3 przepisy na sycący gulasz

3 x gulasz

Foto: Pixabay

Jesienią i zimą przestawiamy się na sycące dania. Przyjemnie jest wrócić do domu i odgrzać sobie pożywny gulasz, a potem zjeść go z ziemniakami, kaszą czy choćby kawałkiem bagietki.

Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na gulaszową – polską i zagraniczną – klasykę: gulasz wołowy, chili con carne i rozgrzewające curry. Wystarczy przygotować większą porcję, żeby zapewnić sobie zapas solidnego jadła na kilka dni. Albo żeby za jednym zamachem wykarmić wygłodniałą armię domowników!

» A może stawiasz raczej na zupy? Wypróbuj pyszną zupę-krem z dyni!

Gulasz wołowy z papryką

przepis na gulasz z papryka

Foto: Pixabay

Składniki na 4-6 porcji:

  • 500 g wołowiny
  • 3 czerwone papryki
  • 1  cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, oprószając do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać marchewkę i przesmażyć.
  2. Wołowinę oczyścić i pokroić w kostkę, po czym wrzucić do warzyw i chwilę smażyć. Ponownie doprawić, podlać wodą i poddusić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, przecier pomidorowy oraz słodką paprykę w proszku.
  3. Czerwone papryki umyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w paski. Dołożyć do gulaszu i gotować do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.

Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Chili con carne

przepis na chili con carne

Foto: Pixabay

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • po 1/2 łyżeczki suszonego chili, bazylii i oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, po czym zeszklić na nim obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Na patelnię wrzucić mięso, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dołożyć pomidory i ponownie doprawić solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Chwilę dusić.
  3. Do mięsa dodać osączone z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę, a następnie jeszcze chwilę pogotować.

Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» Jeśli w twoim domu królują kotlety, sprawdź, czy znasz te sposoby przyrządzania schabowego i mielonych!

Curry z dynią i kurczakiem

przepis na curry z dynia i kurczakiem

Foto: Unsplash

Składniki na 4 porcje:

  • 1 filet z kurczaka
  • 300 g dyni
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 zielona papryczka chili
  • po 1 łyżeczce kurkumy i mielonego imbiru
  • 2 gałązki kolendry
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obtoczyć w 1 łyżce oliwy i oprószyć solą, pieprzem, cynamonem, kurkumą i imbirem. Po zamarynowaniu usmażyć na patelni.
  2. Dynię obrać, oczyścić z pestek, a miąższ pokroić w kostkę. Razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na rozgrzanej w garnku reszcie oliwy, doprawiając solą. Wlać mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.
  3. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku, a następnie wrzucić kurczaka, oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczkę chili oraz obrany ze skórki i pokrojony na kawałki pomidor. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Z czym najchętniej jadacie gulasz? Z pieczywem, ziemniakami, kaszą, ryżem, a może makaronem?

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *