Wielkie grillowanie! 3 przepisy na potrawy z rusztu

Przepisy na dania z grilla

Pogoda tego lata w kratkę, ale nie możemy narzekać na brak słonecznych dni. Warto wykorzystać je do spotkań na świeżym powietrzu. A co takie spotkania umili najbardziej? Oczywiście grill!

Przedstawiamy 3 niezawodne przepisy na dania z rusztu, których przygotowanie jest proste, a efekt? Mmm, przekonajcie się same.

» A na deser? Tarta z gruszkami – oto przepis!

Cheeseburgery z nutą rozmarynu

Cheeseburgery z rozmarynem

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 4 plastry sera żółtego
  • kilka plastrów ogórka konserwowego i pomidora
  • 4 małe liście sałaty
  • 2 gałązki rozmarynu
  • olej
  • sol i świeżo zmielony pieprz
  • keczup, musztarda, majonez

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyrobić dłońmi, doprawiając masę solą i pieprzem.
  2. Uformować z mięsnej masy 4 płaskie kotlety, a następnie wyłożyć je na rozgrzany ruszt posmarowany olejem.
  3. Grillować ok. 5-10 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia na grill wyłożyć przekrojone na pół bułki, dodając także gałązki rozmarynu, żeby całość przeszła jego aromatem (najlepiej, jeśli grill jest zamykany).
  4. Na gorące burgery wyłożyć plastry sera żółtego. Kotlety ułożyć na połówkach bułki, dodać warzywa, ulubiony sos (keczup, musztarda, majonez) i przykryć drugą połówką bułki.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Grillowana szynka z warzywami

Grillowana szynka z warzywami

Składniki na 4-6 porcji:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mieszanki ziół: prowansalskich, bazylii, czosnku granulowanego
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć i osuszyć, a następnie pokroić w plastry i ewentualnie delikatnie rozbić je tłuczkiem.
  2. W misce wymieszać olej z octem, miodem i przyprawami. Marynatą natrzeć plastry mięsa, po czym włożyć je do miski, przykryć i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
  3. Cebulę obrać, paprykę umyć i pozbawić gniazda nasiennego. Warzywa pokroić w plastry.
  4. Plastry mięsa wyłożyć na ruszt i piec na rumiano z obu stron. Pod koniec pieczenia wyłożyć na szynkę plastry warzyw.

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Filet z łososia z rusztu

Filet z łososia z rusztu

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z łososia
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mieszanki świeżych ziół: posiekanej natki pietruszki, bazylii, oregano i tymianku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodać zioła oraz sok z cytryny i całość wymieszać z miękkim masłem. Wstawić do lodówki.
  2. Filety z łososia posmarować olejem i oprószyć solą oraz pieprzem. Wyłożyć na ruszt i grillować kilka minut. Tuż przed podaniem wyłożyć na kawałki łososia po plasterku masła czosnkowego.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» A może masz ochotę na sałatkę? Oto przepisy na sałatki, jakich jeszcze nie jadłaś!

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *