Pyszne jesienne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki

Ciasto marchewkowe na białym talerzu. Wycięty klin i widać wnętrze.

Są takie ciasta, które najlepiej smakują jesienią. Obok cynamonek, piernika i jabłecznika, naszym numerem jeden jest korzenne ciasto marchewkowe. 

To ciasto jest naprawdę wyjątkowe, bo jest przepyszne i banalnie proste do wykonania. Ale to, co je najbardziej wyróżnia to to, że zrobisz je bez mąki i zwykłego cukru. To znaczy, że możesz je zjeść, kiedy jesteś na diecie, kiedy unikasz cukru i glutenu. I najlepsze jest to, że możesz zjeść więcej niż jeden kawałek 🙂

Składniki

CIASTO:

  • 170 g zmielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 50 g erytrytolu lub innego zastępnika cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże lub 3 średnie marchewki
  • ½ łyżeczki cynamon
  • ½ łyżeczki kardamon

MASA:

  • 3 łyżki masła
  • 40 g zmielonego na puder erytrytolu lub innego zastępnika cukru
  • 1 op. serka śmietankowego (130-150 g)

DODATKOWO:

Prażone migdały lub inne orzechy do ozdoby

Na stole rozłożone składniki na ciasto marchewkowe.
Do ciasta dodaj koniecznie cynamon i kardamon. One nadadzą mu wyjątkowego smaku.

Przeczytaj także


Piekarnik nagrzej do temp. 180℃. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żółtka oddziel od białek i przełóż je do miski z marchewką (białka odstaw do lodówki). Dodaj zmielone migdały, erytrytol lub inny zamiennik cukru i proszek do pieczenia. Do masy dodaj przyprawy, czyli cynamon i kardamon, całość wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką, aby piana nie opadła.

Ciasto wlej do tortownicy o wymiarach 16-18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45-50 minut, aż uzyska złotobrązowy kolor.

Przecięte na 2 placki ciasto marchewkowe, obok w misce krem z serka, jeden placek posmarowany masą.
Spód ciasta posmaruj częścią masy śmietankowej. Resztą zostaw na wierzch i brzegi.

W tym czasie zrób masę: do miseczki dodaj miękkie masło, zmielony erytrytol (lub zastępnik cukru) i utrzyj je na jednolitą masę. Potem, mieszając, dodawaj partiami serek śmietankowy. Gotową masę wstaw do lodówki.

Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je na pół i posmaruj dolny placek częścią masy. Przykryj drugim plackiem i resztę śmietanowej masy wyłóż na wierzch i brzegi ciasta. Wierzch posyp prażonymi migdałami lub innymi orzechami.

Ciasto marchewkowe na białym talerzu. Wycięty klin i widać wnętrze.
To pyszne ciasto jest w wersji fit, więc możesz je jeść i jeść, i jeść…

BONUS

Porada 1

Do masy zamiast zmielonych migdałów możesz dodać także inne zmielone orzechy, np. laskowe lub włoskie. Jeśli nie masz orzechów, dodaj mąkę razową.

Porada 2

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do ciasta szczyptę imbiru.

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *