5 zdrowych zamienników popularnych produktów

kasza gryczana kaszotto

Czasami, całkowicie nieświadomie, w naszej kuchni używamy produktów o wątpliwej wartości odżywczej lub takich, które po prostu nam szkodzą. Jeżeli zależy nam na zdrowej diecie, powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby je wyeliminować. Na szczęście istnieją zdrowe zamienniki popularnych produktów, dzięki którym zadbamy o zdrowie i jednocześnie nie będziemy musiały rezygnować z ulubionych potraw.

Wśród najbardziej szkodliwych produktów wyróżnić możemy sól (nie bez powodu okrzykniętą „białą śmiercią“), ale również całą masę innych produktów, które choć nie szkodzą, to na pewno nie pomagają w utrzymaniu prawidłowej diety. Dowiedz się, czym zastąpić niezdrowe produkty, których nagminnie używamy w kuchni!

» Zdrowe kanapki, które twoje wnuki będą jeść ze smakiem? To możliwe! Poznaj proste pomysły na śniadania dla wnuków!

Sól

sól

Dlaczego szkodzi?

Dla wielu z nas niezastąpiona, w rzeczywistości prowadzi do nadciśnienia, zwłaszcza kiedy spożywamy ją w nadmiarze. Pół biedy, jeśli jesteśmy okazami zdrowia – u zdrowego człowieka nerki powinny usuwać nadmiar soli z organizmu. Problem z regulacją poziomu sodu może pojawiać się jednak u tych osób, u których w rodzinie zdarzało się nadciśnienie.

Czym zastąpić sól?

  • Zioła świeże i suszone (bazylia, rozmaryn, tymianek) – poprawiają smak i aromat zup, mięs i sosów. Dodatkowo świeże zioła mogą dostarczać nam wielu cennych witamin.
  • Przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz) – podobnie jak zioła, świetnie sprawdzają się przy wielu daniach, między innymi sałatkach; idealne zamiast niezdrowych, bogatych w sód kostek rosołowych.
  • Surowe warzywa – świetnie zastąpią niezdrowe, słone przekąski, takie jak chipsy, paluszki czy precelki. Podawaj je w towarzystwie suszonych ziół lub ziołowych dipów bez dodatku soli.

Śmietana

deser ze śmietaną

Dlaczego szkodzi?

Od czasu do czasu dodawana do dań śmietana na pewno nam nie zaszkodzi – wręcz przeciwnie, jest cennym źródłem białka zwierzęcego, witaminy A i szczepów bakterii. Warto jednak mieć na uwadze, że cechuje się ona również wysoką zawartością tłuszczów zwierzęcych, przez co jest niewskazana dla osób przebywających na diecie niskotłuszczowej.

Czym zastąpić śmietanę?

  • Jogurt naturalny – podobnie jak śmietana posiada właściwości zabielające, dzięki czemu świetnie nadaje się do zup i sosów. Oprócz tego jest bogaty w wapń, fosfor i witaminy – samo zdrowie!
  • Jogurt grecki – przez wiele osób wybierany chętniej niż jogurt naturalny ze względu na jego gęstą, kremową konsystencję. Ma również bogatszy, słodko-kwaśny smak. Polecany szczególnie do gęstych dipów.

Makaron pszenny

makaron pszenny

Dlaczego szkodzi?

Przez lata uważano, że makaron pszenny jest niezwykle kaloryczny i nie ma dla niego miejsca w zdrowej diecie. Tymczasem sam makaron ma zaledwie 110 kalorii w 100g – problemem są tłuste sosy, z którymi się go podaje. Mimo wszystko nie jest on jednak zdrowym, pełnowartościowym składnikiem diety, ponieważ zawiera niewiele witamin i minerałów. Warto zastąpić go makaronem pełnoziarnistym, który dostarczy naszemu organizmowi wiele wartościowych składników i stopniowo uwalnianej energii.

Pamiętajmy również, że makaron pszenny zawiera gluten, dlatego osoby na niego uczulone lub przebywające na diecie bezglutenowej powinny z niego zrezygnować.

Czym zastąpić makaron pszenny?

  • Makaron pełnoziarnisty – w przeciwieństwie do makaronu pszennego jest bogaty w witaminy, minerały (magnez, żelaza) i węglowodany; jednocześnie jest mniej więcej tak samo kaloryczny.
  • Makaron ryżowy – idealny dla osób na diecie bezglutenowej.

Ziemniaki

ziemniaki

Dlaczego szkodzą?

Ziemniaki należą do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, przez co dostarczają nam dużo energii, ale niestety na bardzo krótki czas. Choć same w sobie nie są zbyt kaloryczne, „manipulują” naszym uczuciem sytości, sprawiają, że chętniej sięgniemy po nadprogramową przekąskę. Z tego samego powodu mogą również sprzyjać cukrzycy, ponieważ stymulują wzrost poziomu glukozy we krwi.

Czym zastąpić ziemniaki?

  • Kasza gryczana – zawiera dużo białka, węglowodanów i błonnika, przez co polecana jest cukrzykom i osobom mającym problemy z właściwą przemianą materii. Bogata w witaminy i minerały jest doskonałym urozmaiceniem każdej diety.
  • Kasza jęczmienna (np. pęczak) – podobnie jak kasza gryczana cechuje się wysoką zawartością błonnika. Dostarcza organizmowi witamin z grupy B i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

» Chciałabyś wyeliminować cukier ze swojej diety? Dowiedz się, dlaczego biały cukier jest szkodliwy, i poznaj jego zdrowe zamienniki!

Biały chleb i bułki

bułki

Dlaczego szkodzą?

Wiele z nas wybiera biały chleb i bułki ze względu na ich łagodniejszy smak, do którego przywykliśmy już w dzieciństwie. Biały chleb jest jednak nie tylko wysokokaloryczny, ale również nie dostarcza naszemu organizmowi zbyt wielu substancji odżywczych. Oprócz tego jest on również typowym „zapychaczem”, przez który spowalnia się nasza przemiana materii, co z czasem może doprowadzić do problemów z układem pokarmowym.

Czym zastąpić biały chleb?

  • Chleb pełnoziarnisty – ma wysoką zawartość błonnika, białka, a także innych witamin i minerałów.
  • Chleb razowy – polecany dla osób przebywających na diecie odchudzającej, jako że daje nam dłuższe poczucie sytości. Podobnie jak chleb pełnoziarnisty, cechuje go również dużo bogatszy skład.

A wy – stosujecie zdrowe zamienniki szkodliwych produktów w swojej kuchni?

Oceń post
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *