Jedz sezonowo: zupa z dyni

zupa z dyni

Foto: Pixabay

Kiedyś jadało się sporo zup. Dwudaniowy obiad był codziennością w każdym polskim domu. Dzisiaj jakby nam się... odechciało. Tymczasem wartość zup jest nie do przecenienia. Są sycące, ale nie tuczą, dostarczają wielu składników odżywczych, są łatwe i często szybkie w przygotowaniu, a także świetnie rozgrzewają. I właśnie dlatego nie powinniśmy z nich rezygnować i przyrządzać jak najczęściej. Warto jeść zupy szczególnie jesienią, kiedy stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw. Macie ochotę na dynię?

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 kg miąższu dyni bez pestek i skórki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek z dyni
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka curry
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • olej z pestek dyni
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej w garnku oliwie. Dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni, chwilę smażyć, po czym zalać wywarem drobiowym.
  2. Składniki gotować na wolnym ogniu do momentu, aż dynia zmięknie. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, a następnie zmiksować zupę blenderem na krem. Nie należy miksować bardzo gorącej zupy, bo może dojść do uszkodzenia ostrzy blendera.
  3. Zupę-krem ponownie doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku curry, solą oraz pieprzem.
  4. Pestki dyni uprażyć na patelni bez skórki. Zupę rozlać do talerzy i ozdobić kleksami jogurtu naturalnego, pestkami dyni i kroplami oleju dyniowego.

Amatorkom pikantniejszych potraw polecamy doprawić zupę na ostro, dodając do niej na przykład 1 łyżeczkę chili w proszku.

Czas przygotowania: 70 minut
Poziom trudności:

trudnosc_bardzo latwe

Polecane artykuły z tej kategorii:

1 odpowiedź

  1. Anka pisze:

    Mniam, uwielbiam! Niedawno odkrylam dynie i teraz zawsze kupuje jak jest sezon. Z curry jeszcze nie jadlam,sprobje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *