3 potrawy z makiem na wigilijny stół

makowiec rolada

Mak jest jednym z tych składników, które nieodłącznie kojarzą nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Potrawy z makiem są znanym symbolem obfitości, bogactwa oraz pomyślności i ze względu na to co roku tradycyjnie zajmują miejsce na wigilijnym stole.

Przygotowałyśmy dla was 3 proste przepisy na potrawy z makiem na Wigilię, spośród których każda pani domu znajdzie coś dla siebie. Dzięki nim z pewnością zrobicie wrażenie na swoich gościach!

» Potrawy z makiem symbolizują obfitość. A jaka jest symbolika innych dań wigilijnych? Sprawdź!

Makowiec na półkruchym spodzie

potrawy z makiem makowiec

Składniki na 8-10 porcji:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka

Masa makowa:

  • 300 g maku
  • 250 ml wody
  • 350 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wyłożyć na stolnicę, dodać cukier puder i masło, dokładnie posiekać. Dodać jaja i śmietanę, wyrobić ciasto i chłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i ułożyć w formie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
  3. Mak sparzyć, odcedzić i przekręcić przez maszynkę z gęstym sitem.
  4. Wodę zagotować, dodać cukier i gotować przez około 10 minut do utworzenia syropu. Połączyć go z makiem i gotować przez kolejne 10 minut, dokładnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać masło i bakalie, wymieszać.
  5. Gotową masę krótko podsmażyć i wyłożyć na upieczonym cieście. Całość można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub kruszonką.

» Jaka mąka najlepiej sprawdzi się do półkruchych wypieków? Poznaj różne rodzaje mąki i ich zastosowanie w kuchni!

Kluski z makiem

kluski z makiem

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 szklanka maku
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • olejek migdałowy
  • bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić.
  2. Mak przelać wrzątkiem i zemleć w maszynce z gęstym sitem. Dodać miód, orzechy włoskie, bakalie i kilka kropli olejku migdałowego, wymieszać i połączyć z ugotowanym makaronem. Podawać na ciepło.

Zamiast maku można użyć gotowej masy makowej. Wówczas wystarczy połączyć ją z ugotowanym makaronem, dodać orzechy i dowolne bakalie wedle uznania.

Kutia

potrawy z makiem kutia

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy bez łusek
  • 1 szklanka masy makowej (gotowej lub przygotowanej z powyższego przepisu)
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Pszenicę wypłukać i namoczyć na noc. Następnie zalać 2 litrami wrzątku i gotować do miękkości.
  2. Orzechy laskowe oraz migdały podprażyć na suchej patelni i posiekać. Laskę wanilii rozciąć na pół i wydrążyć nasiona.
  3. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać masę makową i dokładnie wymieszać.

UWAGA: Jeśli używasz gotowej masy makowej, dodaj do niej bakalie i orzechy włoskie. Dzięki temu będzie smakowała jak ta domowa.

A jakie potrawy z makiem wy najbardziej lubicie?

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *