Ale pasztet! I to w 3 odsłonach…

przepis na pasztet wielkanocny

Foto: Pixabay

Nie będziemy ukrywać: zrobienie dobrego pasztetu to jest trochę zachodu. Mielenie, doprawianie, wyrabianie – tego się nie zrobi w 5 minut. Z drugiej jednak strony, nie jest to specjalnie trudna robota. Zwłaszcza, jeśli ma się instrukcję, która poprowadzi nas przez cały proces jak po sznurku!

Przedstawiamy 3 przepisy na wyborne pasztety: mięsny, rybny i wegetariański. Wybierz coś dla siebie albo… przyrządź je wszystkie!

1. Tradycyjny pasztet wołowo-wieprzowy

pasztet wieprzowo-wolowy

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g podgardla wieprzowego
  • 200 g wątróbki z indyka
  • 2 łyżki smalcu + do formy
  • 2 łyżki suszonych grzybów
  • 300 g cebuli
  • 3 czerstwe bułki
  • 4 jajka
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • pieprz
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe i wieprzowe oraz podgardle umyć i pokroić na kawałki, a następnie zalać wodą i ugotować do miękkości, doprawiając liściem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę oczyścić, wrzucić na wrzątek, gotować 10 minut i osączyć.
  2. Grzyby namoczyć, po czym ugotować do miękkości w tej samej wodzie i osączyć. W wywarze namoczyć bułki i delikatnie odcisnąć.
  3. Cebule obrać, pokroić na kawałki i zeszklić na 2 łyżkach smalcu.
  4. Przygotowane składniki zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do masy wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, po czym dokładnie wyrobić dłońmi.
  5. Masę mięsną przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek, delikatnie ugniatając i wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 1 godziny. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

» Pasztet to jeden z bohaterów świątecznego stołu, jednak pierwsze skrzypce grają… jajka! Są składnikiem pysznych dań, ale mogą być też piękną dekoracją. Dowiedz się, jak w łatwy sposób zrobić wielkanocne ozdoby z jajami!

2. Delikatny pasztet z łososia

pasztet z lososia

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 200 g śmietany
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia zmiksować blenderem na gładką masę, dodając skórkę cytryny, starty imbir oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Koperek oraz natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Pomidory osączyć z oleju, pokroić na kawałki i razem z natką oraz koperkiem dodać do masy.
  3. Masę rybną przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 30 minut, najlepiej w kąpieli wodnej. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

3. Wegetariańska terrina w trzech kolorach

terrina wegetarianskaFoto: stu_spivack, licencja Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 2.0 (zdjęcie przycięte)

Składniki:

  • 500 g marchewek
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru, soli i mleka. Warzywa odcedzić.
  2. 1 kawałek marchewki pokroić w kostkę, a pozostałe marchewki zmiksować z 1/3 śmietany i 1 jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z kawałkami marchewki.
  3. Brokuł zmiksować z połową pozostałej śmietany i 1 jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. W ten sam sposób przygotować masę z kalafiora.
  4. Keksówkę natłuścić, a następnie kolejno wyłożyć masy: marchewkową, kalafiorową oraz brokułową. Gotować w kapieli wodnej ok. 2 godzin. Gotową ostudzoną terrinę schłodzić w lodówce.

» Przy okazji: wiesz, co oznacza mięso w koszyczku wielkanocnym? Przeczytaj o symbolice pokarmów wchodzących w skład święconki!

Jaki pasztet najczęściej gości na waszym stole? Przygotowujecie pasztet tylko na święta czy na inne okazje też?

Polecane artykuły z tej kategorii:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *