci ślinka, w brzuchu burczy, a na sercu robi się przyjemnie ciepło.

Może są to kluski leniwe twojej mamy? A może rosół z domowym makaronem babci? A może jabłecznik, który zawsze wjeżdżał na stół po niedzielnym domowym obiedzie?

Zresztą, nie będę zgadywać. Czasem wystarczy pajda chleba z cukrem, żeby przywołać cudowne wspomnienia.

„Opowieści ze smakiem” to książka Beaty Boruckiej o takich właśnie kulinarnych wspomnieniach, które kształtują nas na całe życie.

Zaglądamy do środka!

Smakowita podróż do przeszłości

To z pewnością nie jest zwykła książka kucharska. Bo choć są tu przepisy, mnóstwo sprawdzonych przepisów, to każdy z nich oprócz składników ma też swoją historię.

Autorka nie tylko podrzuca nam sposób przygotowania konkretnych dań, ale także opowiada, skąd się dany przepis wziął. Kto go wymyślił i dlaczego. Kiedy był serwowany. Co było źródłem inspiracji.

Beata Borucka „Opowieści ze smakiem” – środek książki

Cofamy się pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina, i towarzyszymy autorce w podróży przez kolejne lata: od czasów PRL po współczesność.

Oprócz miłości do jedzenia i gotowania, mamy tu miłość do ludzi: do taty, zawodowego tenora, ukochanej babci Ani czy mamy, fanatyczki grzybobrania. Są wspomnienia z rodzinnych spotkań i zawodowych wojaży. Są puste półki w sklepach i pełna spiżarnia w domu.

A wszystko to wciąga, pachnie i tryska humorem – typowym dla stylu Boruckiej.

Apetyt rośnie w miarę… czytania

Beata Borucka „Opowieści ze smakiem” – środek książki

Masz ochotę na babkę ziemniaczaną, blok czekoladowy albo jajka faszerowane w skorupce? A może chciałabyś odczarować cynaderki, flaki albo kleik zdrowotny? A może nigdy nie próbowałaś kostki z kaszy krakowskiej, sałatki z cykorii albo… błotka do mięsa?

Teraz masz szansę nadrobić wszelkie kulinarne zaległości albo nauczyć się robienia dań, z którymi do tej pory nie było ci szczególnie po drodze.

Ale uwaga – autorka, wydawnictwo, ani tym bardziej Polka50plus nie biorą odpowiedzialności za dodatkowe centymetry w talii, które mogą cię dopaść po tej wyjątkowej degustacji!

Pogaduchy przy kawie

Beata Borucka „Opowieści ze smakiem” – środek książki

„Opowieści ze smakiem” to kolejna po „Mądrej Babci” książka autorstwa jednej z najsłynniejszych polskich silver influencerek.

Podobnie jak w poradniku o odpowiedzialnym babciowaniu, tutaj też mamy dowcipny, czasem cięty język, świat ukazany z czułością, ale i przymrużeniem oka, a także tę mocno wyczuwalną swojskość. Trochę jakby wpadło się na pogaduchy do wygadanej, dobrej znajomej.

Dodatkowo mamy też zdjęcia. Nie wysublimowane kadry w stylu food porn, ale przyjemne, nie zawsze ostre jak brzytwa ujęcia, jakby wyjęte z rodzinnego albumu.

Zresztą, nawet nie jakby! Oprócz zdjęć potraw w książce naprawdę są fotografie rodzinne z prywatnej kolekcji autorki. Prawdziwa, pyszna podróż do przeszłości.

Zgłodniałaś? Ta lektura na pewno zaspokoi twój wilczy apetyt. Na dobry obiad i smakowite chwile z książką w ręku.


Opowieści ze smakiem – okładka

Tytuł: OPOWIEŚCI ZE SMAKIEM
Autorka: BEATA BORUCKA
Wydawnictwo: MB Press
Data premiery: 4.12.2019


Niektóre linki na stronie mogą być linkami afiliacyjnymi. Oznacza to, że gdy w nie klikniesz, a następnie przejdziesz do strony sprzedawcy i dokonasz zakupu, my otrzymamy prowizję od twojego zakupu. Nie ma to wpływu na twoją cenę, więc nie obawiaj się, że przez afiliację kupujesz drożej.

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *