3 przepisy na sycący gulasz
Jesienią i zimą przestawiamy się na sycące dania. Przyjemnie jest wrócić do domu i odgrzać sobie pożywny gulasz, a potem zjeść go z ziemniakami, kaszą czy choćby kawałkiem bagietki.
Przygotowaliśmy dla was 3 przepisy na gulaszową – polską i zagraniczną – klasykę: gulasz wołowy, chili con carne i rozgrzewające curry. Wystarczy przygotować większą porcję, żeby zapewnić sobie zapas solidnego jadła na kilka dni. Albo żeby za jednym zamachem wykarmić wygłodniałą armię domowników!
» A może stawiasz raczej na zupy? Wypróbuj pyszną zupę-krem z dyni!
Gulasz wołowy z papryką
Składniki na 4-6 porcji:
- 500 g wołowiny
- 3 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, oprószając do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać marchewkę i przesmażyć.
- Wołowinę oczyścić i pokroić w kostkę, po czym wrzucić do warzyw i chwilę smażyć. Ponownie doprawić, podlać wodą i poddusić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, przecier pomidorowy oraz słodką paprykę w proszku.
- Czerwone papryki umyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w paski. Dołożyć do gulaszu i gotować do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności:
Chili con carne
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki suszonego chili, bazylii i oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, po czym zeszklić na nim obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię wrzucić mięso, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dołożyć pomidory i ponownie doprawić solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Chwilę dusić.
- Do mięsa dodać osączone z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę, a następnie jeszcze chwilę pogotować.
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności:
» Jeśli w twoim domu królują kotlety, sprawdź, czy znasz te sposoby przyrządzania schabowego i mielonych!
Curry z dynią i kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
- 1 filet z kurczaka
- 300 g dyni
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 zielona papryczka chili
- po 1 łyżeczce kurkumy i mielonego imbiru
- 2 gałązki kolendry
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obtoczyć w 1 łyżce oliwy i oprószyć solą, pieprzem, cynamonem, kurkumą i imbirem. Po zamarynowaniu usmażyć na patelni.
- Dynię obrać, oczyścić z pestek, a miąższ pokroić w kostkę. Razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na rozgrzanej w garnku reszcie oliwy, doprawiając solą. Wlać mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.
- Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku, a następnie wrzucić kurczaka, oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczkę chili oraz obrany ze skórki i pokrojony na kawałki pomidor. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności:
Z czym najchętniej jadacie gulasz? Z pieczywem, ziemniakami, kaszą, ryżem, a może makaronem?