3 desery, które pokochasz!
Kobiety – i to bez względu na wiek – uwielbiają czekoladę, a czekolada uwielbia rozpieszczać kobiety!
Szukasz pomysłu na pyszny czekoladowy deser? Oto 3 nasze propozycje, które dodadzą twojej codzienności słodyczy!
Ciasteczka podwójnie czekoladowe
Ciasteczka podwójnie czekoladowe to podwójna radość z delektowania się pysznym deserem. Ten przysmak zawiera dwa rodzaje czekolady – białą i gorzką. Nie ma lepszego połączenia!
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Należy zagnieść na gładką masę 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100 g masła i łyżkę cukru pudru. Z ciasta wykrawamy kółka i pieczemy 10 minut w temperaturze 185°C.
Teraz czas na krem, którym przełożymy ciastka. Trzeba rozpuścić w garnuszku 30 g masła i 1 tabliczkę białej czekolady połamanej w kostkę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Studzimy i odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu ubijamy masę z dodatkiem 200 ml śmietanki kremówki 30% i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy 3 łyżki mleka i pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej w kostkę. Następnie każde ciastko smarujemy warstwą kremu, przykrywamy kolejnym ciastkiem, znowu nakładamy krem i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Gotowe!
Wedlowskie ciasto czekoladowe z piernikową nutą
A teraz czas na ciasto z piernikową nutą, które możemy przygotowywać nie tylko od święta! To znakomity pomysł na prosty i szybki deser.
Wystarczy rozpuścić 250 g gorzkiej czekolady z 250 g masła i dodać 8 żółtek. Następnie 12 białek jaj ubijamy na sztywno z 250 g cukru. Mieszamy i dodajemy 100 g mąki, 20 g kakao i 15 g przyprawy piernikowej. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 40 minut.
Tak przygotowane ciasto możemy ozdobić dekoracjami z masy plastycznej, posypać cukrem pudrem czy polać konfiturą. Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na wkuchnizwedlem.wedel.pl!
Bio Batony Śniadaniowe
Te batony stały się hitem wśród miłośników słodkich śniadań. Nie tylko są pyszne, ale również proste w wykonaniu.
Wystarczy wymieszać w misce płatki owsiane górskie (3/4 szklanki), płatki orkiszowe (pół szklanki) i 50 g rodzynek. Zalewamy 1 szklanką mleka, by nasiąkły. Do masy dodajemy 3 łyżki miodu, 1/3 szklanki siemienia lnianego, 1/4 szklanki nasion słonecznika, garść pestek dyni, 3 łyżki mielonego lnu, 1/4 szklanki nasion chia, 1 jajko i mieszamy.
Batoniki należy piec w formie do pieczenia przez około 25-30 minut w temperaturze 170°C. Wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na wierzchu kostki czekolady i rozpuszczamy w piekarniku. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 16 części. Palce lizać!