Szybkie przekąski na letnie podwieczorki

Podwieczorki większości z nas, szczególnie tym dorastającym w latach 80-tych i 90-tych poprzedniego stulecia, kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Któż wtedy nie oczekiwał na najlepszy posiłek z całego przedszkolnego menu… Czekało się na niego już od wczesnych godzin porannych!

Czym jest podwieczorek? O jakiej porze się go spożywa?

Podwieczorek jest przedostatnim posiłkiem w trakcie dnia (a przynajmniej takim powinien być!), który spożywa się, jak sama nazwa wskazuje, „pod wieczór” – między obiadem a kolacją. Jego charakterystyczną cechą jest to, że zazwyczaj ma on postać szybkich i lekkich przekąsek, a najczęściej je się go w weekendy lub święta, znacznie rzadziej w dni powszednie.

Podwieczorek ma nawet swoje miejsce w sztuce! Pojawił się w jednym z najpopularniejszych obrazów hiszpańskiego malarza Francisa Goi pt.: „La merienda a orillas del Manzanares”.

Ciasteczka, herbatka, kawka? Nie! Sprawdź letnie podwieczorki w nowoczesnym stylu!

Klasyczne podwieczorki, jakie znamy z dzieciństwa, to zazwyczaj kawa i herbata w towarzystwie lodów czy słodyczy (np. ciasteczek). Jak wszystkie dania z przeszłości nie były to dietetyczne wybory kulinarne. My jednak proponujemy je w nieco innej, nowoczesnej, letniej formie.

Sprawdź cztery wyjątkowo smaczne, ekspresowe przepisy na podwieczorek na miarę XXI wieku:

No i jak? Z takimi propozycjami z chęcią jadłoby się podwieczorek 7 dni w tygodniu, a nie tylko od święta, prawda?

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *