Dlaczego powinnaś jeść jesienne owoce?

Foto: Pixabay
Jesień w pełni, a to oznacza, że w zasięgu ręki mamy wiele naszych pysznych, polskich owoców. Są nie tylko smaczne, ale również posiadają mnóstwo witamin, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm.
Dlaczego warto jeść jabłka, śliwki i gruszki? I w jakiej formie jeść je najlepiej – kompotów, przetworów, a może ciast? Dowiedz się wszystkiego na ich temat i koniecznie sprawdź pyszne przepisy na jesienne dania!
» Pyszne owoce to tylko jeden z powodów, dla których warto kochać jesień. Poznaj pozostałe sposoby na polubienie tej deszczowej pory roku!
Dlaczego warto jeść JABŁKA?
Jabłka są nie tylko przepyszne, ale również posiadają wiele cennych substancji odżywczych, w tym przede wszystkim błonnik, węglowodany oraz witaminy C, K i B. Witaminy w jabłkach pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy, odmładzają organizm i wspomagają pracę układu nerwowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być również spokojnie spożywane przez cukrzyków. Samo zdrowie!
Oprócz tego te najpopularniejsze polskie owoce zawierają liczne minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk i potas.
Ich wpływ na nasz organizm możemy zauważyć przede wszystkim w poprawiającym się stanie włosów, skóry i paznokci. Tych naturalnych witamin i minerałów nie zastąpi nam żaden suplement diety, dlatego warto czerpać z jesieni pełnymi garściami.
Dania z jabłek
Jabłka świetnie nadają się do ciast i przetworów, a z użyciem sokowirówki przygotujemy z nich również pyszny, świeży sok. Pokrojone jabłka to świetny dodatek do śniadaniowej owsianki lub jogurtu naturalnego (koniecznie z cynamonem!), który wzbogaci nasz posiłek o dodatkowe witaminy i minerały.
Ale to nie wszystko! Jabłka doskonale komponują się też z mięsem. Mogą być dodatkiem do dań pieczonych albo wyrazistym składnikiem farszu. Koniecznie wypróbuj przepis na kurczę pieczone z farszem z ziemniaków, dyni i jabłek.
Jedną z najpopularniejszych, polskich odmian tych owoców są Ligole, które są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Inną popularną odmianą są jabłka Lobo, uwielbiane przez wielu ze względu na swoją kruchość. Z tego samego powodu nie nadają się jednak na przetwory.
Owsianka z jabłkami na jesienną chandrę

Foto: Pixabay
Składniki na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1-1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 łyżka owoców leśnych (mogą być mrożone)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane krótko gotować na mleku – tylko do momentu, aż zgęstnieją i będą miały konsystencję papki.
- Jabłko umyć i przepołowić, Jedną połówkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a drugą pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Banan również obrać i przepołowić, po czym jedną połówkę rozgnieść widelcem, a drugą pokroić w plastry.
- Owoce leśne przebrać i przepłukać lub – jeśli są zamrożone – rozmrozić.
- Ugotowane płatki wymieszać ze startym jabłkiem i rozgniecionym bananem oraz szczyptą cynamonu. Udekorować plasterkami jabłka i banana oraz owocami leśnymi.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
Dlaczego warto jeść GRUSZKI?
Właściwości gruszek są dość zbliżone do tych, którymi cechują się jabłka. Zawierają głównie witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Są bogate w węglowodany, błonnik i pektyny, znane ze swoich właściwości przeciwdziałających nadmiarowi cholesterolu.
Gruszki uwielbiane są głównie przez dzieci, głównie z uwagi na słodkawy smak. Dzieci, małe mądrale, wiedzą, co dobre!
Gruszki przeciwdziałają zaparciom, pozytywnie wpływając na pracę układu pokarmowego, i pomagają oczyścić drogi moczowe.
Dania z gruszek
Najbardziej znanym przysmakiem są pieczone gruszki w połączeniu z innymi owocami, orzechami lub – w wersji raczej mało dietetycznej – lodami. Oprócz tego owoce te można z powodzeniem dodawać do ciast i sałatek owocowych, przygotowywać z nich przetwory czy kompot wspomagający leczenie stanów zapalnych.
W Polsce pośród jesiennych odmian gruszek możemy znaleźć głównie gruszki Williamsa oraz tzw. Konferencje. Obie odmiany są słodkie i soczyste oraz idealnie nadają się do różnego rodzaju przetworów.
Wbrew powszechnemu przekonaniu gruszki mogą być spożywane również przez osoby z nadwrażliwym żołądkiem. Trzeba jednak pamiętać, aby dokładnie pogryźć owoce i nie jeść ich w nadmiarze!
Gruszki w syropie z płatkami czekoladowymi

Foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Składniki na 4 sztuki:
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyć i obrać. Można je przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne, można też ugotować w całości.
- Czekoladę zetrzeć na wiórki.
- Do garnka wlać 800 ml wody, posłodzić cukrem i miodem oraz wcisnąć cały sok z cytryny. Zagotować, po czym włożyć gruszki i gotować ok. 7 minut. Wyjąć i oprószyć wiórkami z czekolady.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
» Lubisz wypieki z jesiennymi owocami? Wypróbuj ten przepis na rewelacyjną tartę z gruszkami!
Dlaczego warto jeść ŚLIWKI?
Śliwki uwielbiamy zwłaszcza z uwagi na ich wpływ na układ pokarmowy. Jeszcze skuteczniej niż gruszki zapobiegają zaparciom, ale również mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów.
Witaminy w śliwkach to przede wszystkim A, C, E i K. Oprócz nich w tych niepozornych owocach znajdziemy potas, żelazo, wapń, fosfor i błonnik.
Panie powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na wpływ śliwek na urodę.
Popularne bowiem w Polsce śliwki węgierki redukują procesy starzenia się, zamykają naczynia krwionośne oraz spowalniają powstawanie zmarszczek.
Dania ze śliwek
Śliwki idealnie nadają się do przygotowywania kompotów, ale również do drożdżówek i innych popularnych ciast. Ich charakterystyczny smak umili wam każde jesienne popołudnie!
Oprócz najpopularniejszych śliwek węgierek w Polsce możemy również spotkać się z żółtą odmianą, czyli tzw. mirabelkami. Ich cechą charakterystyczną są słodsze owoce wprost idealne dla wybrednych dzieci oraz miąższ, który wyjątkowo łatwo odchodzi od pestki.
Babeczki ze śliwkami

Foto: Hanne Hoogendam/Unsplash
Składniki na ok. 10-12 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 500 g śliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz i bułka tarta do foremek
Sposób przygotowania:
- Płynne składniki, czyli jajka mleko i olej, dokładnie wymieszać w jednej misce. Do drugiej dodać składniki sypkie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
- Suche składniki wsypać do płynnych i wymieszać drewnianą łyżką.
- Śliwki umyć i usunąć pestki. Jeśli owoce są duże, można je pokroić na cząstki. Owoce dodać do masy i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek do tartaletek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec ok. 25 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
Które z nich lubicie najbardziej: jabłka, gruszki czy śliwki? A może macie jeszcze inne jesienne typy?