Garnki do zadań specjalnych, czyli co w czym gotować
Garnki stanowią główny i nieodłączny element wyposażenia naszej kuchni – korzystamy z nich praktycznie codziennie. Aby przygotowywanie posiłków było przyjemnością, a nie tylko przykrym obowiązkiem, warto sięgnąć po garnki wysokiej jakości, do których nie będzie przywierać jedzenie i które ułatwią nam maksymalnie przygotowywanie dań.
W naszej kuchni powinny znaleźć się nie tylko garnki uniwersalne, które możemy użyć niemal do wszystkiego, ale również te bardziej specjalistyczne. Dowiedz się, czym kierować się przy ich wyborze i jakich „garnków do zadań specjalnych” nie może u ciebie zabraknąć!
Garnki do szparagów
Sezon na szparagi wkrótce się rozpocznie! Miłośnicy tych szlachetnych warzyw wiedzą jednak, że ich przygotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Wystarczy bowiem zbyt długi czas gotowania lub nieodpowiednie przygotowanie, aby szparagi rozgotowały się lub utraciły swój unikalny smak i stały się gorzkie.
Co cechuje idealny garnek do gotowania szparagów? Przede wszystkim musi być wysoki, tak aby pozwolić na umieszczenie nawet najdłuższych szparagów w pozycji pionowej, główkami do góry. Poza tym powinien być wyposażony w sitko, często mające formę wygodnego koszyczka. Można dzięki niemu gotować szparagi na parze, w niewielkiej ilości wody, dzięki czemu będą sprężyste, pełne smaku i nie utracą cennych wartości odżywczych.
Ugotowane szparagi możemy podawać z sosem holenderskim, roztopionym masłem, a także owinięte plastrami boczku lub szynki.
Dobry garnek do gotowania szparagów możemy wykorzystać do gotowania innych podłużnych warzyw. Idealnie sprawdzi się również do przygotowywania makaronu spaghetti.
Większość garnków do szparagów może być używana zarówno na tradycyjnej kuchence, jak i na płycie indukcyjnej.
Garnki do mleka
Jak często zdarza wam się przypalić mleko lub przez drobne niedopatrzenie doprowadzić do jego wykipienia? Chyba każda pani domu ma na swoim koncie niejedną taką wpadkę. Aby jej uniknąć, warto sięgnąć po odpowiedni garnek, dzięki któremu gotowanie mleka stanie się proste i przyjemne.
Specjalne garnki do gotowania mleka powinny mieć grube dno pozwalające na równomierne i stopniowe rozprowadzanie ciepła. Dzięki niemu nie będziesz musiała już obawiać się o przypalenie lub wykipienie mleka po zaledwie kilku sekundach nieuwagi.
Ponadto wiele garnków do mleka wyposażonych jest w specjalny dziubek umożliwiający łatwe przelanie mleka do szklanki lub miski. Koniec z bałaganem!
Dobry garnek do mleka możesz wykorzystać również do podgrzewania śmietanki lub przygotowywania różnorodnych sosów. Te ostatnie bez problemu podasz bezpośrednio w garnku, bez konieczności przelewania do osobnego naczynia. To zasługa specjalnego dziubka, który zapobiega skapywaniu.
Większość garnków do gotowania mleka może być używana zarówno na tradycyjnej kuchence, jak i na płycie indukcyjnej.
Garnki do gotowania na parze
Uwielbiasz warzywa gotowane na parze? My również! Do głównych zalet gotowania na parze należy to, że produkty przygotowane w ten sposób zachowują intensywny smak i większość wartości odżywczych. To więc nie tylko przepis na smaczne, wyjątkowe potrawy, ale również samo zdrowie.
Garnki do gotowania na parze składają się z dwóch części: samego garnka i specjalnego wkładu w postaci metalowego sita.
To właśnie dzięki wkładowi przygotowanie dań na parze jest banalnie proste. Pozwala on na równomierne rozchodzenie się ciepła i sprawia, że dania są gotowe w mgnieniu oka.
Wkład do gotowania na parze możemy oczywiście kupić oddzielnie, musimy jednak pamiętać, aby pasował do naszego garnka. Innym rozwiązaniem jest korzystanie ze specjalnego sita o budowie rozkładanego koszyczka, który pasuje do większości garnków. Taki wkład jest jednak zdecydowanie mniej wygodny, bo wystarczy chwila nieuwagi podczas wyjmowania, aby gotowane danie najzwyczajniej w świecie z niego wypadło.
Specjalne garnki i wkłady do gotowania na parze idealnie nadają się do przygotowywania warzyw, mięs i ryb, a także szeregu innych potraw. Kupując garnek z dedykowanym wkładem, możemy korzystać z nich zarówno razem, jak i oddzielnie, co stanowi wygodne i wszechstronne rozwiązanie.
Garnki uniwersalne – ze stali nierdzewnej…
Garnki ze stali nierdzewnej to prawdziwy hit na polskim rynku. Eleganckie, wszechstronne, a przede wszystkim trwałe – wytrzymują w idealnym stanie znacznie dłużej niż zwykłe garnki. Ponadto większość garnków ze stali nierdzewnej jest na tyle wytrzymała, że bez problemu możemy myć je zarówno ręcznie, jak i w zmywarce.
Stal nierdzewna odporna jest na zarysowania, rdzewienie (jak sama nazwa wskazuje), wgniecenia oraz odkształcenia na skutek działania wysokich temperatur. Bez obaw możemy używać przy nich metalowych sztućców i narzędzi kuchennych – przy standardowych garnkach bezpieczniejsze są te silikonowe.
Jedyną wadą garnków ze stali nierdzewnej jest to, że dość wolno się nagrzewają. Producenci rozwiązali jednak ten problem wprowadzając garnki z grubym dnem, które są cięższe i dobrze rozprowadzają ciepło.
Z garnków ze stali nierdzewnej możemy korzystać do przygotowywania szeregu różnych potraw. Wśród nich znajdziemy zarówno garnki specjalistyczne, jak i te bardziej uniwersalne. Cena dobrego garnka ze stali nierdzewnej jest dość wysoka. Warto jednak wziąć pod uwagę, że będzie on nam służył przez długie lata.
Większość garnków ze stali nierdzewnej może być używana zarówno na tradycyjnej kuchence, jak i na płycie indukcyjnej.
… lub garnki czarne
Jeśli nade wszystko cenisz sobie elegancję, rozważ zakup czarnych garnków uniwersalnych. Matowe lub błyszczące wykończenie w połączeniu ze srebrnymi detalami wykonanymi ze stali nierdzewnej stanowi ozdobę samą w sobie. Eleganckie czarne garnki są doskonałe do kuchni w stylu nowoczesnym, w których czerń, biel i odcienie szarości odgrywają główną rolę.
Oczywiście kolor to nie wszystko. Większość nowoczesnych, czarnych garnków wykonana jest z aluminium, które doskonale przewodzi ciepło i tym samym zmniejsza zużycie energii. Wybierając odpowiedni garnek powinnyśmy przede wszystkim skupić się na grubości dna, obecności nieprzywierającej powłoki oraz dobrze zamocowanych, nienagrzewających się uchwytach.
Czarne garnki są najczęściej uniwersalne, a więc możemy wykorzystać je do przygotowywania wielu rodzajów potraw.
Warto zwrócić uwagę na to, że wiele czarnych garnków, zwłaszcza tych o matowym wykończeniu, nie nadaje się do mycia w zmywarce. Aby maksymalnie przedłużyć ich żywotność, należy stosować się do wytycznych producenta dotyczących mycia i używania na kuchence indukcyjnej.
W artykule wykorzystano zdjęcia produktów ze strony sklepu FabrykaForm.pl.