Smacznie i tanio: spaghetti z pieczarkami i pietruszką

Foto: Pixabay
Wszyscy kochamy makaron. Te z nas, które kochają go mniej, zalewają go po prostu większą ilością sosu albo dorzucają więcej dodatków i też są zadowolone! Makaron to taka baza, którą można dowolnie uzupełnić - na wytrawnie albo na słodko - i za każdym razem będzie smakować inaczej. A do tego praktycznie każde danie robi się błyskawicznie, a jeśli odpowiednio dobierzemy składniki - nie zrujnujemy przy tym domowego budżetu.
Dzisiaj stawiamy na prostotę, ale gwarantujemy: będzie pysznie!
Składniki na 2 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 40 g masła
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron spaghetti ugotować w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, zostawiając na dnie garnka odrobinę wrzątku, i przelać zimną wodą.
- Cebulę obrać i posiekać, a następnie przesmażyć na rozgrzanym na patelni maśle. Dorzucić oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki. Całość podsmażyć, a pod koniec dołożyć śmietanę oraz doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
- Makaron z odrobiną wody, w której się gotował, wymieszać dokładnie z sosem. Danie rozłożyć na talerze, a przed podaniem posypać umytą i posiekaną natką pietruszki.
Czy trzeba obierać pieczarki? Jeśli są jędrne i białe - nie. Wystarczy je przetrzeć mokrym ręcznikiem papierowym, żeby usunąć zanieczyszczenia. Obieranie zaleca się przy starszych, ciemniejszych grzybach oraz w sytuacji, gdy dodajemy pieczarki na surowo np. do sałatki. Wtedy także warto odciąć końcówki trzonków.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
» Masz ochotę na coś smacznego i szybkiego? Koniecznie wypróbuj nasze oryginalne przepisy na sałatki łączące warzywa z... owocami!