Smacznie i tanio: bananowe placuszki

Foto: Pixabay
Pomysł na obiad za grosze? Bardzo proszę! Koniecznie skosztujcie tych puszystych placków z bananami. To taka bardziej egzotyczna wersja dobrze nam znanych racuchów z jabłkami. Tyle że egzotyczna wcale nie znaczy droga! Nie nadszarpniecie domowego budżetu, ale i tak będzie wam smakować. Satysfakcja gwarantowana!
» A co powiecie na pyszne i zdrowe soki owocowo-warzywne? Sprawdź, jakie urządzenie pozwoli ci na ich łatwe przygotowanie!
Składniki na 4 porcje:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub maślanki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Banany obrać i rozgnieść widelcem. Jajka wbić do miski i dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, a następnie połączyć z masą bananową.
- Do mieszanki dołożyć jogurt naturalny albo maślankę i całość dokładnie zmiksować.
- Porcje ciasta wykładać na rozgrzany na patelni olej, formując okrągłe, cienkie placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem można oprószyć placuszki cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub ulubioną konfiturą.
Jak przyspieszyć dojrzewanie bananów? Jeśli kupione w sklepie banany są jeszcze żółte i twarde, można je zmiękczyć i dodać im słodyczy, umieszczając nieobrane owoce na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i wstawiając je na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Gdy skórka zbrązowieje, wyjmujemy banany, studzimy i obieramy.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności:
» A może szybki i tani obiad na wytrawnie? Wypróbuj spaghetti z pieczarkami i pietruszką!
Wyglądają smacznie ^^