Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI PORTALU POLKA50PLUS.PL

Niniejsza POLITYKA PRYWATNOŚCI zawiera szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików „cookies” w związku z korzystaniem ze strony internetowej Polka50plus.pl

1. Administrator Danych Osobowych

Administratorem danych osobowych jest Katarzyna Laskowska, Portal Polka50plus.pl, ul. Osobowicka 141/4, 51-004 Wrocław, adres e-mail: klaskowska@polka50plus.pl.

Dane osobowe Użytkowników są zbierane i przetwarzane przez Administratora zgodnie z przepisami rozporządzenia w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE ogólne rozporządzenie o ochronie danych oraz ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (RODO).

Administrator danych osobowych przetwarza dane osobowe Użytkowników zgodnie z prawem, z zachowaniem odpowiednich procedur i w sposób zapewniający maksymalny poziom bezpieczeństwa.

2. Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Użytkownicy odwiedzający stronę internetową portalu Polka50plus.pl mają możliwość zostawiania komentarzy pod artykułami oraz zapisania się do newslettera. W pierwszym przypadku przetwarzanymi danymi są imię, adres e-mail, adres IP oraz adres witryny, natomiast w drugim przypadku przetwarzanymi danymi są imię oraz adres e-mail. Istnieje również możliwość skontaktowania się z redakcją portalu za pomocą poczty elektronicznej (przetwarzamy wówczas adres e-mail oraz wszystkie dane zawarte ewentualnie w treści wiadomości) oraz wzięcia udziału w konkursie organizowanym na łamach portalu (przetwarzamy wówczas dane niezbędne do wzięcia udziału w konkursie i określone w Regulaminie danego konkursu, czyli m. in. imię, nazwisko, adres, adres e-mail, numer telefonu oraz ewentualnie wizerunek). Portal Polka50plus.pl organizuje również eventy związane z tematyką serwisu oraz skierowane do kobiet dojrzałych. Z takich wydarzeń przygotowywane są relacje i fotorelacje publikowane na łamach portalu Polka50plus.pl oraz na fan page'u portalu na Facebooku. Uczestniczące w wydarzeniach osoby uwiecznione na zdjęciach i wspomniane w publikacjach wyrażają pisemną zgodę na wykorzystanie wizerunku oraz dobrowolnie podanych danych (np. imienia).

Podanie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by dodać komentarz na stronie, zapisać się do newslettera, skontaktować się z redakcją portalu lub wziąć udział w konkursie.

3. Podstawa przetwarzania danych osobowych oraz planowany termin ich usunięcia

Podstawami przetwarzania danych osobowych opisanych w punkcie 2. są odpowiednio:
- zgoda na dodanie komentarza poprzez jego opublikowanie (dane są przechowywane w systemie WordPress i zostaną usunięte po zamknięciu strony);
- zgoda na zapisanie do newslettera poprzez zaakceptowanie warunków zapisu do newslettera w momencie zapisu (zgodę można w każdej chwili wycofać, rezygnując z otrzymywania newslettera, czego skutkiem będzie usunięcie danych; w przeciwnym wypadku dane będą przetwarzane przez cały okres funkcjonowania newslettera);
- zgoda wynikająca z zainicjowania kontaktu poprzez wysłanie wiadomości e-mail (dane zostaną usunięte po zamknięciu strony);
- zgoda na wzięcie udziału w konkursie, do czego niezbędna jest akceptacja jego Regulaminu (dane zostaną usunięte po zakończeniu konkursu);
- pisemna zgoda na wykorzystanie wizerunku i innych danych (np. imienia) zebranych w ramach organizowanego eventu (zgodę można w każdej chwili usunąć, kontaktując się z Administratorem danych osobowych; w przeciwnym wypadku dane będą przetwarzane przez cały czas istnienia publikacji na dany temat).

4. Cel przetwarzania danych osobowych

Celami przetwarzania danych osobowych opisanych w punkcie 2. są odpowiednio:
- opublikowanie komentarza na stronie internetowej portalu;
- przesyłanie newslettera informującego o nowościach, promocjach, produktach i usługach związanych z działalnością portalu Polka50plus.pl;
- obsługa zapytania przesłanego w wiadomości e-mail;
- przeprowadzenie konkursu;
- opublikowanie relacji i fotorelacji z organizowanego eventu.

5. Przekazywanie danych osobowych

Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie Administratora, np. firmom świadczącym usługi pocztowe lub dostawcom usług IT – przy czym takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy z Administratorem i z gwarancją odpowiedniego poziomu ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych.

Ze względu na korzystanie z usług Google oraz systemu mailingowego Mailchimp, które korzystają z serwerów znajdujących się poza Unią Europejską, dane osobowe są przekazywane do państwa trzeciego, jakim w tym wypadku są Stany Zjednoczone. Nie należy się jednak obawiać, ponieważ zarówno Google, jak i dostawca systemu mailingowego przystąpili do programu Privacy Shield, gwarantując w ten sposób odpowiedni poziom ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymagany przez przepisy europejskie.

Ponadto dane mogą być również przekazane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa, np. organom ścigania w razie zgłoszenia przez organ żądania na odpowiedniej podstawie prawnej (np. dla potrzeb toczącego się postępowania karnego).

6. Prawa Użytkownika związane z przetwarzaniem danych osobowych

W związku z przetwarzaniem przez Administratora portalu Polka50plus.pl danych osobowych Użytkownikom przysługują następujące prawa:
- prawo do dostępu do danych i uzyskania ich kopii;
- prawo do żądania sprostowania danych;
- prawo do usunięcia danych w określonych sytuacjach;
- prawo do przenoszenia danych;
- prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeśli Użytkownik wyraził wcześniej taką zgodę;
- prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych;
- prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
W celu skorzystania z powyższych praw należy skontaktować się z Administratorem Danych Osobowych pod adresem klaskowska@polka50plus.pl.

7. Informacja o plikach „cookies”

Ta strona internetowa zapisuje na komputerze Użytkownika, a dokładniej w schowku przeglądarki internetowej (np. Firefox, Internet Explorer, Chrome) na koncie użytkownika komputera (lub telefonu), na którym łączy się z Internetem, tzw. pliki „cookies”. Podobnie działa większość stron internetowych. W plikach „cookies” przechowywane są informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony oraz do zapewnienia Użytkownikom najlepszych doświadczeń związanych z korzystaniem ze strony.

Pliki „cookies” są przechowywane w następujących celach:
- zapewnienie prawidłowego funkcjonowania strony;
- lepsze dopasowanie strony do potrzeb Użytkowników;
- poprawienie szybkości funkcjonowania i bezpieczeństwa korzystania ze strony;
- korzystanie z narzędzi analitycznych oraz tworzenie statystyk oglądalności;
- korzystanie z narzędzi marketingowych;
- korzystanie z systemu komentarzy;
- prezentacja reklam internetowych o treści maksymalnie dopasowanej do zainteresowań Użytkownika (strona korzysta z narzędzi marketingowych Facebooka i Google'a, by kierować reklamy do Użytkowników; w kodzie strony zaimplementowane zostały Pixel Facebooka oraz tagi Google'a zapamiętujące odwiedziny Użytkowników na stronie; wykorzystywane są pliki „cookies” firm Facebook i Google);
- tworzenie ankiet internetowych i zapobieganie sytuacji, w której ta sama osoba może głosować wielokrotnie;
- wyświetlanie na stronach filmów z serwisu YouTube;
- wyświetlanie na stronach filmów i animacji z serwisu Giphy.com;
- zapewnianie funkcji społecznościowych (np. poprawne działanie wtyczek społecznościowych, które pozwalają łatwo publikować wpisy z tej witryny na stronach serwisów społecznościowych, takich jak Facebook, Instagram, YouTube, Google+, Twitter czy Pinterest).

Podczas pierwszej wizyty na stronie Użytkownik otrzymuje informację o stosowaniu plików „cookies”, której zaakceptowanie i zamknięcie oznacza zgodę na wykorzystywanie plików „cookies” zgodnie z postanowieniami niniejszej POLITYKI PRYWATNOŚCI. Jeżeli zdaniem Użytkownika obecność plików „cookies” narusza jego prywatność, może je w każdej chwili wyłączyć – zarówno dla konkretnej witryny albo w ogóle dla wszystkich połączeń z jego przeglądarki, pamiętając jednak, że może to skutkować brakiem możliwości działania wybranych funkcjonalności stron internetowych.

Oprócz plików „cookies” własnych wykorzystywanych w celu prawidłowego funkcjonowania serwisu na stronach portalu Polka50pus.pl wykorzystywane są także pliki „cookies” pochodzące od podmiotów trzecich.

Wykorzystanie plików „cookies” podmiotów trzecich:
- śledzenie statystyk strony (np. liczba odwiedzających stronę, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej przez Użytkownika, czas spędzony na stronie itd.) za pomocą narzędzia Google Analytics; zbierane informacje są anonimowe i uniemożliwiają identyfikację Użytkownika;
- w celach marketingowych wykorzystywane są narzędzia marketingowe Facebooka i Google, które umożliwiają kierowanie do Użytkowników reklam w serwisie i których skutkiem jest wykorzystywanie plików „cookies” firm Facebook i Google;
- skutkiem wyświetlania na stronach portalu filmów z serwisu YouTube jest wykorzystywanie plików „cookies” firmy Google LLC dotyczących usługi YouTube;
skutkiem wyświetlania na stronach portalu filmów z serwisu Giphy.com jest wykorzystywanie plików „cookies” serwisu Giphy.com;
- na stronach serwisu stosowane są wtyczki do mediów społecznościowych, dzięki którym Użytkownicy mają np. możliwość udostępniania treści w serwisach społecznościowych lub subskrybowania profilu społecznościowego; korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików „cookies” serwisów Facebook, Instagram, YouTube, Google+, Twitter czy Pinterest.
Niektóre informacje pochodzące z plików „cookies” mogą by udostępniane współpracującym z Administratorem reklamodawcom oraz partnerom.

8. Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona, a każde takie zapytanie przechowywane jest w logach serwera. W przechowywanych na serwerze logach odnotowywane są m. in. adres IP Użytkownika, data i czas serwera, informacje o wykorzystywanym przez Użytkownika systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi Użytkownikami i nie są wykorzystywane przez Administratora w celu ich identyfikacji. Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy w zakresie administrowania stroną, a ich zawartość pozostaje do wglądu jedynie osób upoważnionych do administrowania serwerem.