Ale pasztet! I to w 3 odsłonach…
Nie będziemy ukrywać: zrobienie dobrego pasztetu to jest trochę zachodu. Mielenie, doprawianie, wyrabianie – tego się nie zrobi w 5 minut. Z drugiej jednak strony, nie jest to specjalnie trudna robota. Zwłaszcza, jeśli ma się instrukcję, która poprowadzi nas przez cały proces jak po sznurku!
Przedstawiamy 3 przepisy na wyborne pasztety: mięsny, rybny i wegetariański. Wybierz coś dla siebie albo… przyrządź je wszystkie!
1. Tradycyjny pasztet wołowo-wieprzowy
Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 g podgardla wieprzowego
- 200 g wątróbki z indyka
- 2 łyżki smalcu + do formy
- 2 łyżki suszonych grzybów
- 300 g cebuli
- 3 czerstwe bułki
- 4 jajka
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- pieprz
- bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe i wieprzowe oraz podgardle umyć i pokroić na kawałki, a następnie zalać wodą i ugotować do miękkości, doprawiając liściem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę oczyścić, wrzucić na wrzątek, gotować 10 minut i osączyć.
- Grzyby namoczyć, po czym ugotować do miękkości w tej samej wodzie i osączyć. W wywarze namoczyć bułki i delikatnie odcisnąć.
- Cebule obrać, pokroić na kawałki i zeszklić na 2 łyżkach smalcu.
- Przygotowane składniki zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do masy wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, po czym dokładnie wyrobić dłońmi.
- Masę mięsną przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek, delikatnie ugniatając i wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 1 godziny. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
» Pasztet to jeden z bohaterów świątecznego stołu, jednak pierwsze skrzypce grają… jajka! Są składnikiem pysznych dań, ale mogą być też piękną dekoracją. Dowiedz się, jak w łatwy sposób zrobić wielkanocne ozdoby z jajami!
2. Delikatny pasztet z łososia
Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- 200 g śmietany
- skórka z 1 cytryny
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
- 1 kawałek imbiru (ok. 1 cm)
- 1 pęczek koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia zmiksować blenderem na gładką masę, dodając skórkę cytryny, starty imbir oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Koperek oraz natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Pomidory osączyć z oleju, pokroić na kawałki i razem z natką oraz koperkiem dodać do masy.
- Masę rybną przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 30 minut, najlepiej w kąpieli wodnej. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
3. Wegetariańska terrina w trzech kolorach
Foto: stu_spivack, licencja Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 2.0 (zdjęcie przycięte)
Składniki:
- 500 g marchewek
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
- Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru, soli i mleka. Warzywa odcedzić.
- 1 kawałek marchewki pokroić w kostkę, a pozostałe marchewki zmiksować z 1/3 śmietany i 1 jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z kawałkami marchewki.
- Brokuł zmiksować z połową pozostałej śmietany i 1 jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. W ten sam sposób przygotować masę z kalafiora.
- Keksówkę natłuścić, a następnie kolejno wyłożyć masy: marchewkową, kalafiorową oraz brokułową. Gotować w kapieli wodnej ok. 2 godzin. Gotową ostudzoną terrinę schłodzić w lodówce.
» Przy okazji: wiesz, co oznacza mięso w koszyczku wielkanocnym? Przeczytaj o symbolice pokarmów wchodzących w skład święconki!
Jaki pasztet najczęściej gości na waszym stole? Przygotowujecie pasztet tylko na święta czy na inne okazje też?