Na słodko: tarta z gruszkami

tarta z gruszkami

Foto: Jodie Morgan/Unsplash

Szykuje ci się wizyta koleżanki? Super, wreszcie będziecie mogły pogadać - pewnie jak zawsze macie sobie sporo do powiedzenia! Skoro więc doborowe towarzystwo masz już zapewnione, zostało tylko zadbać o odpowiednią - najlepiej słodką - oprawę tego wydarzenia. Kto wie, na jakie tematy zejdziecie, może przyda się smaczny pocieszacz? Spokojnie, nasze jesienne ciasto z gruszkami przygotujesz bez najmniejszego problemu, zostanie ci jeszcze sporo sił na plotkowanie!

» Jeśli często nachodzi cię ochota na coś słodkiego, dowiedz się, czym słodzić potrawy i napoje, żeby było smacznie, ale też trochę zdrowiej!

Składniki na 8-10 porcji:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2-3 gruszki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło pokroić na kawałki, po czym posiekać nożem z przesianą przez sito mąką. Następnie szybko zanieść z 2 łyżkami cukru, szczyptą soli oraz 4 łyżkami zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce.
  2. Gruszki obrać, przepołowić i pozbawić gniazd nasiennych. Każdą połówkę przekroić wzdłuż na pół, otrzymując po 2 grube plastry.
  3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozłożyć na nim plastry gruszek, po czym posypać je resztą cukru i posmarować podgrzanym dżemem morelowym. Brzeg tarty zawinąć do środka, "zamykając" gruszki. Jajko rozkłócić i posmarować nim krawędzie ciasta.
  4. Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec ok. 40 minut.

Aby gruszki nie ściemniały po obraniu, można je skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Smak tarty można podkręcić, posypując owoce przed pieczeniem odrobiną cynamonu.

Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Lubisz gotować? Mamy dla Ciebie darmową książkę kulinarną! Wystarczy, że podasz nam swoje imię i adres e-mail, a prezent powędruje wprost do Twojej skrzynki. Wypełnij poniższy formularz lub dowiedz się więcej, klikając TU!

Odbierz darmowy e-book!

Bądź na bieżąco z nowościami w świecie Polek 50+

Podając nam swoje dane, wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie w celu odebrania e-booka i otrzymywania newslettera. Możesz się wypisać w każdej chwili. Administratorem Twoich danych osobowych jest Katarzyna Laskowska, Portal Polka50plus.pl, ul. Osobowicka 141/4, 51-004 Wrocław, adres e-mail: klaskowska@polka50plus.pl. Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych znajdują się w zakładce POLITYKA PRYWATNOŚCI.

Polecane artykuły z tej kategorii:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *