Świąteczne słodkości bez cukru

Sernik bez cukru

Co przygotować na Święta dla osoby, która nie może jeść cukru? Albo zwyczajnie dla siebie samej, jeśli akurat jesteś na takiej diecie?

Siedzisz przy świątecznym stole i okazuje się, że większość potraw jest dla ciebie niedozwolona. Do poobiedniej kawy zamiast ciasta pozostaje ci co najwyżej smutny sucharek.

Brzmi znajomo?! Głowa do góry!

Pokażemy ci, jak sprawić, aby twoje święta były słodkie, a przy tym zdrowe i abyś nadal mogła rozkoszować się deserami bez wyrzutów sumienia… i insuliny.

Poznaj przepisy na świąteczne ciasta i desery bez cukru.

Jak piec bez cukru, czyli uwaga na cukier i mąkę

Oczywiście każdy deser zrobiony w domu jest lepszy niż ten kupiony w sklepie. Ale nie znaczy to od razu, że jest dla nas odpowiedni.

Cukrzyca, insulinooporność, choroby tarczycy i PCOS (zespół policystycznych jajników) to tylko niektóre schorzenia, przy których należy całkowicie zmienić sposób odżywiania.

Oznacza to, że musisz zrezygnować ze zwykłego cukru i zacząć stosować jego zamienniki, czyli ksylitol, erytrytol, stewię lub inny produkt.

Ale czy wiedziałaś, że musisz także zamienić zwykłą mąkę na razową? Przy takiej diecie dozwolona jest tylko mąka typu 1850 i 2000.

Mąka do zdrowych wypieków
Jeśli nie masz pod ręką mąki razowej, możesz zemleć płatki owsiane.

Do zrobienia biszkoptu lub babeczek polecamy ci mąkę orkiszową, z samopszy lub płaskurki. Smakują one naprawdę dobrze i upieczesz z nich pyszne ciasto. Oczywiście, że nie będzie ono tak puszyste, jak to ze zwykłej mąki, ale najważniejsze, że możesz je zjeść bez szkody dla organizmu.

Możesz użyć także mąki kokosowej, migdałowej, z cieciorki, ryżowej. Wypieki z nich wymagają trochę wprawy, ale i to przyjdzie z czasem.

Wypieki bez cukru: dodaj białko, zdrowe tłuszcze i owoce

Aby ciasta było dobrze zbilansowane (tak, to jest możliwe!), dodaj do nich białko.

Z sernikiem sprawa jest prosta – możesz go zrobić z twarogu lub z modnego teraz skyru, czyli islandzkiego jogurtu naturalnego. Polecamy tę wersję, bo jest na pewno tańsza.

Ale jak dodać białko w ciastach typu biszkopt? Tutaj z pomocą przyjdą ci białka w proszku, np. roślinne białko dla wegetarian. Warto dodać go ok. 1-2 łyżki.

Na koniec to, co kochamy najbardziej, czyli owoce. Unikaj tych kandyzowanych i suszonych, zawierają za dużo cukru i nie zawsze są zdrowe.

Do fit deserów wybieramy najczęściej owoce jagodowe, jabłka i cytrusy. Unikaj owoców bardzo słodkich (gruszka, figi, winogrona itd.). Dodatkowo orzechy i migdały uzupełnią desery w cenne tłuszcze, które są równie ważne, jak białko.

Do ciasta warto dodać też cynamon, który obniża poziom glukozy we krwi.

Przepis na CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU

Ciasto marchewkowe bez cukru
Ciasto marchewkowe możesz zrobić z mąką lub zmielonymi płatkami owsianymi.

Składniki na 10-12 porcji:

  • 1 szklanka startej na tarce na małych oczkach marchwi
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej 2000 lub zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka roślinnego białka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki zastępnika cukru
  • 1 garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek i połączyć z marchewką, mąką lub płatkami, jajkami, słodzidłem, proszkiem do pieczenia, białkiem, sodą oczyszczoną i cynamonem.
  2. Orzechy posiekać i dosypać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą marchewkową.
  3. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec ok. 40-45 minut w temp. 180°C. Wystudzone ciasto można posypać zmielonym zastępnikiem cukru.

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia

Poziom trudności:

trudnosc_bardzo latwe

Pomysły na deser bez cukru

Podczas Świąt na pewno lubisz posiedzieć w domu pod kocem. Za oknem pada śnieg, pijesz pyszną kawę lub kakao i nagle… zachciewa ci się czegoś słodkiego. Pechowo, nie masz w lodówce nic, co odpowiadałoby twojej diecie!

Mamy rozwiązanie, które uratuje twój dobry nastrój: pyszne i zdrowe deserki, które zrobisz tak szybko, że twoje miejsce pod kocem nie zdąży ostygnąć.

Przy ich wykonaniu obowiązują te same zasady, jak przy zdrowych ciastach, ale zamiast biszkoptu, możesz dodać płatki owsiane, choć w wielu wypadkach wystarczą same owoce i krem.

Warto zrobić więcej porcji i przechować je w lodówce na kolejne napady na słodkości.

Przepis na KREM Z MASCARPONE Z OWOCAMI I PRAŻONYMI ORZECHAMI

Krem z mascarpone, owocami i orzechami
Jeśli zrobisz kilka deserów, nakryj je folią i włóż do lodówki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (400-500 g)
  • 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut 
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich
  • opcjonalnie: zastępnik cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt połączyć z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Można dosłodzić, ale krem powinien być lekko kwaśny.
  2. Do połowy wysokości pucharków włożyć krem, dodać kawałki owoców, następnie znowu krem i na wierzchu ułożyć resztę owoców oraz prażone posiekane orzechy włoskie. Zamiast orzechów można dodać prażone migdały, smakują równie pysznie.

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom trudności:

trudnosc_bardzo latwe

Podsumowując…

Zapamiętaj 5 zasad zdrowych deserów

  1. Cukier zastępujesz np. ksylitolem, erytrytolem lub stewią.
  2. Mąkę zamieniasz na razową typu 1850 i 2000.
  3. Dodajesz białko: twaróg, jogurt grecki lub białko w proszku.
  4. Dodajesz zdrowe tłuszcze, np. orzechy, migdały, pestki dyni.
  5. Dorzucasz owoce jagodowe, cytrusy i np. jabłka oraz śliwki.

I jeszcze ciekawostka. Czy wiesz, że królową zdrowych słodkości jest… kasza jaglana!

Jest bardzo często wykorzystywana w deserach, ponieważ jej zastosowanie jest bardzo wszechstronne: zrobisz z niej budyń, możesz ją zapiec z jabłkami, upiec jagielnik (przypomina sernik), zrobić kokosowe kulki, a nawet przygotować krem do przekładania bezy.

Masz ochotę na pyszny BUDYŃ JAGLANY? My też! Zwłaszcza, że wygląda obłędnie…

Budyń jaglany
Kasza jaglana świetnie sprawdza się w słodkościach, bo ma neutralny smak.

I tak samo smakuje. Ale żeby się o tym przekonać, musisz uzbroić się w cierpliwość. Pracujemy nad kolejnym materiałem o słodkościach bez cukru.

Niedługo na naszej stronie pojawi się więcej oryginalnych przepisów na zdrowe desery, ale także dania obiadowe i przekąski dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, chorobami tarczycy i z problemami hormonalnymi. Będziemy je publikować regularnie, bo jedna z nas jest na takiej właśnie diecie i uwielbia gotować.

Ale jeśli chcesz się podzielić swoim przepisem na słodkie dania bez cukru, zrób to w komentarzu!

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *