Przepis na ciasto czekoladowe bez mąki
Dziś Międzynarodowy Dzień Czekolady, który śmiało można nazwać drugim Dniem Kobiet, bo nikt nie kocha czekolady tak, jak my! Z tej okazji zrobiłyśmy mocno czekoladowe ciasto, znane również jako brownie.
To ciasto czekoladowe nie może się nie udać! Nie ma takiej opcji! Jest tak proste w przygotowaniu, że chyba nie da się go popsuć.
Do tego zrobisz je tylko z pięciu składników, a w nich nie ma mąki, więc można jeść je bez wyrzutów sumienia. My dodałyśmy jeszcze zastępnik cukru, więc jest idealna dla diabetyków i osób z zaburzeniami metabolicznymi, typu cukrzyca lub insulinooporność.
Zrób je dziś do popołudniowej kawki! Dzień Czekolady trzeba świętować!
To do dzieła!!!
Oto przepis na ciasto czekoladowe:
Składniki i wykonanie:
- 250 g gorzkiej czekolady (możesz dodać gorzką smakową, np. ze skórką pomarańczy)
- 170-180 g masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao (gorzkiego, bez dodatku cukru, do gotowania)
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru (u nas zastępnik cukru, wzięłyśmy erytrytol)
- 1 garść migdałów
- szczypta soli
Czekoladę połam i włóż do średniego garnka, dodaj do niej masło lub margarynę i kakao. Postaw na niewielkim ogniu i rozpuść całość, mieszając, aby nie przywarło do dna, po czym zestaw z ognia.
Białka oddziel od żółtek i wlej do miski, następnie ubij je na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli. Kiedy piana będzie gotowa, ubijaj ją dalej, dodając do niej po łyżce cukru lub innego słodzidła (my dodałyśmy erytrytol). Przestań ubijać, gdy masa będzie naprawdę sztywna.
Żółtka dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj na jednolitą masę. Gotową masę dodawaj po 1 łyżce do ubitych na sztywno białek, delikatnie mieszając i łącząc obie masy tak, aby białka nie opadły. Nie używaj do tego miksera, wystarczy łyżka.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, następnie posyp prażonymi migdałami i wylej na nią ciasto.
Wierzch posyp także prażonymi migdałami i piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku ok. 45-50 minut w temperaturze 160℃.
Gotowe ciasto możesz polać jeszcze roztopioną czekoladą lub posypać kakao. Ciekawą opcją jest serwowanie ciasta na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, z lodami (tak jak szarlotkę).
Smacznego!
Daj znać, jak ci smakowało.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Poziom trudności:
Świetny wpis. Uwielbiam takie ciasta Bede polecał każdemu
Bardzo dobre. W czasie poszukiwania w internecie informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Będę rekomendował to miejsce i regularnie tu zaglądał, aby zobaczyć nowe posty.
Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na ten temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Koniecznie będę polecał to miejsce i regularnie tu zaglądał, żeby zobaczyć nowe posty.
Super