Święto Dziękczynienia – o co chodzi?

swieto dziekczynienia indyk

Foto: Gabriel Garcia Marengo/Unsplash

Święto Dziękczynienia (ang. Thanksgiving Day) obchodzone jest co roku w czwarty czwartek listopada. W tym roku dzień ten wypada dzisiaj, czyli 22 listopada. Polakom to typowo amerykańskie święto kojarzy się przede wszystkim z tradycyjnym daniem z pieczonego indyka i hucznymi spotkaniami w towarzystwie całej rodziny. Na tym jednak tradycje Święta Dziękczynienia wcale się nie kończą.

Niektórym z nas łatwiej zapadł w pamięć fakt, że w następny dzień po tym święcie wypada Black Friday – Czarny Piątek, czyli światowy dzień obniżek i wyprzedaży!

» Chcesz wiedzieć więcej na temat znanych i mniej znanych świąt? Kliknij i poznaj ciekawostki na temat słowiańskiej tradycji dziadów!

Skąd wzięło się Święto Dziękczynienia?

Tradycyjnie Dzień Dziękczynienia po raz pierwszy miał się odbyć w kolonii Plymouth w 1621 roku. Wówczas miał on formę dożynek, podczas których mieszkańcy kolonii dziękowali Bogu za obfite zbiory. Historyczne źródła donoszą jednak, że wcale nie były to pierwsze takie dożynki. W rzeczywistości po raz pierwszy zostały one udokumentowane 8 września 1565 roku na terenie dzisiejszej Florydy.

indyk

Foto: Peter Lloyd/Unsplash

Bez względu jednak na datę pierwsze Święta Dziękczynienia odbywały się nieregularnie i na dużo mniejszą skalę niż dzieje się to dzisiaj. Dopiero w 1863 roku prezydent Abraham Lincoln ustanowił je świętem narodowym. Od tego czasu Dzień Dziękczynienia świętuje się co roku w czwarty czwartek listopada.

Poza Stanami Zjednoczonymi obchodzi się je również w Kanadzie, która posiada swoje własne tradycje i historię dotyczącą tego święta.

» Lubisz poznawać obce kultury? Kliknij i poznaj historię ludzi, którzy rzucili wszystko i wyprowadzili się do Maroka!

Święto Dziękczynienia w Polsce

Choć poza Ameryką Północną Dzień Dziękczynienia świętuje się raczej regionalnie i dużo mniej hucznie, niektóre tradycje przywędrowały stamtąd do naszego kraju. Niektóre polskie rodziny, zwłaszcza te, które przez pewien czas zamieszkiwały Stany Zjednoczone lub mają tam krewnych, w czwarty czwartek listopada wspólnie z Amerykanami zasiadają do uroczystej kolacji.

W inny sposób Święto Dziękczynienia obchodzą mieszkańcy archidiecezji warszawskiej. Tam pod tą samą nazwą kryje się katolickie święto obchodzone w pierwszą niedzielę czerwca. Data ta ma symbolizować pierwsze pielgrzymki Jana Pawła II do Polski.

W polskie Święto Dziękczynienia warszawiacy spotykają się na uroczystej mszy świętej w intencji papieża, dziękując za niego Bogu i wspominając go.

Choć święto to ma niewiele wspólnego z amerykańskim Dniem Dziękczynienia, dla Polaków stanowi dość istotną ciekawostkę na jego temat.

Uroczysta kolacja

Kiedy obchodzone jest Święto Dziękczynienia, całe amerykańskie rodziny spotykają się na uroczystej kolacji, którą można porównać do naszej świątecznej kolacji wigilijnej. W tym wypadku nie je się jednak karpia i tradycyjnego barszczu z uszkami – menu na Święto Dziękczynienia jest znacznie większym obciążeniem dla domowego budżetu.

Najważniejszym elementem zawsze jest pieczony indyk, który, wedle tradycji, miał być składany podczas pierwszych dożynek jako ofiara dziękczynna za obfite plony. Niektórzy Święto Dziękczynienia nazywają Dniem Indyka, właśnie z uwagi na to tradycyjne danie.

» Organizacja przyjęcia w domu to nie tylko wyzwanie kulinarne, ale także... towarzyskie! Poznaj zasady domówkowego savoir-vivre'u, czyli 8 rzeczy, których nie wolno robić podczas rodzinnego spotkania!

Oprócz niego podczas rodzinnej kolacji serwuje się inne typowo amerykańskie potrawy, takie jak purée ziemniaczane, kukurydzę, sos żurawinowy, placek dyniowy lub jabłkowy i makaron z serem. Niektóre dania są typowo regionalne, jednak nieodłącznym elementem każdej kolacji z okazji Dnia Dziękczynienia jest zawsze obowiązkowo pieczony indyk.

swieto dziekczynienia stol

Foto: Element5 Digital/Unsplash

Oprócz potraw bardzo ważna jest również atmosfera panująca podczas uroczystej kolacji. Spotykający się na niej członkowie rodziny są przeważnie bardzo życzliwi wobec siebie i unikają trudnych tematów, czyli na przykład tych związanych z religią czy polityką. Z drugiej strony jednak w niektórych rodzinach religia stanowi nieodłączny element kolacji z okazji Święta Dziękczynienia – Amerykanie wspólnie modlą się i dziękują Bogu za okazane im łaski.

Podczas gdy dla jednych Dzień Dziękczynienia ma wymiar głównie duchowy, dla innych tradycją jest... oglądanie w święto meczów futbolowych w towarzystwie członków rodziny!

Pieczenie indyka

Nawet jeśli nie planujemy przeszczepiać tradycji Święta Dziękczynienia na nasz rodzimy grunt, być może najdzie nas kiedyś ochota na wypróbowanie typowego dla tej uroczystości menu? Warto zatem poznać wskazówki na temat tego, jak upiec indyka, żeby smakował prawdziwie po amerykańsku.

W zależności od regionalnych tradycji indyk na Święto Dziękczynienia może być przygotowywany na kilka lub nawet kilkanaście różnych sposobów. Największe różnice możemy zauważyć w składzie nadzienia, w którym jednak tradycyjnie powinna pojawić się żurawina, suszone śliwki i jabłka.

Poniżej znajdziecie więcej praktycznych wskazówek na temat tego, jak przygotować indyka o idealnym smaku i wyglądzie.

  1. Przed faszerowaniem i pieczeniem indyka powinien on przez co najmniej 12 godzin leżakować w doprawionej ziołami i czosnkiem marynacie. Jeśli nie zależy nam na czasie, warto pozostawić go w niej nawet przez całą dobę.
  2. Każdy kilogram mięsa wymaga około 40 minut pieczenia. Najpopularniejsze, 5-kilogramowe sztuki należy więc piec przez 3,5 godziny. 10-kilogramowy indyk to prawie 7 godzin pieczenia!
  3. Zbyt długo pieczony indyk będzie suchy i niesmaczny. Dlatego warto raz na jakiś czas nakłuwać mięso w najgrubszym miejscu i obserwować, czy z nakłucia wypływa różowy płyn. Jeśli nie – indyk jest już gotowy.
  4. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj indyka wytwarzającym się sosem lub wodą.

Macie sprawdzony sposób na pieczonego indyka? Podzielcie się swoimi kulinarnymi trikami, bez względu na to, czy przyrządzacie indyka po amerykańsku czy zupełnie po swojemu, czyli po polsku!

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *