Wielkie grillowanie! 3 przepisy na potrawy z rusztu
Pogoda tego lata w kratkę, ale nie możemy narzekać na brak słonecznych dni. Warto wykorzystać je do spotkań na świeżym powietrzu. A co takie spotkania umili najbardziej? Oczywiście grill!
Przedstawiamy 3 niezawodne przepisy na dania z rusztu, których przygotowanie jest proste, a efekt? Mmm, przekonajcie się same.
» A na deser? Tarta z gruszkami – oto przepis!
Cheeseburgery z nutą rozmarynu
Składniki na 4 porcje:
- 600 g mielonego mięsa wołowego
- 4 bułki hamburgerowe
- 4 plastry sera żółtego
- kilka plastrów ogórka konserwowego i pomidora
- 4 małe liście sałaty
- 2 gałązki rozmarynu
- olej
- sol i świeżo zmielony pieprz
- keczup, musztarda, majonez
Sposób przygotowania:
- Mięso wyrobić dłońmi, doprawiając masę solą i pieprzem.
- Uformować z mięsnej masy 4 płaskie kotlety, a następnie wyłożyć je na rozgrzany ruszt posmarowany olejem.
- Grillować ok. 5-10 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia na grill wyłożyć przekrojone na pół bułki, dodając także gałązki rozmarynu, żeby całość przeszła jego aromatem (najlepiej, jeśli grill jest zamykany).
- Na gorące burgery wyłożyć plastry sera żółtego. Kotlety ułożyć na połówkach bułki, dodać warzywa, ulubiony sos (keczup, musztarda, majonez) i przykryć drugą połówką bułki.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
Grillowana szynka z warzywami
Składniki na 4-6 porcji:
- 800 g szynki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka mieszanki ziół: prowansalskich, bazylii, czosnku granulowanego
- 1/4 szklanki oleju
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i osuszyć, a następnie pokroić w plastry i ewentualnie delikatnie rozbić je tłuczkiem.
- W misce wymieszać olej z octem, miodem i przyprawami. Marynatą natrzeć plastry mięsa, po czym włożyć je do miski, przykryć i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
- Cebulę obrać, paprykę umyć i pozbawić gniazda nasiennego. Warzywa pokroić w plastry.
- Plastry mięsa wyłożyć na ruszt i piec na rumiano z obu stron. Pod koniec pieczenia wyłożyć na szynkę plastry warzyw.
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
Filet z łososia z rusztu
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z łososia
- 100 g masła
- 3 łyżki mieszanki świeżych ziół: posiekanej natki pietruszki, bazylii, oregano i tymianku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodać zioła oraz sok z cytryny i całość wymieszać z miękkim masłem. Wstawić do lodówki.
- Filety z łososia posmarować olejem i oprószyć solą oraz pieprzem. Wyłożyć na ruszt i grillować kilka minut. Tuż przed podaniem wyłożyć na kawałki łososia po plasterku masła czosnkowego.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
» A może masz ochotę na sałatkę? Oto przepisy na sałatki, jakich jeszcze nie jadłaś!