Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI PORTALU POLKA50PLUS.PL

Niniejsza POLITYKA PRYWATNOŚCI zawiera szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików „cookies” w związku z korzystaniem ze strony internetowej Polka50plus.pl

1. Administrator Danych Osobowych

Administratorem danych osobowych jest Katarzyna Laskowska, Portal Polka50plus.pl, ul. Osobowicka 141/4, 51-004 Wrocław, adres e-mail: klaskowska@polka50plus.pl.

Dane osobowe Użytkowników są zbierane i przetwarzane przez Administratora zgodnie z przepisami rozporządzenia w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE ogólne rozporządzenie o ochronie danych oraz ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (RODO).

Administrator danych osobowych przetwarza dane osobowe Użytkowników zgodnie z prawem, z zachowaniem odpowiednich procedur i w sposób zapewniający maksymalny poziom bezpieczeństwa.

2. Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Użytkownicy odwiedzający stronę internetową portalu Polka50plus.pl mają możliwość zostawiania komentarzy pod artykułami oraz zapisania się do newslettera. W pierwszym przypadku przetwarzanymi danymi są imię, adres e-mail, adres IP oraz adres witryny, natomiast w drugim przypadku przetwarzanymi danymi są imię oraz adres e-mail. Istnieje również możliwość skontaktowania się z redakcją portalu za pomocą poczty elektronicznej (przetwarzamy wówczas adres e-mail oraz wszystkie dane zawarte ewentualnie w treści wiadomości) oraz wzięcia udziału w konkursie organizowanym na łamach portalu (przetwarzamy wówczas dane niezbędne do wzięcia udziału w konkursie i określone w Regulaminie danego konkursu, czyli m. in. imię, nazwisko, adres, adres e-mail, numer telefonu oraz ewentualnie wizerunek).

Podanie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by dodać komentarz na stronie, zapisać się do newslettera, skontaktować się z redakcją portalu lub wziąć udział w konkursie.

3. Podstawa przetwarzania danych osobowych oraz planowany termin ich usunięcia

Podstawami przetwarzania danych osobowych opisanych w punkcie 2. są odpowiednio:
- zgoda na dodanie komentarza poprzez jego opublikowanie (dane są przechowywane w systemie WordPress i zostaną usunięte po zamknięciu strony);
- zgoda na zapisanie do newslettera poprzez zaakceptowanie warunków zapisu do newslettera w momencie zapisu (zgodę można w każdej chwili wycofać, rezygnując z otrzymywania newslettera, czego skutkiem będzie usunięcie danych; w przeciwnym wypadku dane będą przetwarzane przez cały okres funkcjonowania newslettera);
- zgoda wynikająca z zainicjowania kontaktu poprzez wysłanie wiadomości e-mail (dane zostaną usunięte po zamknięciu strony);
- zgoda na wzięcie udziału w konkursie, do czego niezbędna jest akceptacja jego Regulaminu (dane zostaną usunięte po zakończeniu konkursu).

4. Cel przetwarzania danych osobowych

Celami przetwarzania danych osobowych opisanych w punkcie 2. są odpowiednio:
- opublikowanie komentarza na stronie internetowej portalu;
- przesyłanie newslettera informującego o nowościach, promocjach, produktach i usługach związanych z działalnością portalu Polka50plus.pl;
- obsługa zapytania przesłanego w wiadomości e-mail;
- przeprowadzenie konkursu.

5. Przekazywanie danych osobowych

Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie Administratora, np. firmom świadczącym usługi pocztowe lub dostawcom usług IT – przy czym takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy z Administratorem i z gwarancją odpowiedniego poziomu ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych.

Ze względu na korzystanie z usług Google oraz systemu mailingowego Mailchimp, które korzystają z serwerów znajdujących się poza Unią Europejską, dane osobowe są przekazywane do państwa trzeciego, jakim w tym wypadku są Stany Zjednoczone. Nie należy się jednak obawiać, ponieważ zarówno Google, jak i dostawca systemu mailingowego przystąpili do programu Privacy Shield, gwarantując w ten sposób odpowiedni poziom ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymagany przez przepisy europejskie.

Ponadto dane mogą być również przekazane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa, np. organom ścigania w razie zgłoszenia przez organ żądania na odpowiedniej podstawie prawnej (np. dla potrzeb toczącego się postępowania karnego).

6. Prawa Użytkownika związane z przetwarzaniem danych osobowych

W związku z przetwarzaniem przez Administratora portalu Polka50plus.pl danych osobowych Użytkownikom przysługują następujące prawa:
- prawo do dostępu do danych i uzyskania ich kopii;
- prawo do żądania sprostowania danych;
- prawo do usunięcia danych w określonych sytuacjach;
- prawo do przenoszenia danych;
- prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeśli Użytkownik wyraził wcześniej taką zgodę;
- prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych;
- prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W celu skorzystania z powyższych praw należy skontaktować się z Administratorem Danych Osobowych pod adresem klaskowska@polka50plus.pl.

