Kuchnie świata: rosyjski pieróg

rosyjski pierog kulebiak

Foto: KL

Przepis zdradziła nam rodowita mieszkanka Petersburga. Uparcie nazywa tę potrawę pierogiem, choć dla nas to bardziej zapiekanka albo kulebiak, a Francuzi pewnie określiliby ją jako wytrawna tarta, czyli quiche. Nie czepiajmy się jednak terminologii. Najważniejsze, że bosko smakuje. Spróbujcie same!

Składniki na 8 porcji:

  • 500 ml mleka
  • 5 jajek
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 50 ml esencji z herbaty
  • 1/2 szklanki oleju + olej do smażenia
  • mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, 2 jajka, cukier, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżeczki soli i drożdże wymieszać. Dodać tyle mąki, aby ciasto było dość luźne. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Pozostałe jajka ugotować na twardo, po czym obrać i pokroić w kostkę.
  3. Kapustę oczyścić, poszatkować i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej i poddusić na nim kapustę z jakami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Obie rozwałkować na prostokąty o wymiarach blachy. Jeden placek ułożyć w formie, wyłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować esencją z herbaty. Piec ok. 40 minut w temp. 200°C.

Czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia
Poziom trudności:

trudnosc_latwe

Polecane artykuły z tej kategorii:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *