3 pomysły na sałatki! Tego jeszcze nie jadłaś!

Foto: Pixabay
Sałatki to supersprawa – zwłaszcza latem! Dzięki odpowiedniemu połączeniu składników mogą być sycące i orzeźwiające, a podczas ich przygotowania nic a nic się nie zmęczymy. Jeśli więc naszła cię ochota na coś sałatkowego, nie odmawiaj sobie tej przyjemności!
Przygotowaliśmy 3 przepisy na oryginalne sałatki, w których odważnie zestawiamy warzywa z owocami. A co! Człowiek uczy się całe życie, więc wypróbuj te kombinacje smaków. Przygotuj małe co nieco w upalny dzień dla siebie, na lunch do pracy albo poczęstuj znajomych, którzy wpadli z wizytą. Smacznego!
» A jeśli brakuje ci pomysłu na tani i szybki obiad (nie tylko na lato), koniecznie sprawdź nasz przepis na spaghetti z pieczarkami i pietruszką!
1. Sałatka z mozzarellą i granatem

Foto: Pixabay
Składniki na 2 porcje:
- 1 kula sera mozzarella
- 2 cukinie
- 1 żółta papryka
- 4 rzodkiewki
- 1 owoc granatu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Paprykę umyć i osuszyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć i osuszyć, po czym pokroić na kawałki.
- Cukinie umyć i osuszyć, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Makaron z cukinii zblanszować w osolonym wrzątku, po czym odcedzić.
- Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a następnie wyłożyć na nim plastry mozzarelli, pokrojone rzodkiewki i paprykę oraz miąższ granatu. Całość polać dressingiem z oliwy z oliwek doprawionej solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować listkami bazylii.
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności:
EKSTRAPORADA: Jak zrobić makaron z cukinii?
Można to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia – krajalnicy do warzyw, zwanej spiralizer – ale bez niego też sobie poradzimy! Można pokroić cukinię wzdłuż na plasterki, a następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na paski albo pociąć cukinię wzdłuż na paseczki za pomocą obieraczki do julienne.
2. Sałatka z roszponką i borówkami


Foto: Pixabay
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie roszponki
- 4 duże rzodkiewki
- 2 garści borówek amerykańskich
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ulubiona mieszanka przypraw, np. suszone chili, bazylia, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Roszponkę oraz borówki opłukać na sicie i osuszyć. Rzodkiewki umyć i osuszyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
- Roszponkę rozłożyć na talerzach, dodając następnie plastry rzodkiewki i borówki. Porcje sałatki udekorować kleksami jogurtu naturalnego i polać dressingiem z oliwy z oliwek połączonej z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny doprawionej solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ulubioną mieszanką przypraw.
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności:
EKSTRAPORADA: Z czym podawać sałatkę?
Lekkie, mniej „treściwe” sałatki warto podawać np. z grzankami z białego lub ciemnego pieczywa. Wystarczy pokroić chleb na kromki, skropić oliwą z oliwek, oprószyć ulubionymi ziołami i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. A żeby było jeszcze bardziej sycąco, można posypać grzanki startym serem żółtym lub mozzarellą!
3. Sałatka z kurczakiem, pomidorami i pomarańczą


Foto: Pixabay
Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś kurczaka
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1 pomarańcza
- 1 gałązka bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- sos balsamiczny
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w paski i usmażyć na 1 łyżce oliwy. Zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu.
- Pomidorki koktajlowe umyć i każdy z nich przekroić na pół. Pomarańczę obrać, usuwając też białą błonkę, a następnie pokroić miąższ na kawałki.
- Pomidorki rozłożyć na talerzach, a następnie wyłożyć kawałki kurczaka oraz pomarańczy. Całość polać resztą oliwy doprawionej solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sosem balsamicznym. Udekorować umytymi listkami bazylii.
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności:
EKSTRAPORADA: Jak zrobić sos balsamiczny?
Oczywiście, można kupić gotowy sos balsamiczny w butelce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go samodzielnie! Wystarczy wlać do miski 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę ciemnego octu balsamicznego, doprawić szczyptą soli i energicznie wymieszać trzepaczką. Gotowe!
Podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami na ulubione sałatki?