3 potrawy z makiem na wigilijny stół
Mak jest jednym z tych składników, które nieodłącznie kojarzą nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Potrawy z makiem są znanym symbolem obfitości, bogactwa oraz pomyślności i ze względu na to co roku tradycyjnie zajmują miejsce na wigilijnym stole.
Przygotowałyśmy dla was 3 proste przepisy na potrawy z makiem na Wigilię, spośród których każda pani domu znajdzie coś dla siebie. Dzięki nim z pewnością zrobicie wrażenie na swoich gościach!
» Potrawy z makiem symbolizują obfitość. A jaka jest symbolika innych dań wigilijnych? Sprawdź!
Makowiec na półkruchym spodzie
Składniki na 8-10 porcji:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
Masa makowa:
- 300 g maku
- 250 ml wody
- 350 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- bakalie
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wyłożyć na stolnicę, dodać cukier puder i masło, dokładnie posiekać. Dodać jaja i śmietanę, wyrobić ciasto i chłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i ułożyć w formie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
- Mak sparzyć, odcedzić i przekręcić przez maszynkę z gęstym sitem.
- Wodę zagotować, dodać cukier i gotować przez około 10 minut do utworzenia syropu. Połączyć go z makiem i gotować przez kolejne 10 minut, dokładnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać masło i bakalie, wymieszać.
- Gotową masę krótko podsmażyć i wyłożyć na upieczonym cieście. Całość można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub kruszonką.
» Jaka mąka najlepiej sprawdzi się do półkruchych wypieków? Poznaj różne rodzaje mąki i ich zastosowanie w kuchni!
Kluski z makiem
Składniki:
- 300 g makaronu
- 1 szklanka maku
- 5 łyżek miodu
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- olejek migdałowy
- bakalie
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić.
- Mak przelać wrzątkiem i zemleć w maszynce z gęstym sitem. Dodać miód, orzechy włoskie, bakalie i kilka kropli olejku migdałowego, wymieszać i połączyć z ugotowanym makaronem. Podawać na ciepło.
Zamiast maku można użyć gotowej masy makowej. Wówczas wystarczy połączyć ją z ugotowanym makaronem, dodać orzechy i dowolne bakalie wedle uznania.
Kutia
Składniki:
- 1 szklanka pszenicy bez łusek
- 1 szklanka masy makowej (gotowej lub przygotowanej z powyższego przepisu)
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- garść orzechów laskowych
- garść migdałów
- laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Pszenicę wypłukać i namoczyć na noc. Następnie zalać 2 litrami wrzątku i gotować do miękkości.
- Orzechy laskowe oraz migdały podprażyć na suchej patelni i posiekać. Laskę wanilii rozciąć na pół i wydrążyć nasiona.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać masę makową i dokładnie wymieszać.
UWAGA: Jeśli używasz gotowej masy makowej, dodaj do niej bakalie i orzechy włoskie. Dzięki temu będzie smakowała jak ta domowa.
A jakie potrawy z makiem wy najbardziej lubicie?