Przepis na udany… kotlet!

przepisy na kotlety

Foto: Pixabay

Kotlety – ich wersji są tysiące i każdy kraj robi je po swojemu. W Polsce na stołach królują schabowe, mielone i pierś kurczaka w panierce. Uwielbiają je dorośli i dzieci – te ostatnie zresztą wymieniają je zwykle wśród swoich ukochanych potraw.

Każda z nas ma swój sposób na kotlet, ale – bądźmy szczere – czasem ma się ochotę wypróbować coś nowego. Bo przecież nawet kotletem można zaskoczyć!

Przygotowaliśmy dla was 4 przepisy na kotlety, a także wyszukaliśmy kilka trików, dzięki którym będą jeszcze smaczniejsze. Do dzieła!

» Szukasz inspiracji na szybki obiad? Zapraszamy na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z brokułami!

1. Schabowe moczone w mleku

schabowe moczone w mleku

Foto: Pixabay

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 800 g schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 1-2 cebule
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka.
  2. Kotlety przełożyć do miski, obłożyć cebulą i zalać mlekiem (powinno przykryć mięso). Przykryć pokrywką lub talerzykiem i wstawić do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty, po czym kolejno panierować w mące, jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto na rozgrzanym na patelni smalcu. Podawać z ziemniakami z wody.

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Co zrobić, żeby panierka nie odpadała?
Czasami panierka ze schabowych odchodzi płatami. Aby tego uniknąć, pamiętajmy, aby dokładnie osuszyć mięso ręcznikiem papierowym przed rozpoczęciem panierowania. Nawet jeżeli nie marynujemy wcześniej kotletów, koniecznie starannie osuszmy je z wody po umyciu!

2. Pulpety w sosie pomidorowym

pulpety w sosie pomidorowym

Foto: Jason Leung/Unsplash

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej na patelni połowie oliwy.
  2. Mięso mielone dokładnie wyrobić z podsmażoną cebulą, jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej i paprykami w proszku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w reszcie bułki i podsmażyć na pozostałej oliwie.
  3. W garnku zagotować bulion i wrzucić do niego obsmażone pulpety. Dołożyć przecier pomidorowy i całość gotować ok. 30 minut. Podawać z kaszą lub makaronem, oprószając gotowe danie posiekaną natką pietruszki. Można także posypać pulpety serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.

Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Pulpety z niespodzianką!
Zamiast posypywać pulpety serem, można go dodać bezpośrednio do masy mięsnej. Można też pokroić ser w kostkę i ukryć ją we wnętrzu każdego pulpecika!

» Lubisz mięsne dania? Wypróbuj nasze przepisy na pasztet! W razie czego znajdziesz tam też wersję wegetariańską…

3. Filet z kurczaka z cytrynową nutą

filet z kurczaka z cytrynowa nuta

Foto: Pixabay

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża podwójna pierś kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Każdy kotlet natrzeć solą, pieprzem cytrynowym oraz czosnkiem granulowanym.
  2. Na patelni rozgrzać olej, po czym smażyć na nim kotlety tak, aby uzyskały rumiany kolor. Podczas smażenia skrapiać kotlety sokiem wyciśniętym z cytryny. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Filety w wersji dietetycznej
Aby zminimalizować ilość tłuszczu, można przygotować kotlety w piekarniku albo w parowarze. Aby pieczone mięso zachowało soczystość, umieśćmy je w rękawie do pieczenia.

4. Kotlety mielone z ziołami

kotlety mielone z ziolami

Foto: Pixabay

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół: pietruszki, ziół prowansalskich, bazylii (suszone zioła można także zastąpić siekanymi świeżymi)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone dokładnie wyrobić z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej oraz suszonymi (lub świeżymi) ziołami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Z masy mięsnej uformować kotlety, obtoczyć je w reszcie bułki tartej i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Podawać z ziemniakami z wody.

Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Sposób na idealne mielone
Aby masa mięsna była bardziej puszysta, warto podczas wyrabiania wlać do niej ok. 50 ml bardzo zimnej wody, a po wyrobieniu masy włożyć mięso na ok. 30 minut do lodówki.

Jakie kotlety najczęściej serwujecie na obiad? A może wersje mięsne zastępujecie warzywnymi albo… jajecznymi?

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *