Jedz sezonowo: zupa z dyni
Kiedyś jadało się sporo zup. Dwudaniowy obiad był codziennością w każdym polskim domu. Dzisiaj jakby nam się... odechciało. Tymczasem wartość zup jest nie do przecenienia. Są sycące, ale nie tuczą, dostarczają wielu składników odżywczych, są łatwe i często szybkie w przygotowaniu, a także świetnie rozgrzewają. I właśnie dlatego nie powinniśmy z nich rezygnować i przyrządzać jak najczęściej. Warto jeść zupy szczególnie jesienią, kiedy stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw. Macie ochotę na dynię?
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 kg miąższu dyni bez pestek i skórki
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki łuskanych pestek z dyni
- 1-2 cebule
- 1 łyżka curry
- 100 ml jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- olej z pestek dyni
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej w garnku oliwie. Dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni, chwilę smażyć, po czym zalać wywarem drobiowym.
- Składniki gotować na wolnym ogniu do momentu, aż dynia zmięknie. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, a następnie zmiksować zupę blenderem na krem. Nie należy miksować bardzo gorącej zupy, bo może dojść do uszkodzenia ostrzy blendera.
- Zupę-krem ponownie doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku curry, solą oraz pieprzem.
- Pestki dyni uprażyć na patelni bez skórki. Zupę rozlać do talerzy i ozdobić kleksami jogurtu naturalnego, pestkami dyni i kroplami oleju dyniowego.
Amatorkom pikantniejszych potraw polecamy doprawić zupę na ostro, dodając do niej na przykład 1 łyżeczkę chili w proszku.
Czas przygotowania: 70 minut
Poziom trudności:
» Taka zupa to idealny starter na przyjęciu imieninowym Andrzeja czy Barbary! Zobacz, jak przygotować niezapomniane przyjęcie w jesiennym klimacie!
Mniam, uwielbiam! Niedawno odkrylam dynie i teraz zawsze kupuje jak jest sezon. Z curry jeszcze nie jadlam,sprobje!