7. Informacja o plikach „cookies”

Ta strona internetowa zapisuje na komputerze Użytkownika, a dokładniej w schowku przeglądarki internetowej (np. Firefox, Internet Explorer, Chrome) na koncie użytkownika komputera (lub telefonu), na którym łączy się z Internetem, tzw. pliki „cookies”. Podobnie działa większość stron internetowych. W plikach „cookies” przechowywane są informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony oraz do zapewnienia Użytkownikom najlepszych doświadczeń związanych z korzystaniem ze strony.

Pliki „cookies” są przechowywane w następujących celach:
- zapewnienie prawidłowego funkcjonowania strony;
- lepsze dopasowanie strony do potrzeb Użytkowników;
- poprawienie szybkości funkcjonowania i bezpieczeństwa korzystania ze strony;
- korzystanie z narzędzi analitycznych oraz tworzenie statystyk oglądalności;
- korzystanie z narzędzi marketingowych;
- korzystanie z systemu komentarzy;
- prezentacja reklam internetowych o treści maksymalnie dopasowanej do zainteresowań Użytkownika;
- tworzenie ankiet internetowych i zapobieganie sytuacji, w której ta sama osoba może głosować wielokrotnie;
- wyświetlanie na stronach filmów z serwisu YouTube;
- wyświetlanie na stronach filmów i animacji z serwisu Giphy.com;
- zapewnianie funkcji społecznościowych (np. poprawne działanie wtyczek społecznościowych, które pozwalają łatwo publikować wpisy z tej witryny na stronach serwisów społecznościowych, takich jak Facebook, Instagram, YouTube, Google+, Twitter czy Pinterest).

Podczas pierwszej wizyty na stronie Użytkownik otrzymuje informację o stosowaniu plików „cookies”, której zaakceptowanie i zamknięcie oznacza zgodę na wykorzystywanie plików „cookies” zgodnie z postanowieniami niniejszej POLITYKI PRYWATNOŚCI. Jeżeli zdaniem Użytkownika obecność plików „cookies” narusza jego prywatność, może je w każdej chwili wyłączyć – zarówno dla konkretnej witryny albo w ogóle dla wszystkich połączeń z jego przeglądarki, pamiętając jednak, że może to skutkować brakiem możliwości działania wybranych funkcjonalności stron internetowych.

Oprócz plików „cookies” własnych wykorzystywanych w celu prawidłowego funkcjonowania serwisu na stronach portalu Polka50pus.pl wykorzystywane są także pliki „cookies” pochodzące od podmiotów trzecich.

Wykorzystanie plików „cookies” podmiotów trzecich:
- śledzenie statystyk strony (np. liczba odwiedzających stronę, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej przez Użytkownika, czas spędzony na stronie itd.) za pomocą narzędzia Google Analytics; zbierane informacje są anonimowe i uniemożliwiają identyfikację Użytkownika;
- w celach marketingowych wykorzystywane są narzędzia marketingowe Facebooka i Google, które umożliwiają kierowanie do Użytkowników reklam w serwisie i których skutkiem jest wykorzystywanie plików „cookies” firm Facebook i Google;
- skutkiem wyświetlania na stronach portalu filmów z serwisu YouTube jest wykorzystywanie plików „cookies” firmy Google LLC dotyczących usługi YouTube;
skutkiem wyświetlania na stronach portalu filmów z serwisu Giphy.com jest wykorzystywanie plików „cookies” serwisu Giphy.com;
- na stronach serwisu stosowane są wtyczki do mediów społecznościowych, dzięki którym Użytkownicy mają np. możliwość udostępniania treści w serwisach społecznościowych lub subskrybowania profilu społecznościowego; korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików „cookies” serwisów Facebook, Instagram, YouTube, Google+, Twitter czy Pinterest.
Niektóre informacje pochodzące z plików „cookies” mogą by udostępniane współpracującym z Administratorem reklamodawcom oraz partnerom.

8. Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona, a każde takie zapytanie przechowywane jest w logach serwera. W przechowywanych na serwerze logach odnotowywane są m. in. adres IP Użytkownika, data i czas serwera, informacje o wykorzystywanym przez Użytkownika systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi Użytkownikami i nie są wykorzystywane przez Administratora w celu ich identyfikacji. Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy w zakresie administrowania stroną, a ich zawartość pozostaje do wglądu jedynie osób upoważnionych do administrowania serwerem.