Ale pasztet! I to w 3 odsłonach…

przepis na pasztet wielkanocny

Foto: Pixabay

Nie będziemy ukrywać: zrobienie dobrego pasztetu to jest trochę zachodu. Mielenie, doprawianie, wyrabianie – tego się nie zrobi w 5 minut. Z drugiej jednak strony, nie jest to specjalnie trudna robota. Zwłaszcza, jeśli ma się instrukcję, która poprowadzi nas przez cały proces jak po sznurku!

Przedstawiamy 3 przepisy na wyborne pasztety: mięsny, rybny i wegetariański. Wybierz coś dla siebie albo… przyrządź je wszystkie!

1. Tradycyjny pasztet wołowo-wieprzowy

pasztet wieprzowo-wolowy

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g podgardla wieprzowego
  • 200 g wątróbki z indyka
  • 2 łyżki smalcu + do formy
  • 2 łyżki suszonych grzybów
  • 300 g cebuli
  • 3 czerstwe bułki
  • 4 jajka
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • pieprz
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe i wieprzowe oraz podgardle umyć i pokroić na kawałki, a następnie zalać wodą i ugotować do miękkości, doprawiając liściem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę oczyścić, wrzucić na wrzątek, gotować 10 minut i osączyć.
  2. Grzyby namoczyć, po czym ugotować do miękkości w tej samej wodzie i osączyć. W wywarze namoczyć bułki i delikatnie odcisnąć.
  3. Cebule obrać, pokroić na kawałki i zeszklić na 2 łyżkach smalcu.
  4. Przygotowane składniki zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do masy wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, po czym dokładnie wyrobić dłońmi.
  5. Masę mięsną przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek, delikatnie ugniatając i wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 1 godziny. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

» Pasztet to jeden z bohaterów świątecznego stołu, jednak pierwsze skrzypce grają… jajka! Są składnikiem pysznych dań, ale mogą być też piękną dekoracją. Dowiedz się, jak w łatwy sposób zrobić wielkanocne ozdoby z jajami!

2. Delikatny pasztet z łososia

pasztet z lososia

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 200 g śmietany
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia zmiksować blenderem na gładką masę, dodając skórkę cytryny, starty imbir oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Koperek oraz natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Pomidory osączyć z oleju, pokroić na kawałki i razem z natką oraz koperkiem dodać do masy.
  3. Masę rybną przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 30 minut, najlepiej w kąpieli wodnej. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

3. Wegetariańska terrina w trzech kolorach

terrina wegetarianskaFoto: stu_spivack, licencja Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 2.0 (zdjęcie przycięte)

Składniki:

  • 500 g marchewek
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru, soli i mleka. Warzywa odcedzić.
  2. 1 kawałek marchewki pokroić w kostkę, a pozostałe marchewki zmiksować z 1/3 śmietany i 1 jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z kawałkami marchewki.
  3. Brokuł zmiksować z połową pozostałej śmietany i 1 jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. W ten sam sposób przygotować masę z kalafiora.
  4. Keksówkę natłuścić, a następnie kolejno wyłożyć masy: marchewkową, kalafiorową oraz brokułową. Gotować w kapieli wodnej ok. 2 godzin. Gotową ostudzoną terrinę schłodzić w lodówce.

» Przy okazji: wiesz, co oznacza mięso w koszyczku wielkanocnym? Przeczytaj o symbolice pokarmów wchodzących w skład święconki!

Jaki pasztet najczęściej gości na waszym stole? Przygotowujecie pasztet tylko na święta czy na inne okazje też?

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *