3 sposoby na pysznego karpia!

Foto: Pixabay
Bez niego Wigilia nie smakowałaby tak samo, choć on sam w wielu regionach Polski smakuje zupełnie inaczej! Karp - król świątecznego stołu. Można marudzić, że to wymysł PRL-u, że czasem pachnie mułem i ma dużo ości, ale nie skosztować choćby odrobinki po prostu nie wypada.
Przedstawiamy 3 wyśmienite przepisy na świątecznego karpia, jak zawsze dodając garść praktycznych, kulinarnych trików. Jak podacie rybę na tegoroczne Boże Narodzenie?
» Wiesz już, co podasz na deser? Proponujemy pierniczki. Poznaj 5 najlepszych przepisów na świąteczne ciasteczka!
1. Pieczone dzwonka z karpia

Foto: Dana Tentis/Pexels
Składniki na 8 porcji:
- 8 dzwonek z karpia
- 1 cytryna
- 50 ml sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok. Wlać go do miski, a następnie dodać sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
- Do przygotowanej marynaty włożyć sprawione dzwonka karpia, przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na całą noc.
- Dzwonka przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok. 10 minut. Upieczone dzwonka można podawać z odrobiną chrzanu.
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania i pieczenia
Poziom trudności:
EKSTRAPORADA: Żeby karp nie miał posmaku mułu...
Najlepiej kupować karpie z dużych hodowli, gdzie ryby żyją w dużych i niezbyt zagęszczonych zbiornikach wodnych. Ryby nie powinny być też zbyt duże - maksymalna waga nie powinna przekraczać 2 kg. Przed marynowaniem można także wymoczyć kawałki karpia ok. 3-4 godzin w zimnym mleku.
» Święta to nie tylko jedzenie i prezenty. Kropką nad i są odpowiednie dekoracje. Koniecznie sprawdź, jak w prosty sposób samodzielnie wykonać efektowny stroik!
2. Karp smażony w cieście


Foto: Kaboompics.com/Pexels
Składniki na 4 porcje:
- 4 dzwonka z karpia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta kurkumy
- szczypta chili w proszku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Każde sprawione dzwonko karpia podzielić na 2 kawałki. Natrzeć rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawić do lodówki na całą noc.
- Mąkę zmiksować z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószyć pieprzem, a następnie moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanej na patelni reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temp. 180°C.
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
EKSTRAPORADA: Sposób na karpia bez ości
Większe ości usuwamy z filetów za pomocą pęsety. Następnie robimy w mięsie poprzeczne płytkie nacięcia ostrym nożem w odstępach ok. 2-3 mm tak, aby nie naciąć skóry. Posolić, natrzeć sokiem z cytryny, który rozpuści ości, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na 1 dobę. Po tym czasie można zabrać się za doprawianie ryby według uznania.
» W święta zadbaj o menu, ale też o wyjątkową atmosferę. Kliknij i poznaj najpiękniejszą muzykę na Boże Narodzenie 2018!
3. Karp w galarecie


Foto: Olaf.herfurth
Składniki na 8 porcji:
- 1 sprawiony karp (ok. 2 kg) z głową i ogonem
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 jajka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 pęczek pietruszki włoskiej naciowej
- sól
- cukier
Sposób przygotowania:
- Karpia pokroić na dzwonka, posolić je i wstawić do lodówki.
- Włoszczyznę oczyścić, większe warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sprawioną głowę i ogon karpia włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalać ok. 2 i 1/2 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
- Wywar rybny odcedzić, ponownie włożyć do niego marchewkę i dołożyć dzwonka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Wywar odcedzić.
- Do przecedzonego wywaru wlać żelatynę rozpuszczoną w ok. 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Na półmisku ułożyć kawałki karpia. Obłożyć je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalać tężejącym wywarem i odstawić do całkowitego stężenia.
Czas przygotowania: 70 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
EKSTRAPORADA: Czym zastąpić żelatynę?
Weganie i wegetarianie nie jedzą potraw z dodatkiem żelatyny. Jeśli zatem na wigilijnej kolacji spodziewamy się wizyty córki albo wnuczki, która zrezygnowała z kuchni pochodzenia zwierzęcego, możemy zastąpić żelatynę substancją zwaną agar, którą pozyskuje się z glonów. Tak jak żelatyna, ma ona postać proszku, granulatu albo płatków, jest naturalna, bezwonna i bezsmakowa. Rozpuszcza się w temp. ok. 90°C, a tężeje w 35°C, więc potrawy nie trzeba nawet wstawiać do lodówki.
» A gdy karp w galarecie będzie się już chłodził, czas na zasłużony relaks! Co powiesz na ciekawą lekturę? Poznaj 5 wyjątkowych książek na Święta!