Szybki obiad: potrawka z kiełbasy
Nie oszukujmy się: nie zawsze mamy czas i ochotę na gotowanie. Nie musimy się jednak skazywać na kanapki z żółtym serem. Potrawka z kiełbasy i grzybów to nie tylko pomysł na ekspresowy obiad albo kolację, ale też opcja dla oszczędnych, którzy nie planują wielkich zakupów, a chcieliby smacznie zjeść.
» Taka potrawka to świetny sposób na wykorzystanie tego, co akurat znajduje się w naszej lodówce. Czy znasz inne sposoby na to, aby nie marnować żywności?
Składniki na 4 porcje:
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 400 g pieczarek
- 2 duże cebule
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki wyszorować lub obrać, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie pokroić je w plasterki, większe sztuki w półplasterki. Cebule obrać i razem z kiełbasą również pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na nim kiełbasę. Następnie dodać cebulę i całość przesmażyć, mieszając. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki, po czym dołożyć je do kiełbasy i cebuli. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Potrawkę można podawać z ziemniakami, świeżym pieczywem albo grzankami.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: