Jak przygotować idealny sos holenderski?

szparagi sos holenderski

Wszystkie miłośniczki szparagów i jajek z pewnością wiedzą, że najlepiej smakują one w połączeniu z puszystym, gęstym sosem holenderskim. Przygotowanie tego przysmaku może jednak sprawić problem nawet najlepszym mistrzyniom kuchni. Sprawdźcie, jak w prosty sposób zrobić sos holenderski i uniknąć kulinarnej wpadki!

Głównymi składnikami sosu holenderskiego są żółtka i masło, przez co nie należy on do lekkich, niskokalorycznych sosów. Ze względu na jego bogaty smak warto jednak od czasu do czasu zapomnieć o kaloriach.

» Brakuje ci pomysłu na szybki obiad? A co powiesz na sycącą zapiekankę ziemniaczaną z brokułami?

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 g masła klarowanego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Masło rozpuszczamy i w razie potrzeby klarujemy (zdejmujemy białą pianę z powierzchni masła przy użyciu łyżki lub sitka).
  2. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Kiedy żółtka mają już gęstą, puszystą konsystencję, zmniejszamy moc palnika lub zdejmujemy je z ognia i stopniowo, po łyżeczce dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając.

Sos holenderski bardzo łatwo się warzy, dlatego ważne jest, aby zmniejszyć nieco temperaturę i dodawać masło jak najwolniej. Przy przygotowaniu sosu bardzo ważna jest cierpliwość i skupienie się na dokładnym mieszaniu – cały proces mieszania żółtek z masłem może zająć nawet kilkanaście minut.

Jeśli mimo wszystko sos holenderski się zwarzył, możemy wymieszać łyżeczkę zważonej masy i łyżeczkę soku z cytryny w osobnej miseczce. Kiedy mieszanina odzyska swoją konsystencję, bardzo powoli dodajemy po łyżeczce sosu. To czasochłonny proces, ale powinien pomóc wam uratować zważone danie.

Sos holenderski serwujemy na ciepło, najlepiej od razu po przygotowaniu. Przechowywanie go w lodówce sprawi, że masło stężeje, a konsystencja sosu zacznie przypominać majonez.

Sos holenderski świetnie pasuje jako dodatek do szparagów i jajek (a w szczególności jajek po benedyktyńsku, czyli gotowanych w koszulkach). Dobrą kompozycję smakową tworzy również w połączeniu z młodymi warzywami, takimi jak ziemniaki, kalafior czy brokuł. Ze względu na swój delikatny smak nie sprawdzi się jednak w roli dodatku do mocno przyprawionych dań.

Czas przygotowania: około 10 minut
Poziom trudności:

trudnosc_latwe

Oceń post
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *