Dlaczego powinnaś jeść jesienne owoce?

zalety jablek gruszek i sliwek

Foto: Pixabay

Jesień w pełni, a to oznacza, że w zasięgu ręki mamy wiele naszych pysznych, polskich owoców. Są nie tylko smaczne, ale również posiadają mnóstwo witamin, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm.

Dlaczego warto jeść jabłka, śliwki i gruszki? I w jakiej formie jeść je najlepiej – kompotów, przetworów, a może ciast? Dowiedz się wszystkiego na ich temat i koniecznie sprawdź pyszne przepisy na jesienne dania!

» Pyszne owoce to tylko jeden z powodów, dla których warto kochać jesień. Poznaj pozostałe sposoby na polubienie tej deszczowej pory roku!

Dlaczego warto jeść JABŁKA?

Jabłka są nie tylko przepyszne, ale również posiadają wiele cennych substancji odżywczych, w tym przede wszystkim błonnik, węglowodany oraz witaminy C, K i B. Witaminy w jabłkach pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy, odmładzają organizm i wspomagają pracę układu nerwowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być również spokojnie spożywane przez cukrzyków. Samo zdrowie!

Oprócz tego te najpopularniejsze polskie owoce zawierają liczne minerały: wapń, magnez, żelazo, cynk i potas.

Ich wpływ na nasz organizm możemy zauważyć przede wszystkim w poprawiającym się stanie włosów, skóry i paznokci. Tych naturalnych witamin i minerałów nie zastąpi nam żaden suplement diety, dlatego warto czerpać z jesieni pełnymi garściami.

Dania z jabłek

Jabłka świetnie nadają się do ciast i przetworów, a z użyciem sokowirówki przygotujemy z nich również pyszny, świeży sok. Pokrojone jabłka to świetny dodatek do śniadaniowej owsianki lub jogurtu naturalnego (koniecznie z cynamonem!), który wzbogaci nasz posiłek o dodatkowe witaminy i minerały.

Ale to nie wszystko! Jabłka doskonale komponują się też z mięsem. Mogą być dodatkiem do dań pieczonych albo wyrazistym składnikiem farszu. Koniecznie wypróbuj przepis na kurczę pieczone z farszem z ziemniaków, dyni i jabłek.

Jedną z najpopularniejszych, polskich odmian tych owoców są Ligole, które są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Inną popularną odmianą są jabłka Lobo, uwielbiane przez wielu ze względu na swoją kruchość. Z tego samego powodu nie nadają się jednak na przetwory.

Owsianka z jabłkami na jesienną chandrę

owsianka z jablkami

Foto: Pixabay

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1-1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 łyżka owoców leśnych (mogą być mrożone)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane krótko gotować na mleku – tylko do momentu, aż zgęstnieją i będą miały konsystencję papki.
  2. Jabłko umyć i przepołowić, Jedną połówkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a drugą pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Banan również obrać i przepołowić, po czym jedną połówkę rozgnieść widelcem, a drugą pokroić w plastry.
  3. Owoce leśne przebrać i przepłukać lub – jeśli są zamrożone – rozmrozić.
  4. Ugotowane płatki wymieszać ze startym jabłkiem i rozgniecionym bananem oraz szczyptą cynamonu. Udekorować plasterkami jabłka i banana oraz owocami leśnymi.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Dlaczego warto jeść GRUSZKI?

Właściwości gruszek są dość zbliżone do tych, którymi cechują się jabłka. Zawierają głównie witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Są bogate w węglowodany, błonnik i pektyny, znane ze swoich właściwości przeciwdziałających nadmiarowi cholesterolu.

Gruszki uwielbiane są głównie przez dzieci, głównie z uwagi na słodkawy smak. Dzieci, małe mądrale, wiedzą, co dobre!

Gruszki przeciwdziałają zaparciom, pozytywnie wpływając na pracę układu pokarmowego, i pomagają oczyścić drogi moczowe.

Dania z gruszek

Najbardziej znanym przysmakiem są pieczone gruszki w połączeniu z innymi owocami, orzechami lub – w wersji raczej mało dietetycznej – lodami. Oprócz tego owoce te można z powodzeniem dodawać do ciast i sałatek owocowych, przygotowywać z nich przetwory czy kompot wspomagający leczenie stanów zapalnych.

W Polsce pośród jesiennych odmian gruszek możemy znaleźć głównie gruszki Williamsa oraz tzw. Konferencje. Obie odmiany są słodkie i soczyste oraz idealnie nadają się do różnego rodzaju przetworów.

Wbrew powszechnemu przekonaniu gruszki mogą być spożywane również przez osoby z nadwrażliwym żołądkiem. Trzeba jednak pamiętać, aby dokładnie pogryźć owoce i nie jeść ich w nadmiarze!

Gruszki w syropie z płatkami czekoladowymi

gruszki w syropie

Foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Składniki na 4 sztuki:

  • 4 gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć i obrać. Można je przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne, można też ugotować w całości.
  2. Czekoladę zetrzeć na wiórki.
  3. Do garnka wlać 800 ml wody, posłodzić cukrem i miodem oraz wcisnąć cały sok z cytryny. Zagotować, po czym włożyć gruszki i gotować ok. 7 minut. Wyjąć i oprószyć wiórkami z czekolady.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» Lubisz wypieki z jesiennymi owocami? Wypróbuj ten przepis na rewelacyjną tartę z gruszkami!

Dlaczego warto jeść ŚLIWKI?

Śliwki uwielbiamy zwłaszcza z uwagi na ich wpływ na układ pokarmowy. Jeszcze skuteczniej niż gruszki zapobiegają zaparciom, ale również mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów.

Witaminy w śliwkach to przede wszystkim A, C, E i K. Oprócz nich w tych niepozornych owocach znajdziemy potas, żelazo, wapń, fosfor i błonnik.

Panie powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na wpływ śliwek na urodę.

Popularne bowiem w Polsce śliwki węgierki redukują procesy starzenia się, zamykają naczynia krwionośne oraz spowalniają powstawanie zmarszczek.

Dania ze śliwek

Śliwki idealnie nadają się do przygotowywania kompotów, ale również do drożdżówek i innych popularnych ciast. Ich charakterystyczny smak umili wam każde jesienne popołudnie!

Oprócz najpopularniejszych śliwek węgierek w Polsce możemy również spotkać się z żółtą odmianą, czyli tzw. mirabelkami. Ich cechą charakterystyczną są słodsze owoce wprost idealne dla wybrednych dzieci oraz miąższ, który wyjątkowo łatwo odchodzi od pestki.

Babeczki ze śliwkami

babeczki ze sliwkami

Foto: Hanne Hoogendam/Unsplash

Składniki na ok. 10-12 sztuk:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 500 g śliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek

Sposób przygotowania:

  1. Płynne składniki, czyli jajka mleko i olej, dokładnie wymieszać w jednej misce. Do drugiej dodać składniki sypkie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
  2. Suche składniki wsypać do płynnych i wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Śliwki umyć i usunąć pestki. Jeśli owoce są duże, można je pokroić na cząstki. Owoce dodać do masy i wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek do tartaletek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec ok. 25 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Które z nich lubicie najbardziej: jabłka, gruszki czy śliwki? A może macie jeszcze inne jesienne typy?

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *