Jak parzyć dobrą kawę w domu… bez ekspresu?!

jak zaparzyc kawe w domu bez ekspresu

Mmm, kawa! Która z nas jej nie lubi? Delikatnie pobudza, wprowadza w wyśmienity nastrój, a w towarzystwie sąsiadki i słodkiego co nieco sprawia, że każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień staje się lepszy!

Czasy, kiedy parzyło się to, co było, już dawno minęły. Dziś kawa nie tylko ma być – musi być także dobra. Bądźmy szczere – kawiarnie nas rozpieściły. W każdej chwili możemy zamówić w nich dowolną kawę – idealnie skrojoną do naszych potrzeb i gustu. Jedyne, co musimy zrobić, to się tam wybrać, a potem za tę przyjemność zapłacić.

No właśnie: a co jeśli w naszej okolicy wcale nie ma kawiarni albo po prostu nie możemy sobie pozwolić na płacenie za każdą kawową zachciankę? Wówczas trzeba znaleźć sposób na zaparzenie dobrej kawy w domu.

W czym parzyć kawę w domu?

Spokojnie! Nie musisz inwestować w drogi ciśnieniowy ekspres do kawy. W zasięgu ręki jest co najmniej kilka sprytnych (i tanich!) pomocników, dzięki którym w domowym zaciszu zaparzymy wyśmienitą małą lub większą czarną i białą!

1. Tygielek do kawy po turecku

tygielek kawa po turecku

Niepozorny miedziany, mosiężny, aluminiowy, emaliowany albo wykonany ze stali nierdzewnej tygielek ma wielką moc! A właściwie dodaje wielkiej mocy kawie. Mały dzbanuszek z dzióbkiem osadzony na długim uchwycie z pewnością przypadnie do gustu tym z nas, które przepadają za mocną, aromatyczną czarną kawą.

Zgodnie ze sztuką kawy przygotowanej w tureckim tygielku nie wolno zabielać, a jedynie doprawiać cukrem oraz cynamonem lub kardamonem.

Jak to działa? Do naczynia wsypujemy po jednej łyżeczce bardzo drobno zmielonej kawy i cukru oraz ewentualnie przyprawy korzenne. Całość zalewamy 1 i 1/2 filiżanki zimnej wody i ustawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana. Wówczas zdejmujemy tygielek z ognia, czekamy, aż kawa opadnie, i powtarzamy czynności jeszcze dwa razy. Pamiętajmy, że napar nie może się zagotować! Gotową kawę przelewamy przez sitko do filiżanki.

2. French press, czyli podróż do Paryża

french press kawa w domu

Czy może być coś smaczniejszego niż kawa zaparzona we francuskim wynalazku opatentowanym przez Włocha? W końcu zarówno mieszkańcy Francji, jak i słonecznej Italii na kawie znają się jak mało który naród!

Nawet jeśli nazwa french press niewiele nam mówi, z pewnością większość z nas miało już styczność z tym naczyniem. Wykonany ze szkła i stali nierdzewnej cylindryczny dzbanek ma w środku zamontowany specjalny tłok zakończony sitkiem.

Choć brzmi to dość technicznie i po inżyniersku, w rzeczywistości french pressy prezentują się bardzo przyjaźnie dla oka. Ba, wiele z nich ma ciekawy design i piękne kolory, dzięki czemu stają się prawdziwą ozdobą nakrytego do śniadania stołu.

Nie wiesz, jak parzyć kawę we french pressie? Nic prostszego! Najpierw zdejmujemy pokrywkę z tłokiem i płuczemy naczynie wrzątkiem, żeby je ogrzać i przygotować do pracy. Następnie na dno wsypujemy warstwę dość grubo zmielonej kawy i zalewamy ją niewielką ilością wrzątku. Czekamy kilka sekund i wlewamy resztę wrzątku – czyli tyle, żeby starczyło na zaplanowaną przez nas liczbę filiżanek. Na koniec nakładamy pokrywkę i po 3 minutach parzenia naciskamy tłok. Sitko idealnie odciśnie fusy i napar jest gotowy.

Kawę przygotowaną we french pressie można podawać z mlekiem. Co ciekawe, w urządzeniu można też parzyć herbatę!

3. Kawiarka jak we Włoszech

kawiarka espresso

Kawiarka, zwana też kafetierą, to tańsza wersja ekspresu ciśnieniowego. Możemy z niej uzyskać czarne i wyraziste w smaku espresso, które można oczywiście wypić z mlekiem lub bez mleka. Wykonana jest zwykle ze stali nierdzewnej lub aluminium, a jej wielkość różni się w zależności od tego, ile porcji espresso można jednorazowo przygotować.

Zaparzanie kawy w kawiarce nie jest trudne, ale trzeba zachować pewną ostrożność. Nalewając wodę do zbiorniczka znajdującego się w dolnej części urządzenia, uważajmy, żeby nie przekroczyć zaznaczonego na ściance poziomu. Jest to bardzo istotne, bo zbyt dużo wody może nawet skutkować wybuchem dzbanuszka!

Woda może być gorąca lub zimna – w zależności od tego, jaką wlejemy, kawa będzie się przygotowywać szybciej lub dłużej.

Następnie nakładamy sitko i napełniamy je porcją średnio zmielonej kawy. Im więcej jej wsypiemy, tym oczywiście napar będzie mocniejszy. Na koniec przykręcamy górny zbiornik na kawę, ustawiamy kawiarkę na małym ogniu i czekamy na odgłos bulgotania. Gdy go usłyszymy, zdejmujemy naczynie z palnika i czekamy, aż dzbanuszek napełni się kawą. Teraz pozostanie nam tylko rozlać napar do filiżanek lub kubków!

4. Dripper – szybko i prosto

dripper kawa

W przeciwieństwie do kawiarki, która działa ciśnieniowo, dripper pozwala przygotować kawę jak w ekspresie przelewowym. Gotowy czarny napar można pić zarówno z mlekiem, jak i bez jego dodatku.

Dripper wyglądem przypomina filiżankę na spodku, tyle że w jego dnie znajduje się otwór. Jest to naczynie w kształcie odwróconego stożka, które wyściela się papierowym filtrem i umieszcza na kubku lub dzbanku.

Filtr przelewamy gorąca wodą, która go ogrzeje i pozbawi papierowego posmaku. Następnie wsypujemy do filtra porcję średnio zmielonej kawy i całość powoli zalewamy wrzątkiem. Po chwili przez otwór w dripperze do umieszczonego pod nim naczynia zacznie skapywać gotowa do picia kawa!

To co – chyba czas na filiżaneczkę czegoś aromatycznego? 🙂

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *