Na słodko: tarta z gruszkami

tarta z gruszkami

Foto: Jodie Morgan/Unsplash

Szykuje ci się wizyta koleżanki? Super, wreszcie będziecie mogły pogadać - pewnie jak zawsze macie sobie sporo do powiedzenia! Skoro więc doborowe towarzystwo masz już zapewnione, zostało tylko zadbać o odpowiednią - najlepiej słodką - oprawę tego wydarzenia. Kto wie, na jakie tematy zejdziecie, może przyda się smaczny pocieszacz? Spokojnie, nasze jesienne ciasto z gruszkami przygotujesz bez najmniejszego problemu, zostanie ci jeszcze sporo sił na plotkowanie!

» Jeśli często nachodzi cię ochota na coś słodkiego, dowiedz się, czym słodzić potrawy i napoje, żeby było smacznie, ale też trochę zdrowiej!

Składniki na 8-10 porcji:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2-3 gruszki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło pokroić na kawałki, po czym posiekać nożem z przesianą przez sito mąką. Następnie szybko zagnieść z 2 łyżkami cukru, szczyptą soli oraz 4 łyżkami zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce.
  2. Gruszki obrać, przepołowić i pozbawić gniazd nasiennych. Każdą połówkę przekroić wzdłuż na pół, otrzymując po 2 grube plastry.
  3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozłożyć na nim plastry gruszek, po czym posypać je resztą cukru i posmarować podgrzanym dżemem morelowym. Brzeg tarty zawinąć do środka, "zamykając" gruszki. Jajko rozkłócić i posmarować nim krawędzie ciasta.
  4. Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec ok. 40 minut.

Aby gruszki nie ściemniały po obraniu, można je skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Smak tarty można podkręcić, posypując owoce przed pieczeniem odrobiną cynamonu.

Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» Czy wiesz, że gruszki pomagają walczyć z cholesterolem i oczyszczają drogi moczowe? Koniecznie poznaj inne powody, dla których dojrzałe kobiety powinny jeść jesienne owoce!

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *