Blender, sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa – co wybrać?
Soki owocowe i warzywne w ciągu ostatnich lat cieszą się ogromną popularnością. Coraz więcej osób, zamiast przygotowywać sałatkę owocową, decyduje się dostarczyć sobie odpowiedniej dawki witamin za pomocą soków lub koktajli. Soki owocowo-warzywne chętnie piją również dzieci, które często trudno przekonać do naturalnych przekąsek w ich klasycznej formie.
Jeśli interesuje cię wykonywanie naturalnych soków w domu, z pewnością stanęłaś już przed wyborem odpowiedniego urządzenia. A może posiadasz już jedno z nich i chciałabyś spróbować czegoś nowego? Podpowiadamy, jaki sprzęt najlepiej nada się do wyciskania soków – blender, sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa!
» Jesienne owoce to samo zdrowie. Sprawdź, dlaczego powinnaś jeść jabłka, gruszki i śliwki!
Blender – zalety i wady
Główną zaletą blenderów jest ich wszechstronność. To urządzenie znajduje swoje zastosowanie nie tylko przy tworzeniu soków owocowo-warzywnych, ale również różnorodnych zup oraz musów. Każda z nas powinna więc posiadać ten sprzęt w swojej kuchni, w czym powinna pomóc jego przystępna cena – dobry blender kupisz już za kilkadziesiąt złotych.
Blendery nie usuwają skórek z owoców i warzyw, dzięki czemu wyciśnięte przy ich użyciu soki mają dużą zawartość błonnika. Ze względu na tę cechę blender również idealnie nadaje się do tworzenia gęstych koktajli.
Niestety niektóre blendery posiadają kluczową wadę. Ze względu na pracę urządzenia na wysokich obrotach, podgrzewa ono blendowany koktajl nawet do kilkudziesięciu stopni Celsjusza. W tej temperaturze niektóre witaminy i enzymy zawarte w owocach i warzywach ulegają zniszczeniu, przez co sok nie jest pełnowartościowy. Oczywiście na rynku dostępne są blendery, które umożliwiają stałe kontrolowanie temperatury koktajlu. Ich zakup wiąże się jednak z dużo większym wydatkiem.
Blender będzie idealnym wyborem dla osób, które prócz wyciskania soków chcą również przygotowywać musy i zupy. Z jego użyciem możemy również tworzyć gęste, sycące koktajle.
» Zdrowe odżywianie stoi dla ciebie na pierwszym miejscu? Sprawdź, jakie produkty powinnaś wyeliminować ze swojej diety i czym możesz je zastąpić!
Sokowirówka – zalety i wady
Wiele osób, którym zależy na przygotowywaniu soków owocowo-warzywnych, w pierwszej kolejności wybiera właśnie to urządzenie. Sokowirówki wyciskają dość rzadki, klarowny sok oraz są stosunkowo tanie (choć droższe od blenderów).
Działanie sokowirówek opiera się na dokładnym „siekaniu“ owoców i warzyw oraz oddzielaniu soku od miąższu. Nie nadają się one do przygotowywania gęstych koktajli, ale za to doskonale wyciskają sok.
Niestety sokowirówki posiadają wiele wad, ze względu na które coraz wyraźniej tracą na popularności na rzecz wyciskarek wolnoobrotowych. Przede wszystkim, podobnie jak w przypadku blenderów, urządzenia te pracują na wysokich obrotach i podgrzewają sok do wysokiej temperatury. Ponadto soki owocowe i warzywne z sokowirówki musimy wypić zaraz po przygotowaniu, w przeciwnym wypadku stracą one wiele składników odżywczych. Przyczyną jest duże napowietrzenie soku.
Oprócz tego sokowirówki cechują się dość istotnymi ograniczeniami. Nie wyciśniemy w nich soku z miękkich owoców, takich jak maliny czy banany, ani nie zetrzemy ziół i roślin liściastych (sałata, jarmuż, szpinak).
Sokowirówkę powinny wybrać te osoby, które chcą uzyskać rzadki sok, chętniej wybierany przez dzieci, oraz planują wykorzystywać do tego celu głównie twarde owoce i warzywa – na przykład jabłka, marchewki lub gruszki. Należy jednak pamiętać, że musi on zostać wypity zaraz po wyciśnięciu.
» Uwielbiasz owoce? Z pewnością zasmakuje ci tarta gruszkowa, którą z naszym przepisem przygotujesz łatwo i szybko!
Wyciskarka wolnoobrotowa – zalety i wady
Wyciskarki wolnoobrotowe są zdecydowanie najlepszym wyborem, jeśli chodzi o przygotowywanie soków owocowych. Bez problemu ucierają zarówno twarde, jak i miękkie owoce oraz warzywa, a także zioła i rośliny liściaste. Ponadto, jak sama nazwa wskazuje, pracują na wolnych obrotach. Wyciśnięty sok nie traci więc żadnych składników odżywczych i możemy go wypić nawet kilka godzin po odciśnięciu.
Konsystencję soku z wyciskarki wolnoobrotowej możemy umieścić gdzieś pośrodku pomiędzy sokowirówką a blenderem – usuwane są skórki, pestki i twardsze części, ale pewna ilość miąższu pozostaje w soku.
Warto zaznaczyć, że wyciskarki są najdroższymi urządzeniami spośród całej trójki. Dobra wyciskarka wolnoobrotowa to wydatek rzędu kilkuset złotych, co zresztą stanowi główną wadę tych urządzeń. Ponadto odciśnięcie soku w wyciskarce może zajmować dość dużo czasu (nawet kilka minut na szklankę soku), co może być kłopotliwe, kiedy przygotowujemy soki dla całej rodziny.
Miejmy również na uwadze, że soki owocowe i warzywne z wyciskarki są dość gęste i w niektórych przypadkach bliżej im będzie do koktajli. To z kolei może zniechęcić nasze wnuki, które chętniej sięgnęłyby po rzadki, klarowny sok. Warto jednak przekonywać dzieci do gęstych koktajli, ponieważ zawierają one dużo więcej błonnika i naturalnych składników odżywczych.
Podsumowując, wyciskarki są zdecydowanym numerem jeden w kategorii soków owocowych i warzywnych. Warto po nie sięgnąć, jeśli zależy nam na wszechstronnym urządzeniu, które poradzi sobie ze wszystkimi warzywami, owocami i ziołami – oraz wyciągnie z nich to, co najlepsze. Wysoka cena wyciskarek może odstraszyć, ale jeżeli wasze oszczędności na to pozwalają, polecamy właśnie ten typ urządzenia.
Jakie soki owocowe lubicie najbardziej?