Pyszne jesienne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki
Są takie ciasta, które najlepiej smakują jesienią. Obok cynamonek, piernika i jabłecznika, naszym numerem jeden jest korzenne ciasto marchewkowe.
To ciasto jest naprawdę wyjątkowe, bo jest przepyszne i banalnie proste do wykonania. Ale to, co je najbardziej wyróżnia to to, że zrobisz je bez mąki i zwykłego cukru. To znaczy, że możesz je zjeść, kiedy jesteś na diecie, kiedy unikasz cukru i glutenu. I najlepsze jest to, że możesz zjeść więcej niż jeden kawałek 🙂
Składniki
CIASTO:
- 170 g zmielonych migdałów
- 5 jajek
- 50 g erytrytolu lub innego zastępnika cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże lub 3 średnie marchewki
- ½ łyżeczki cynamon
- ½ łyżeczki kardamon
MASA:
- 3 łyżki masła
- 40 g zmielonego na puder erytrytolu lub innego zastępnika cukru
- 1 op. serka śmietankowego (130-150 g)
DODATKOWO:
Prażone migdały lub inne orzechy do ozdoby
Piekarnik nagrzej do temp. 180℃. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żółtka oddziel od białek i przełóż je do miski z marchewką (białka odstaw do lodówki). Dodaj zmielone migdały, erytrytol lub inny zamiennik cukru i proszek do pieczenia. Do masy dodaj przyprawy, czyli cynamon i kardamon, całość wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką, aby piana nie opadła.
Ciasto wlej do tortownicy o wymiarach 16-18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45-50 minut, aż uzyska złotobrązowy kolor.
W tym czasie zrób masę: do miseczki dodaj miękkie masło, zmielony erytrytol (lub zastępnik cukru) i utrzyj je na jednolitą masę. Potem, mieszając, dodawaj partiami serek śmietankowy. Gotową masę wstaw do lodówki.
Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je na pół i posmaruj dolny placek częścią masy. Przykryj drugim plackiem i resztę śmietanowej masy wyłóż na wierzch i brzegi ciasta. Wierzch posyp prażonymi migdałami lub innymi orzechami.
BONUS
Porada 1
Do masy zamiast zmielonych migdałów możesz dodać także inne zmielone orzechy, np. laskowe lub włoskie. Jeśli nie masz orzechów, dodaj mąkę razową.
Porada 2
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do ciasta szczyptę imbiru.