Szybki obiad: potrawka z kiełbasy

kielbasa-z-pieczarkami-i-cebula

Foto: KL

Nie oszukujmy się: nie zawsze mamy czas i ochotę na gotowanie. Nie musimy się jednak skazywać na kanapki z żółtym serem. Potrawka z kiełbasy i grzybów to nie tylko pomysł na ekspresowy obiad albo kolację, ale też opcja dla oszczędnych, którzy nie planują wielkich zakupów, a chcieliby smacznie zjeść.

» Taka potrawka to świetny sposób na wykorzystanie tego, co akurat znajduje się w naszej lodówce. Czy znasz inne sposoby na to, aby nie marnować żywności?

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki wyszorować lub obrać, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie pokroić je w plasterki, większe sztuki w półplasterki. Cebule obrać i razem z kiełbasą również pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na nim kiełbasę. Następnie dodać cebulę i całość przesmażyć, mieszając. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki, po czym dołożyć je do kiełbasy i cebuli. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Potrawkę można podawać z ziemniakami, świeżym pieczywem albo grzankami.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *