3 sposoby na pysznego karpia!

przepisy na karpia na wigilie

Foto: Pixabay

Bez niego Wigilia nie smakowałaby tak samo, choć on sam w wielu regionach Polski smakuje zupełnie inaczej! Karp - król świątecznego stołu. Można marudzić, że to wymysł PRL-u, że czasem pachnie mułem i ma dużo ości, ale nie skosztować choćby odrobinki po prostu nie wypada.

Przedstawiamy 3 wyśmienite przepisy na świątecznego karpia, jak zawsze dodając garść praktycznych, kulinarnych trików. Jak podacie rybę na tegoroczne Boże Narodzenie?

» Wiesz już, co podasz na deser? Proponujemy pierniczki. Poznaj 5 najlepszych przepisów na świąteczne ciasteczka!

1. Pieczone dzwonka z karpia

karp pieczony

Foto: Dana Tentis/Pexels

Składniki na 8 porcji:

  • 8 dzwonek z karpia
  • 1 cytryna
  • 50 ml sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok. Wlać go do miski, a następnie dodać sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
  2. Do przygotowanej marynaty włożyć sprawione dzwonka karpia, przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na całą noc.
  3. Dzwonka przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok. 10 minut. Upieczone dzwonka można podawać z odrobiną chrzanu.

Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania i pieczenia
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Żeby karp nie miał posmaku mułu...
Najlepiej kupować karpie z dużych hodowli, gdzie ryby żyją w dużych i niezbyt zagęszczonych zbiornikach wodnych. Ryby nie powinny być też zbyt duże - maksymalna waga nie powinna przekraczać 2 kg. Przed marynowaniem można także wymoczyć kawałki karpia ok. 3-4 godzin w zimnym mleku.

» Święta to nie tylko jedzenie i prezenty. Kropką nad i są odpowiednie dekoracje. Koniecznie sprawdź, jak w prosty sposób samodzielnie wykonać efektowny stroik!

2. Karp smażony w cieście

karp smazony

Foto: Kaboompics.com/Pexels

Składniki na 4 porcje:

  • 4 dzwonka z karpia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Każde sprawione dzwonko karpia podzielić na 2 kawałki. Natrzeć rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawić do lodówki na całą noc.
  2. Mąkę zmiksować z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószyć pieprzem, a następnie moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanej na patelni reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temp. 180°C.

Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Sposób na karpia bez ości
Większe ości usuwamy z filetów za pomocą pęsety. Następnie robimy w mięsie poprzeczne płytkie nacięcia ostrym nożem w odstępach ok. 2-3 mm tak, aby nie naciąć skóry. Posolić, natrzeć sokiem z cytryny, który rozpuści ości, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na 1 dobę. Po tym czasie można zabrać się za doprawianie ryby według uznania.

» W święta zadbaj o menu, ale też o wyjątkową atmosferę. Kliknij i poznaj najpiękniejszą muzykę na Boże Narodzenie 2018!

3. Karp w galarecie

karp w galarecie

Foto: Olaf.herfurth

Składniki na 8 porcji:

  • 1 sprawiony karp (ok. 2 kg) z głową i ogonem
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 pęczek pietruszki włoskiej naciowej
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Karpia pokroić na dzwonka, posolić je i wstawić do lodówki.
  2. Włoszczyznę oczyścić, większe warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sprawioną głowę i ogon karpia włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalać ok. 2 i 1/2 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
  3. Wywar rybny odcedzić, ponownie włożyć do niego marchewkę i dołożyć dzwonka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Wywar odcedzić.
  4. Do przecedzonego wywaru wlać żelatynę rozpuszczoną w ok. 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  5. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Na półmisku ułożyć kawałki karpia. Obłożyć je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalać tężejącym wywarem i odstawić do całkowitego stężenia.

Czas przygotowania: 70 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Czym zastąpić żelatynę?
Weganie i wegetarianie nie jedzą potraw z dodatkiem żelatyny. Jeśli zatem na wigilijnej kolacji spodziewamy się wizyty córki albo wnuczki, która zrezygnowała z kuchni pochodzenia zwierzęcego, możemy zastąpić żelatynę substancją zwaną agar, którą pozyskuje się z glonów. Tak jak żelatyna, ma ona postać proszku, granulatu albo płatków, jest naturalna, bezwonna i bezsmakowa. Rozpuszcza się w temp. ok. 90°C, a tężeje w 35°C, więc potrawy nie trzeba nawet wstawiać do lodówki.

» A gdy karp w galarecie będzie się już chłodził, czas na zasłużony relaks! Co powiesz na ciekawą lekturę? Poznaj 5 wyjątkowych książek na Święta!

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *