5 superprzepisów na świąteczne pierniczki!

przepisy na swiateczne pierniki

Foto: Pixabay

Szukasz przepisu na świąteczne pierniki? Przygotowaliśmy dla ciebie 5 najpyszniejszych! Tradycyjne albo w bardziej oryginalnej odsłonie – na pewno znajdziesz coś dla siebie! Przy okazji poznasz też ekstra triki, które na pewno przydadzą się przy przygotowywaniu wypieków.

Pieczenie świątecznych ciasteczek i pierniczków to jeden z przyjemniejszych obowiązków. Zwłaszcza jeśli możemy to robić w towarzystwie naszych najbliższych: dzieci i wnuków albo gdy pieczemy je ze specjalnym przeznaczeniem, np. planując dołączyć je do bożonarodzeniowych prezentów lub zawiesić na choince. Pieczmy i dzielmy się na zdrowie!

» A jak pierniki wylądują już w piekarniku, sięgnij po ciekawą książkę! O tym, co warto czytać na Święta, przeczytasz, klikając TU!

1. Tradycyjne pierniki z lukrem królewskim

tradycyjne pierniki z lukrem krolewskim

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 700 g mąki
  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 1 białko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć miód, cukier, margarynę, masło i kakao, a następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
  2. Do masy dodać mąkę przesianą przez sito, po czym wbić jajko i dołożyć sól oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody. Ciasto dokładnie zagnieść, aż będzie jednolite, gładkie i błyszczące. Włożyć do miski i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
  3. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać z niego pierniczki. Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze.
  4. Pierniczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  5. Białko miksować ok. 10 minut w misce z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Najlepiej ustawić mikser na niskie obroty i używać mieszadeł, a nie ubijaczek do piany. Gładkim i lśniącym lukrem udekorować ostudzone pierniczki – można smarować nim całą powierzchnię ciastek albo rysować wzory za pomocą rękawa cukierniczego. Odłożyć, żeby lukier zastygł.

Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_latwe

EKSTRAPORADA: Jak zmiękczyć pierniczki?
Pierniki po upieczeniu są miękkie, ale z czasem twardnieją. Jak przywrócić im miękkość? Na dno plastikowego pojemnika próżniowego połóż kromkę chleba. Rozłóż na nim pierniki i przykryj kolejną kromką. Zamknij pojemnik i odstaw na całą noc. Rano ciasteczka będą miękkie, a chleb twardy! Można też rozłożyć pierniki na papierze do pieczenia, zrosić wodą i wstawić na maksymalnie 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C.

» Święta to nie tylko jedzenie i prezenty. Kropką nad i są odpowiednie dekoracje. Koniecznie sprawdź, jak w prosty sposób samodzielnie wykonać efektowny stroik!

» Na następnej stronie kolejny przepis!

Polecane artykuły z tej kategorii:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *