Syrop z kwiatów czarnego bzu – jak go zrobić? Przepis krok po kroku, a w bonusie inne zastosowania tych pięknych kwiatów
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest u nas niezwykle popularny. Co wcale nie dziwi, ponieważ jest pyszny, a do tego ma wiele zastosowań w kuchni.
Mnóstwo osób ceni go też ze względu na jego właściwości lecznicze. Oto, jak go zrobić krok po kroku.
Zbiór kwiatów czarnego bzu
Aby zrobić dobrej jakości syrop, ważne jest, kiedy i jak zbieramy kwiaty. Pamiętaj, aby robić to zawsze w suche, słoneczne dni i nie rano, ponieważ wtedy może być na nich rosa. Najlepiej zrobić to w południe.
Poczekaj ze zbiorem do momentu, jak większość kwiatostanów będzie rozwinięta.
Przy zrywaniu trzeba wykazać się ostrożnością. W żadnym wypadku nie wrzucaj kwiatów do koszyka lub siatki, tylko delikatnie je tam wkładaj.
Największym skarbem kwiatów jest pyłek znajdujący się na nich. To właśnie on nadaje syropowi ten charakterystyczny smak i zapach.
Dlatego polecamy kwiaty odcinać, choćby nożyczkami, aby nie szarpać krzaczków i nie wytrzepać pyłku. Obcinaj jak najbliżej kwiatów – łodyżki nie będą ci potrzebne.

Kiedy już masz cały kosz pełen baldachów, czas na kolejny krok. W kwiatach często przesiadują małe czarne robaczki, musisz się więc ich pozbyć.
Najlepszym sposobem będzie rozłożenie kwiatów na prześcieradle lub innym jasnym materiale. Możesz to zrobić na podwórku, na balkonie lub, gdy nie masz innej możliwości, w domu.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu – krok po kroku
Pamiętając, jak cenny jest pyłek, bierzesz w dłoń każdy kwiatostan i obcinasz kwiaty do naczynia, najlepiej wprost do garnka, w którym będziesz syrop potem gotować.
Oczywiście, nie odcinaj każdego kwiateczka osobno, bo nie starczy ci na to dnia i nocy. Odetnij tak, aby pozbyć się jak najwięcej zielonej łodygi, bo są one gorzkie.
Składniki i wykonanie:
- 50-60 baldachów kwiatu czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 2-3 cytryny
Kiedy kwiaty są już w garnku, zalej je wrzącą wodą i zakryj gazą. Odstaw na 24 godziny. Możesz zostawić na blacie kuchennym lub schować do lodówki.
Następnego dnia całość dokładnie odcedź i odciśnij kwiaty, aby wydobyć jak najwięcej smaku (my zrobiłyśmy to do miski, a po odciśnięciu przelałyśmy płyn z powrotem do garnka).
Następnie zrób syrop z cukru i wody. Na 1,5 litra wody dodaj 1 kilogram cukru. Zagotuj i takim słodkim syropem zalej kwiaty w naczyniu.
Z cytryn wyciśnij sok i wlej do syropu, całość zagotuj i doprowadź do wrzenia, po czym natychmiast przelej syrop do słoików lub szklanych butelek.
Odwróć do góry dnem i odstaw, aby wystygły i się zawekowały (na pewno usłyszysz, jak wieczka od słoików i butelek będą się zasysały). Gotowy, zimny już syrop odstaw do spiżarni.
Jeśli dopadnie cię przeziębienie lub grypa, warto pić syrop, ponieważ obniża on temperaturę.
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
W tym roku pierwszy raz udało nam się skosztować kwiatów bzu w cieście naleśnikowym i musimy przyznać, że smakowały wyśmienicie.
Takie placuszki są bardzo łatwe do przygotowania: robimy zwykłe naleśnikowe ciasto, maczamy w nim mniejsze kawałki kwiatów i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto – i gotowe.
Hugo, czyli najlepszy letni drink z kwiatów czarnego bzu
Ten pyszny napój można zrobić w dwóch wersjach: alkoholowej i bezalkoholowej. Obie smakują wyśmienicie.
Składniki i proporcje:
- 300 ml prosecco, czyli wina gazowanego (po naszemu: szampana)
- 200 ml wody gazowanej
- 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
- kilka świeżych listków mięty
- 2-3 plasterki cytryny lub limonki
- kostki lodu
Do dużych lampek lub szklanek wlewamy syrop z kwiatów czarnego bzu, dolewamy prosecco i wodę gazowaną. Pamiętajmy, aby były one mocno schłodzone. Do naczynia dodajemy listki mięty, plastry cytrusów i lód. Całość delikatnie mieszamy.
Podajemy schłodzone.
W wersji bezalkoholowej zamiast prosecco dodaj lemoniadę gazowaną. Taki drink smakuje równie pysznie.
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu na upały
Kolejna pyszna wersja syropu na letnie dni to domowa lemoniada.
Do wody (gazowanej lub nie) dodaj syrop, plastry cytryny, miętę, lód – i gotowe. W sezonie, kiedy kwiaty bzu kwitną, możesz do wody zamiast syropu dodać same kwiaty bzu i odczekać, aż puszczą smak.
Napar z kwiatów czarnego bzu na przeziębienia
Kwiaty czarnego bzu można także suszyć, aby robić z nich z nich pyszny napar. Kwiaty czarnego bzu działają wzmacniająco, moczopędnie i napotnie.
Zbieramy je tak jak opisane wyżej i wieszamy w suchym, przewiewnym, ale zacienionym miejscu. Suche kwiaty przechowujemy w zamkniętym słoiku.
W zimie robimy napar: 1 łyżkę suszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 15 minutach odcedzamy. Pijemy w czasie przeziębienia 2-3 razy dziennie po pół szklanki naparu. Działa on napotnie, ale można go także stosować do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych. Taki susz polecamy łączyć także z suszonymi kwiatami lipy i innymi roślinami.
Kwiaty czarnego bzu na pomoc w ogrodzie
Wszyscy znamy sok z kwiatów i owoców bzu czarnego, ale mało kto wie, że sprawdzi się on także w ogrodzie.
Z suszonego lub świeżego ziela możesz zrobić wyciąg lub gnojówkę. Opryskaj nią rośliny, jeśli zauważysz na nich mszyce lub gąsienice. Pędy czarnego bzu odstraszają także gryzonie, warto więc włożyć je do nor i ułożyć między roślinami na grządce.