Szybkie przekąski na letnie podwieczorki
Podwieczorki większości z nas, szczególnie tym dorastającym w latach 80-tych i 90-tych poprzedniego stulecia, kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Któż wtedy nie oczekiwał na najlepszy posiłek z całego przedszkolnego menu… Czekało się na niego już od wczesnych godzin porannych!
Czym jest podwieczorek? O jakiej porze się go spożywa?
Podwieczorek jest przedostatnim posiłkiem w trakcie dnia (a przynajmniej takim powinien być!), który spożywa się, jak sama nazwa wskazuje, „pod wieczór” – między obiadem a kolacją. Jego charakterystyczną cechą jest to, że zazwyczaj ma on postać szybkich i lekkich przekąsek, a najczęściej je się go w weekendy lub święta, znacznie rzadziej w dni powszednie.
Podwieczorek ma nawet swoje miejsce w sztuce! Pojawił się w jednym z najpopularniejszych obrazów hiszpańskiego malarza Francisa Goi pt.: „La merienda a orillas del Manzanares”.
Ciasteczka, herbatka, kawka? Nie! Sprawdź letnie podwieczorki w nowoczesnym stylu!
Klasyczne podwieczorki, jakie znamy z dzieciństwa, to zazwyczaj kawa i herbata w towarzystwie lodów czy słodyczy (np. ciasteczek). Jak wszystkie dania z przeszłości nie były to dietetyczne wybory kulinarne. My jednak proponujemy je w nieco innej, nowoczesnej, letniej formie.
Sprawdź cztery wyjątkowo smaczne, ekspresowe przepisy na podwieczorek na miarę XXI wieku:
- https://uwielbiam.pl/przepis/tatar-z-suszonych-pomidorow – tatar z suszonych pomidorów;
- https://uwielbiam.pl/przepis/club-sandwich – club sandwich z cheddarem, sałatą lodową, szynką konserwową, bekonem, pomidorkami koktajlowymi, majonezem i musztardą;
- https://uwielbiam.pl/przepis/chipsy-z-warzyw-z-piekarnika – chipsy warzywne z piekarnika;
- https://uwielbiam.pl/przepis/spirng-rolls-z-warzywami – spring rollsy z awokado, papryką czerwoną, rukolą, rzodkiewką i marchewką.
No i jak? Z takimi propozycjami z chęcią jadłoby się podwieczorek 7 dni w tygodniu, a nie tylko od święta, prawda?