Przepis na ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe. 3 kawałki ciasta czekoladowego postawione na drewnianej desce jedno na drugim i przełożone papierem do pieczenia.

Dziś Międzynarodowy Dzień Czekolady, który śmiało można nazwać drugim Dniem Kobiet, bo nikt nie kocha czekolady tak, jak my! Z tej okazji zrobiłyśmy mocno czekoladowe ciasto, znane również jako brownie. 

To ciasto czekoladowe nie może się nie udać! Nie ma takiej opcji! Jest tak proste w przygotowaniu, że chyba nie da się go popsuć.

Do tego zrobisz je tylko z pięciu składników, a w nich nie ma mąki, więc można jeść je bez wyrzutów sumienia. My dodałyśmy jeszcze zastępnik cukru, więc jest idealna dla diabetyków i osób z zaburzeniami metabolicznymi, typu cukrzyca lub insulinooporność.

Zrób je dziś do popołudniowej kawki! Dzień Czekolady trzeba świętować! 

To do dzieła!!!

Oto przepis na ciasto czekoladowe:

Składniki i wykonanie:

  • 250 g gorzkiej czekolady (możesz dodać gorzką smakową, np. ze skórką pomarańczy)
  • 170-180 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao (gorzkiego, bez dodatku cukru, do gotowania)
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru (u nas zastępnik cukru, wzięłyśmy erytrytol)
  • 1 garść migdałów
  • szczypta soli
Składniki do ciasta czekoladowego na blacie stołu" jajka, kakao, cukier, gorzka czekolada, margaryna.
Do ciasta można dodać zarówno masło, jak i zwykła margarynę do pieczenia.

Czekoladę połam i włóż do średniego garnka, dodaj do niej masło lub margarynę i kakao. Postaw na niewielkim ogniu i rozpuść całość, mieszając, aby nie przywarło do dna, po czym zestaw z ognia.

Białka oddziel od żółtek i wlej do miski, następnie ubij je na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli. Kiedy piana będzie gotowa, ubijaj ją dalej, dodając do niej po łyżce cukru lub innego słodzidła (my dodałyśmy erytrytol). Przestań ubijać, gdy masa będzie naprawdę sztywna.

Ubite jajka w misce, obok leżą widełki z miksera.
Aby jajka lepiej się ubiły, warto je schłodzić i dodać szczyptę soli przy miksowaniu.

Żółtka dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj na jednolitą masę. Gotową masę dodawaj po 1 łyżce do ubitych na sztywno białek, delikatnie mieszając i łącząc obie masy tak, aby białka nie opadły. Nie używaj do tego miksera, wystarczy łyżka.

Garnek, a w nim żółtka jajek rozbite w rozpuszczonej czekoladzie.
Żółtka dodaj do masy dopiero kiedy ta lekko przestygnie.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, następnie posyp prażonymi migdałami i wylej na nią ciasto.

Wierzch posyp także prażonymi migdałami i piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku ok. 45-50 minut w temperaturze 160℃.

Ciasto czekoladowe w blaszce w kształcie serca posypane prażonymi migdałami.
Migdały upraż wcześniej na suchej patelni, będą miały dzięki temu piękny aromat.

Gotowe ciasto możesz polać jeszcze roztopioną czekoladą lub posypać kakao. Ciekawą opcją jest serwowanie ciasta na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, z lodami (tak jak szarlotkę).

Pokrojone kawałki ciasto czekoladowego zaprezentowane na drewnianej desce i papierze do pieczenia.
Mocno czekoladowe brownie. Nie zjesz nic lepszego!

Smacznego!

Daj znać, jak ci smakowało.

Czas przygotowania: około 1 godziny
Poziom trudności:

trudnosc_bardzo latwe

To też może cię zainteresować:

3 komentarze

  1. woda pisze:

    Bardzo dobre. W czasie poszukiwania w internecie informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Będę rekomendował to miejsce i regularnie tu zaglądał, aby zobaczyć nowe posty.

  2. Photopolis pisze:

    Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na ten temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Koniecznie będę polecał to miejsce i regularnie tu zaglądał, żeby zobaczyć nowe posty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *