Szybki obiad: zapiekanka ziemniaczana z brokułami

zapiekanka ziemniaczana z brokulami

Foto: Pixabay

Zapiekanki wszelkiej maści to świetne rozwiązanie, gdy trzeba szybko i do syta nakarmić liczną rodzinę. Można je komponować dowolnie, używając tego, co akurat zalega nam w lodówce. Zazwyczaj tylko obieramy, kroimy, układamy w naczyniu, hop – do piekarnika i dalej robi się samo. Pamiętajmy o tym, zanim w tzw. dzień kuchennego lenia znów sięgniemy po mrożoną pizzę!

» A jeśli masz ochotę na zapiekankę zza wschodniej granicy – zerknij na przepis na rosyjski pieróg!

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g kremówki
  • 2 jajka
  • 250 g żółtego sera
  • 1 gałązka bazylii
  • 2 łyżki masła
  • papryka słodka i ostra w proszku do smaku
  • szczypta suszonego majeranku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki o grubości ok. 5 mm i obgotować w osolonej wodzie, uważając, żeby się nie rozpadły. Odcedzić.
  2. Brokuł oczyścić i podzielić na różyczki, po czym zblanszować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzić, zalać zimną wodą i w ten sposób ostudzić.
  3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać obrane i posiekane cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i całość przesmażyć.
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  5. Przygotowane składniki wyłożyć warstwami do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, dodając również część startego sera żółtego.
  6. Jajka rozkłócić i zmiksować z kremówką. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Sosem polać składniki w naczyniu, a na koniec posypać całość pozostałym serem żółtym.
  7. Zapiekankę przykryć pokrywką naczynia lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 1 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia potrawę odkryć, żeby ser się zrumienił. Gotową zapiekankę udekorować świeżymi listkami bazylii.

Jaki ser do zapiekanki? Może być oczywiście żółty, ale jeśli mamy ochotę trochę poszaleć, sięgnijmy po fetę (świetna właśnie do zapiekanek z brokułami!), mozzarellę (dobrze komponuje się z pomidorami), camembert (dodaje potrawie szlachetnego aromatu) albo ser kozi – nie dla każdego, ale idealny do dań z kurczakiem oraz bakłażanem.

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Polecane artykuły

2 komentarze

  1. Basia pisze:

    super strona, bardzo ciekawe artykuły, juz nie muszę wydawać kasy na papierowe gazety. Zapiekanka z brokułami świetna!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *