Smacznie i tanio: bananowe placuszki

placuszki bananowe

Foto: Pixabay

Pomysł na obiad za grosze? Bardzo proszę! Koniecznie skosztujcie tych puszystych placków z bananami. To taka bardziej egzotyczna wersja dobrze nam znanych racuchów z jabłkami. Tyle że egzotyczna wcale nie znaczy droga! Nie nadszarpniecie domowego budżetu, ale i tak będzie wam smakować. Satysfakcja gwarantowana!

Składniki na 4 porcje:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub maślanki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Jajka wbić do miski i dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, a następnie połączyć z masą bananową.
  2. Do mieszanki dołożyć jogurt naturalny albo maślankę i całość dokładnie zmiksować.
  3. Porcje ciasta wykładać na rozgrzany na patelni olej, formując okrągłe, cienkie placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem można oprószyć placuszki cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub ulubioną konfiturą.

Jak przyspieszyć dojrzewanie bananów? Jeśli kupione w sklepie banany są jeszcze żółte i twarde, można je zmiękczyć i dodać im słodyczy, umieszczając nieobrane owoce na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i wstawiając je na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Gdy skórka zbrązowieje, wyjmujemy banany, studzimy i obieramy.

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» A może szybki i tani obiad na wytrawnie? Wypróbuj spaghetti z pieczarkami i pietruszką!

Polecane artykuły

1 Odpowiedź

  1. karton pisze:

    Wyglądają smacznie ^^

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *