3 desery, które pokochasz!

3 desery ktore pokochasz wedel

Kobiety – i to bez względu na wiek – uwielbiają czekoladę, a czekolada uwielbia rozpieszczać kobiety!

Szukasz pomysłu na pyszny czekoladowy deser? Oto 3 nasze propozycje, które dodadzą twojej codzienności słodyczy!

Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Ciasteczka podwójnie czekoladowe to podwójna radość z delektowania się pysznym deserem. Ten przysmak zawiera dwa rodzaje czekolady – białą i gorzką. Nie ma lepszego połączenia!

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Należy zagnieść na gładką masę 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100 g masła i łyżkę cukru pudru. Z ciasta wykrawamy kółka i pieczemy 10 minut w temperaturze 185°C.

Teraz czas na krem, którym przełożymy ciastka. Trzeba rozpuścić w garnuszku 30 g masła i 1 tabliczkę białej czekolady połamanej w kostkę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Studzimy i odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu ubijamy masę z dodatkiem 200 ml śmietanki kremówki 30% i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy 3 łyżki mleka i pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej w kostkę. Następnie każde ciastko smarujemy warstwą kremu, przykrywamy kolejnym ciastkiem, znowu nakładamy krem i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Gotowe!

biala czekolada w kawalkach

Wedlowskie ciasto czekoladowe z piernikową nutą

A teraz czas na ciasto z piernikową nutą, które możemy przygotowywać nie tylko od święta! To znakomity pomysł na prosty i szybki deser.

Wystarczy rozpuścić 250 g gorzkiej czekolady z 250 g masła i dodać 8 żółtek. Następnie 12 białek jaj ubijamy na sztywno z 250 g cukru. Mieszamy i dodajemy 100 g mąki, 20 g kakao i 15 g przyprawy piernikowej. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 40 minut.

Tak przygotowane ciasto możemy ozdobić dekoracjami z masy plastycznej, posypać cukrem pudrem czy polać konfiturą. Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na wkuchnizwedlem.wedel.pl!

czekolada w kawalkach

Bio Batony Śniadaniowe

Te batony stały się hitem wśród miłośników słodkich śniadań. Nie tylko są pyszne, ale również proste w wykonaniu.

Wystarczy wymieszać w misce płatki owsiane górskie (3/4 szklanki), płatki orkiszowe (pół szklanki) i 50 g rodzynek. Zalewamy 1 szklanką mleka, by nasiąkły. Do masy dodajemy 3 łyżki miodu, 1/3 szklanki siemienia lnianego, 1/4 szklanki nasion słonecznika, garść pestek dyni, 3 łyżki mielonego lnu, 1/4 szklanki nasion chia, 1 jajko i mieszamy.

Batoniki należy piec w formie do pieczenia przez około 25-30 minut w temperaturze 170°C. Wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na wierzchu kostki czekolady i rozpuszczamy w piekarniku. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 16 części. Palce lizać!

czekolada roztopiona

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *