3 pomysły na sałatki! Tego jeszcze nie jadłaś!

pomysly na salatki

Foto: Pixabay

Sałatki to supersprawa – zwłaszcza latem! Dzięki odpowiedniemu połączeniu składników mogą być sycące i orzeźwiające, a podczas ich przygotowania nic a nic się nie zmęczymy. Jeśli więc naszła cię ochota na coś sałatkowego, nie odmawiaj sobie tej przyjemności!

Przygotowaliśmy 3 przepisy na oryginalne sałatki, w których odważnie zestawiamy warzywa z owocami. A co! Człowiek uczy się całe życie, więc wypróbuj te kombinacje smaków. Przygotuj małe co nieco w upalny dzień dla siebie, na lunch do pracy albo poczęstuj znajomych, którzy wpadli z wizytą. Smacznego!

» A jeśli brakuje ci pomysłu na tani i szybki obiad (nie tylko na lato), koniecznie sprawdź nasz przepis na spaghetti z pieczarkami i pietruszką!

1. Sałatka z mozzarellą i granatem

salatka z mozzarella i granatem

Foto: Pixabay

Składniki na 2 porcje:

  • 1 kula sera mozzarella
  • 2 cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 4 rzodkiewki
  • 1 owoc granatu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Paprykę umyć i osuszyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć i osuszyć, po czym pokroić na kawałki.
  2. Cukinie umyć i osuszyć, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Makaron z cukinii zblanszować w osolonym wrzątku, po czym odcedzić.
  3. Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a następnie wyłożyć na nim plastry mozzarelli, pokrojone rzodkiewki i paprykę oraz miąższ granatu. Całość polać dressingiem z oliwy z oliwek doprawionej solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować listkami bazylii.

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Jak zrobić makaron z cukinii?
Można to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia – krajalnicy do warzyw, zwanej spiralizer – ale bez niego też sobie poradzimy! Można pokroić cukinię wzdłuż na plasterki, a następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na paski albo pociąć cukinię wzdłuż na paseczki za pomocą obieraczki do julienne.

2.  Sałatka z roszponką i borówkami

salatka z roszponka i borowkami

Foto: Pixabay

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie roszponki
  • 4 duże rzodkiewki
  • 2 garści borówek amerykańskich
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ulubiona mieszanka przypraw, np. suszone chili, bazylia, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Roszponkę oraz borówki opłukać na sicie i osuszyć. Rzodkiewki umyć i osuszyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
  2. Roszponkę rozłożyć na talerzach, dodając następnie plastry rzodkiewki i borówki. Porcje sałatki udekorować kleksami jogurtu naturalnego i polać dressingiem z oliwy z oliwek połączonej z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny doprawionej solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ulubioną mieszanką przypraw.

Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Z czym podawać sałatkę?
Lekkie, mniej „treściwe” sałatki warto podawać np. z grzankami z białego lub ciemnego pieczywa. Wystarczy pokroić chleb na kromki, skropić oliwą z oliwek, oprószyć ulubionymi ziołami i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. A żeby było jeszcze bardziej sycąco, można posypać grzanki startym serem żółtym lub mozzarellą!

3. Sałatka z kurczakiem, pomidorami i pomarańczą

salatka z kurczakiem pomidorami i pomarancza

Foto: Pixabay

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pierś kurczaka
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 pomarańcza
  • 1 gałązka bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos balsamiczny

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w paski i usmażyć na 1 łyżce oliwy. Zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu.
  2. Pomidorki koktajlowe umyć i każdy z nich przekroić na pół. Pomarańczę obrać, usuwając też białą błonkę, a następnie pokroić miąższ na kawałki.
  3. Pomidorki rozłożyć na talerzach, a następnie wyłożyć kawałki kurczaka oraz pomarańczy. Całość polać resztą oliwy doprawionej solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sosem balsamicznym. Udekorować umytymi listkami bazylii.

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Jak zrobić sos balsamiczny?
Oczywiście, można kupić gotowy sos balsamiczny w butelce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić go samodzielnie! Wystarczy wlać do miski 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę ciemnego octu balsamicznego, doprawić szczyptą soli i energicznie wymieszać trzepaczką. Gotowe!

Podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami na ulubione sałatki?

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *