Pomysły na kanapki dla wnuków!
Wybrzydzające przy jedzeniu dzieciaki to codzienność niejednych rodziców i dziadków. Tymczasem wystarczy uruchomić swoją kreatywność, żeby zachęcić małego malkontenta do spróbowania nowych smaków!
Można na przykład wyciąć biedronkę z pomidora albo krokodyla z ogórka i już robi się wesoło przy śniadaniu. Świetnym pomysłem jest także wyjście naprzeciw preferencjom wnuka i przemycenie nowych smaków w dobrze mu znanej formie. No bo kto nie lubi pizzy, owoców czy kanapek z niespodzianką? Poznaj 3 superprzepisy i... zainspiruj się!
» Twoje dzieci nie jedzą mięsa i wychowują twoje wnuki na wegetarian? Przeczytaj, jak zdaniem blogerki Mądrej Babci powinno się zachowywać podczas wspólnych mięsno-warzywnych posiłków!
1. Bułeczki-pizzerki
Składniki na 4 porcje:
- 2 bułki, np. z ziarnami
- 50 g wędliny, np. szynki albo salami
- 50 g sera żółtego
- ewentualnie inne dowolne dodatki, np. oliwki, cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół, np. oregano, ziół prowansalskich, bazylii
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Bułki przeciąć tak, aby otrzymać 4 równe połówki.
- Przecier pomidorowy wymieszać z ziołami (odrobinę zostawić do oprószenia pizzerek) oraz szczyptą pieprzu.
- Każdą połówkę bułki posmarować porcją przygotowanego sosu pomidorowego, a następnie wyłożyć pokrojone dodatki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim pizzerki. Przykryć plastrami wędliny i na koniec oprószyć resztą ziół.
- Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i zapiekać chwilę aż do rozpuszczenia sera.
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności:
» A co powinien jeść... noworodek? Wiadomo, że nie kanapki, tylko mleko - najlepiej matki, a nie modyfikowane. Przeczytaj, jak przekonać synową do karmienia piersią!
2. Owocowe pajdy
Składniki na 4 porcje:
- 4 kromki chleba, np. pełnoziarnistego
- 50 g twarożku kanapkowego o smaku naturalnym
- ulubione owoce (najlepiej sezonowe), np. brzoskwinia, borówki, żurawina, truskawki, kiwi, wiśnie, maliny, banany
Sposób przygotowania:
- Każdą kromkę chleba posmarować z jednej strony twarożkiem naturalnym.
- Owoce umyć, ewentualnie obrać i wydrylować, a następnie pokroić na plasterki albo kawałki.
- Na każdej kromce ułożyć po porcji owoców - może to być mieszanka owoców albo na każdej kanapce po 1 rodzaju.
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności:
» Lubisz piec dla swoich wnuków? Dowiedz się, czym słodzić, żeby było słodko, ale też... zdrowo!
3. Tost z okienkiem
Składniki na 2 porcje:
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- sól albo suszone zioła
Sposób przygotowania:
- Kromki chleba tostowego opiec na złoto w tosterze albo w piekarniku.
- Masło rozpuścić na patelni, a następnie usmażyć na nim jajka sadzone. Oprószyć odrobiną soli lub ulubioną mieszanką suszonych ziół.
- Na 2 kromki wyłożyć po 1 plasterku szynki, a następnie ostrożnie przełożyć jajka sadzone. W pozostałych kromkach wyciąć na środku okrągłe otwory (np. kieliszkiem lub literatką), po czym ułożyć je na jajkach tak, aby w powstałym "okienku" znalazło się żółtko.
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: