Menu sylwestrowe last minute

menu na sylwestra

Foto: Pixabay

Miałaś spędzać sylwestra w domu, ale w ostatniej chwili okazało się, że takie same plany mają twoje przyjaciółki i postanowiłyście połączyć siły? Super! Będzie okazja do pogadania i posnucia planów na nadchodzący rok! Jeśli jednak planowałyście zamówić pizzę, może rozważycie zmianę menu? Nawet w ostatniej chwili można przygotować coś naprawdę wyśmienitego - na miarę tej jednej, wyjątkowej nocy w roku!

Skomponowaliśmy dla was wyjątkowy zestaw dań na sylwestrową domówkę. Wam pozostanie jedynie trzymać się naszych przepisów i zadbać o dobrego szampana. No i o kreacje - na babskie party świetnie sprawdzą się wygodne piżamy! Do roboty, zegar tyka!

» A może zorganizujesz w domu imprezę w stylu... PRL? Koniecznie przeczytaj nasz tekst i przypomnij sobie, co się wtedy jadło i piło, a przede wszystkim, czego się słuchało na prywatkach!

Bliny gryczane z łososiem i mascarpone

bliny z lososiem

Foto: Pixabay

Składniki na 6-8 porcji:

  • 75 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • sól
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w ciepłym mleku. Oba rodzaje mąki przesiać do miski i wymieszać. 3 łyżki rozrobić w mleku z drożdżami, po czym rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięty rozczyn połączyć z wymieszanymi mąkami, a następnie dodać żółtka oddzielone od białek oraz szczyptę soli i całość wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aby masa podwoiła objętość.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie połączyć ją z ciastem.
  4. Na patelni rozgrzać masło i wykładać na nią po porcji ciasta, smażąc okrągłe bliny.
  5. Kapary posiekać i wymieszać z mascarpone. Serek można doprawić niewielką ilością soli. Na każdy placek wykładać po porcji mascarpone i kawałku łososia. Ozdobić źdźbłami szczypiorku.

Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_latwe

Sałatka ze szpinakiem i pieczonym burakiem

salatka z pieczonym burakiem

Foto: Kaboompics.com/Pexels

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 burak
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku baby
  • 1/2 bagietki
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Burak wyszorować, owinąć folią spożywczą błyszczącą stroną do wewnątrz i wstawić na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Po wyjęciu ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Bagietkę porwać na małe kawałki i podpiec na suchej patelni. Orzeszki ziemne posiekać i też uprażyć na suchej patelni.
  3. Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na maśle.
  4. Na dużym talerzu rozłożyć liście szpinaku baby. Wyłożyć na nie kawałki buraka, bagietki oraz cebuli, posypać orzeszkami, skropić oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» Organizacja przyjęcia w domu to nie tylko wyzwanie kulinarne, ale także... towarzyskie! Poznaj zasady domówkowego savoir-vivre'u, czyli 8 rzeczy, których nie wolno robić podczas rodzinnego spotkania!

Guacamole do tortilli

guacamole

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przepołowić, obrać ze skórki, usunąć pestkę i miąższ posiekać.
  2. Cebulę obrać i posiekać. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i miąższ pokroić w kostkę.
  3. Awokado wymieszać z cebulą i pomidorem. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i solą gruboziarnistą. Guacamole podawać jako dodatek do tortilli.

Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» Lubisz słodkie co nieco? Dowiedz się, czym zastąpić biały cukier, żeby twoje potrawy były zdrowsze!

Deser jogurtowy z czekoladą

deser jogurtowy

Foto: Pixabay

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mieszanki orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych, piniowych

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
  2. Z limonki wycisnąć sok, a następnie wymieszać go z miodem i połączyć z jogurtem naturalnym.
  3. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
  4. W ozdobnych szklankach układać warstwy jogurtu i płynnej czekolady. Wierzch deserków posypać orzechami. Przed podaniem schłodzić.

Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

» Jeśli w przyszłym roku planujesz sylwestra poza domem, koniecznie przeczytaj, w jakich miejscach w Polsce można przywitać Nowy Rok w najbardziej nietypowy sposób!

Polecane artykuły z tej kategorii:

1 odpowiedź

  1. Em pisze:

    Super pomusl na deser. Ja zawsze stawiam na jakies ciasto, ale taki deser w pucharku tez moglby byc. Wyprobuje przy najblizszej okazji, okazji nie brakuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *