Kuchnie świata: rosyjski pieróg
Przepis zdradziła nam rodowita mieszkanka Petersburga. Uparcie nazywa tę potrawę pierogiem, choć dla nas to bardziej zapiekanka albo kulebiak, a Francuzi pewnie określiliby ją jako wytrawna tarta, czyli quiche. Nie czepiajmy się jednak terminologii. Najważniejsze, że bosko smakuje. Spróbujcie same!
» A jeśli lubisz bardziej klasyczne zapiekane dania, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z brokułami!
Składniki na 8 porcji:
- 500 ml mleka
- 5 jajek
- 1 główka białej kapusty
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 50 ml esencji z herbaty
- 1/2 szklanki oleju + olej do smażenia
- mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Mleko, 2 jajka, cukier, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżeczki soli i drożdże wymieszać. Dodać tyle mąki, aby ciasto było dość luźne. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
- Pozostałe jajka ugotować na twardo, po czym obrać i pokroić w kostkę.
- Kapustę oczyścić, poszatkować i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej i poddusić na nim kapustę z jakami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Obie rozwałkować na prostokąty o wymiarach blachy. Jeden placek ułożyć w formie, wyłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować esencją z herbaty. Piec ok. 40 minut w temp. 200°C.
Czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia
Poziom trudności: