Pomysły na kanapki dla wnuków!

kanapka dla wnuka

Foto: Pixabay

Wybrzydzające przy jedzeniu dzieciaki to codzienność niejednych rodziców i dziadków. Tymczasem wystarczy uruchomić swoją kreatywność, żeby zachęcić małego malkontenta do spróbowania nowych smaków!

Można na przykład wyciąć biedronkę z pomidora albo krokodyla z ogórka i już robi się wesoło przy śniadaniu. Świetnym pomysłem jest także wyjście naprzeciw preferencjom wnuka i przemycenie nowych smaków w dobrze mu znanej formie. No bo kto nie lubi pizzy, owoców czy kanapek z niespodzianką? Poznaj 3 superprzepisy i... zainspiruj się!

» Twoje dzieci nie jedzą mięsa i wychowują twoje wnuki na wegetarian? Przeczytaj, jak zdaniem blogerki Mądrej Babci powinno się zachowywać podczas wspólnych mięsno-warzywnych posiłków!

1. Bułeczki-pizzerki

buleczki-pizzerki

Foto: Pixabay

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bułki, np. z ziarnami
  • 50 g wędliny, np. szynki albo salami
  • 50 g sera żółtego
  • ewentualnie inne dowolne dodatki, np. oliwki, cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół, np. oregano, ziół prowansalskich, bazylii
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bułki przeciąć tak, aby otrzymać 4 równe połówki.
  2. Przecier pomidorowy wymieszać z ziołami (odrobinę zostawić do oprószenia pizzerek) oraz szczyptą pieprzu.
  3. Każdą połówkę bułki posmarować porcją przygotowanego sosu pomidorowego, a następnie wyłożyć pokrojone dodatki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim pizzerki. Przykryć plastrami wędliny i na koniec oprószyć resztą ziół.
  4. Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i zapiekać chwilę aż do rozpuszczenia sera.

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» A co powinien jeść... noworodek? Wiadomo, że nie kanapki, tylko mleko - najlepiej matki, a nie modyfikowane. Przeczytaj, jak przekonać synową do karmienia piersią!

2. Owocowe pajdy

owocowe pajdy

Foto: Trang Doan/Pexels

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kromki chleba, np. pełnoziarnistego
  • 50 g twarożku kanapkowego o smaku naturalnym
  • ulubione owoce (najlepiej sezonowe), np. brzoskwinia, borówki, żurawina, truskawki, kiwi, wiśnie, maliny, banany

Sposób przygotowania:

  1. Każdą kromkę chleba posmarować z jednej strony twarożkiem naturalnym.
  2. Owoce umyć, ewentualnie obrać i wydrylować, a następnie pokroić na plasterki albo kawałki.
  3. Na każdej kromce ułożyć po porcji owoców - może to być mieszanka owoców albo na każdej kanapce po 1 rodzaju.

Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» Lubisz piec dla swoich wnuków? Dowiedz się, czym słodzić, żeby było słodko, ale też... zdrowo!

3. Tost z okienkiem

tost z okienkiem

Foto: Pixabay

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • sól albo suszone zioła

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba tostowego opiec na złoto w tosterze albo w piekarniku.
  2. Masło rozpuścić na patelni, a następnie usmażyć na nim jajka sadzone. Oprószyć odrobiną soli lub ulubioną mieszanką suszonych ziół.
  3. Na 2 kromki wyłożyć po 1 plasterku szynki, a następnie ostrożnie przełożyć jajka sadzone. W pozostałych kromkach wyciąć na środku okrągłe otwory (np. kieliszkiem lub literatką), po czym ułożyć je na jajkach tak, aby w powstałym "okienku" znalazło się żółtko.

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *