Menu sylwestrowe last minute
Miałaś spędzać sylwestra w domu, ale w ostatniej chwili okazało się, że takie same plany mają twoje przyjaciółki i postanowiłyście połączyć siły? Super! Będzie okazja do pogadania i posnucia planów na nadchodzący rok! Jeśli jednak planowałyście zamówić pizzę, może rozważycie zmianę menu? Nawet w ostatniej chwili można przygotować coś naprawdę wyśmienitego - na miarę tej jednej, wyjątkowej nocy w roku!
Skomponowaliśmy dla was wyjątkowy zestaw dań na sylwestrową domówkę. Wam pozostanie jedynie trzymać się naszych przepisów i zadbać o dobrego szampana. No i o kreacje - na babskie party świetnie sprawdzą się wygodne piżamy! Do roboty, zegar tyka!
» A może zorganizujesz w domu imprezę w stylu... PRL? Koniecznie przeczytaj nasz tekst i przypomnij sobie, co się wtedy jadło i piło, a przede wszystkim, czego się słuchało na prywatkach! A jeśli planujesz bardziej "współczesną" zabawę, poznaj 5 płyt na domówkę XXI wieku!
Bliny gryczane z łososiem i mascarpone
Składniki na 6-8 porcji:
- 75 g mąki gryczanej
- 75 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki kaparów
- 1/4 pęczka szczypiorku
- sól
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w ciepłym mleku. Oba rodzaje mąki przesiać do miski i wymieszać. 3 łyżki rozrobić w mleku z drożdżami, po czym rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty rozczyn połączyć z wymieszanymi mąkami, a następnie dodać żółtka oddzielone od białek oraz szczyptę soli i całość wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aby masa podwoiła objętość.
- Białka ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie połączyć ją z ciastem.
- Na patelni rozgrzać masło i wykładać na nią po porcji ciasta, smażąc okrągłe bliny.
- Kapary posiekać i wymieszać z mascarpone. Serek można doprawić niewielką ilością soli. Na każdy placek wykładać po porcji mascarpone i kawałku łososia. Ozdobić źdźbłami szczypiorku.
Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
» Makijaż wieczorowy bez tajemnic? Poznaj trendy makijażowe na sylwestra, karnawał i nie tylko!
Sałatka ze szpinakiem i pieczonym burakiem
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 burak
- 1 opakowanie świeżego szpinaku baby
- 1/2 bagietki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Burak wyszorować, owinąć folią spożywczą błyszczącą stroną do wewnątrz i wstawić na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Po wyjęciu ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Bagietkę porwać na małe kawałki i podpiec na suchej patelni. Orzeszki ziemne posiekać i też uprażyć na suchej patelni.
- Cebulę pokroić w cienkie piórka i zeszklić na maśle.
- Na dużym talerzu rozłożyć liście szpinaku baby. Wyłożyć na nie kawałki buraka, bagietki oraz cebuli, posypać orzeszkami, skropić oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Poziom trudności:
» Organizacja przyjęcia w domu to nie tylko wyzwanie kulinarne, ale także... towarzyskie! Poznaj zasady domówkowego savoir-vivre'u, czyli 8 rzeczy, których nie wolno robić podczas rodzinnego spotkania!
Guacamole do tortilli
Składniki:
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli gruboziarnistej
Sposób przygotowania:
- Awokado przepołowić, obrać ze skórki, usunąć pestkę i miąższ posiekać.
- Cebulę obrać i posiekać. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i miąższ pokroić w kostkę.
- Awokado wymieszać z cebulą i pomidorem. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i solą gruboziarnistą. Guacamole podawać jako dodatek do tortilli.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności:
» Lubisz słodkie co nieco? Dowiedz się, czym zastąpić biały cukier, żeby twoje potrawy były zdrowsze!
Deser jogurtowy z czekoladą
Składniki na 4 porcje:
- 800 g gęstego jogurtu naturalnego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 limonka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mieszanki orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych, piniowych
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
- Z limonki wycisnąć sok, a następnie wymieszać go z miodem i połączyć z jogurtem naturalnym.
- Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
- W ozdobnych szklankach układać warstwy jogurtu i płynnej czekolady. Wierzch deserków posypać orzechami. Przed podaniem schłodzić.
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności:
» Jeśli w przyszłym roku planujesz sylwestra poza domem, koniecznie przeczytaj, w jakich miejscach w Polsce można przywitać Nowy Rok w najbardziej nietypowy sposób! A jeżeli szykuje ci się zabawa karnawałowa w domu, poznaj 5 przepisów na proste i szybkie przekąski!
Super pomusl na deser. Ja zawsze stawiam na jakies ciasto, ale taki deser w pucharku tez moglby byc. Wyprobuje przy najblizszej okazji, okazji nie brakuje