Pomysł na śniadanie i obiad z deserem. Po prostu pycha!

ksiazka po prostu pycha potrawy

Co dziś zrobić na śniadanie? Co podać na obiad? I co z deserem? Takie dylematy zna każda z nas. A gdyby tak ktoś podsunął nam gotowy jadłospis na cały dzień, tydzień, miesiąc? Czy to nie byłoby piękne?

Joanna Małagowska, autorka bloga www.poprostupycha.com.pl, właśnie wydała książkę ze swoimi przepisami. “Po prostu pycha” to wyjątkowy zbiór przepisów na dania słodkie i słone, które z łatwością przygotuje nawet nie do końca zaprawiona w kulinarnych bojach kucharka. Jest inspirująco, zaskakująco i bardzo domowo.

Wybraliśmy dla was 3 potrawy, z których skomponowaliśmy menu na cały dzień. Brakuje kolacji? Spokojnie, rogaliki można przecież zjeść nie tylko na deser!

ŚNIADANIE: Szakszuka z kiełbasą i papryką

szakszuka z kielbasa i papryka

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g pomidorów krojonych z puszki
  • 100 g kiełbasy, np. drobiowej lub chorizo
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić na patelni. Wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Smażyć przez 2 minuty.
  2. Do składników na patelni dodać pokrojoną paprykę i kiełbasę w plasterkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać i zmniejszyć ogień.
  3. Wbić jajko i doprawić je odrobiną soli. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 4-5 minut, aż białka się zetną. Przed podaniem posypać grubo posiekanymi listkami bazylii.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

OBIAD: Zupa z batatami, kurczakiem i soczewicą

zupa z batatami kurczakiem i soczewica

Składniki na 4-6 porcji:

  • 500 g batatów
  • 1 i 1/2 l bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki suchej, czerwonej soczewicy
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • odrobina oleju
  • kilka gałązek kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sok z limonki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć ok. 7 minut na oleju, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i często mieszając.
  2. Do składników na patelni dodać przepłukaną soczewicę oraz pokrojonego w kostkę kurczaka i wymieszać. Smażyć ok. 2-3 minut.
  3. Bulion podgrzać w garnku, po czym dodać do niego zawartość patelni, całość doprawiając słodką i ostrą papryką, curry i posiekaną kolendrą. Gotować ok. 15 minut, a następnie wlać śmietanę (można ją wcześniej rozrobić z odrobiną gorącego bulionu), wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Prze podaniem można skropić sokiem z limonki.

Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

DESER (I KOLACJA): Trzyskładnikowe rogaliki

trzyskladnikowe rogaliki

Składniki na 36 sztuk:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 250 g zimnego masła
  • opcjonalnie: twarda marmolada, cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać składniki nożem. Następnie dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Ciasto wyjąć i podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cieki placek w kształcie koła. Z każdego wyciąć po 12 równych trójkątów.
  3. U podstawy każdego trójkąta można wyłożyć po 1 łyżeczce marmolady. Zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gdy rogaliki wystygną, można je oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania i pieczenia
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Jeśli spodobały ci się te przepisy, koniecznie poznaj pozostałe z książki Joanny Małagowskiej “Po prostu pycha”. Możesz ją zamówić już teraz, klikając TU.

okladka po prostu pycha

W materiale wykorzystano zdjęcia z książki Joanny Małagowskiej “Po prostu pycha”.

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *