5 superprzepisów na świąteczne pierniczki!

przepisy na swiateczne pierniki

Foto: Pixabay

Szukasz przepisu na świąteczne pierniki? Przygotowaliśmy dla ciebie 5 najpyszniejszych! Tradycyjne albo w bardziej oryginalnej odsłonie – na pewno znajdziesz coś dla siebie! Przy okazji poznasz też ekstra triki, które na pewno przydadzą się przy przygotowywaniu wypieków.

Pieczenie świątecznych ciasteczek i pierniczków to jeden z przyjemniejszych obowiązków. Zwłaszcza jeśli możemy to robić w towarzystwie naszych najbliższych: dzieci i wnuków albo gdy pieczemy je ze specjalnym przeznaczeniem, np. planując dołączyć je do bożonarodzeniowych prezentów lub zawiesić na choince. Pieczmy i dzielmy się na zdrowie!

» A jak pierniki wylądują już w piekarniku, sięgnij po ciekawą książkę! O tym, co warto czytać na Święta, przeczytasz, klikając TU!

1. Tradycyjne pierniki z lukrem królewskim

tradycyjne pierniki z lukrem krolewskim

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 700 g mąki
  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 1 białko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć miód, cukier, margarynę, masło i kakao, a następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
  2. Do masy dodać mąkę przesianą przez sito, po czym wbić jajko i dołożyć sól oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody. Ciasto dokładnie zagnieść, aż będzie jednolite, gładkie i błyszczące. Włożyć do miski i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
  3. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać z niego pierniczki. Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze.
  4. Pierniczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  5. Białko miksować ok. 10 minut w misce z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Najlepiej ustawić mikser na niskie obroty i używać mieszadeł, a nie ubijaczek do piany. Gładkim i lśniącym lukrem udekorować ostudzone pierniczki – można smarować nim całą powierzchnię ciastek albo rysować wzory za pomocą rękawa cukierniczego. Odłożyć, żeby lukier zastygł.

Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_latwe

EKSTRAPORADA: Jak zmiękczyć pierniczki?
Pierniki po upieczeniu są miękkie, ale z czasem twardnieją. Jak przywrócić im miękkość? Na dno plastikowego pojemnika próżniowego połóż kromkę chleba. Rozłóż na nim pierniki i przykryj kolejną kromką. Zamknij pojemnik i odstaw na całą noc. Rano ciasteczka będą miękkie, a chleb twardy! Można też rozłożyć pierniki na papierze do pieczenia, zrosić wodą i wstawić na maksymalnie 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C.

» Święta to nie tylko jedzenie i prezenty. Kropką nad i są odpowiednie dekoracje. Koniecznie sprawdź, jak w prosty sposób samodzielnie wykonać efektowny stroik!

2. Pierniki nadziewane

pierniki z nadzieniem

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 g miodu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć miód i masło, a następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą.
  2. Mąkę przesiać do miski, a następnie dodać sodę rozpuszczoną w mleku, miód z masłem, jajko, przyprawę do pierników i kakao. Ciasto dokładnie zagnieść, po czym wstawić do lodówki na całą noc.
  3. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wycinać z niego kształty, np. kółka. Na połowę z nich nałożyć po porcji powideł, a następnie przykryć pozostałymi kółkami, delikatnie dociskając brzegi. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Pierniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C i piec ok. 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  5. Pierniki można dowolnie udekorować, np. lukrem albo polewą z białej lub ciemnej czekolady.

Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_latwe

EKSTRAPORADA: Jaki miód do pierników?
Wiele osób dodaje do pierników miód sztuczny, bo jest tańszy i zwyczajnie szkoda im wykorzystywać do wypieków drogi miód naturalny. Jeżeli jednak aż tak nie przejmujemy się domowym budżetem, najlepiej sięgnijmy po miód wielokwiatowy – jest najtańszy spośród miodów naturalnych i choć nie cechuje się zbyt silnym aromatem, doskonale współgra z pozostałymi składnikami ciasta.

» W święta zadbaj o menu, ale też o wyjątkową atmosferę. Kliknij i poznaj najpiękniejszą muzykę na Boże Narodzenie 2018!

3. Pierniki z czekoladą

pierniki z czekolada

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 180 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuścić w garnku, po czym dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę oraz miód. Podgrzewać, aż składniki się połączą. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z kakao, cukrem pudrem, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Wbić jajko oraz rozpuszczone masło z pozostałymi składnikami. Zmiksować, po czym wyjąć ciasto z miski i zagnieść rękami. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać z niego pierniczki. Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze.
  4. Pierniczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 8 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  5. Pierniki można dowolnie udekorować, np. lukrem albo polewą oraz cukrowymi groszkami lub wiórkami.

Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_latwe

EKSTRAPORADA: Jak zrobić domową przyprawę do piernika?
1 gałkę muszkatołową, 5 łyżeczek suszonego imbiru, po 2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego i kardamonu, 4 laski cynamonu, 1 łyżeczkę goździków, 3 ziarna pieprzu oraz ziarenka z 1 gwiazdki anyżu uprażyć na patelni, po czym ostudzić i rozdrobnić w moździerzu. Wymieszać i przechowywać w szczelnym słoiczku.

» Słodkie co nieco i telewizor? Czemu nie! W święta też należy nam się odrobina odpoczynku! Sprawdź, jakie filmy najczęściej goszczą na naszych ekranach w Boże Narodzenie!

4. Migdałowe kulki z marmoladą

migdalowe kule z marmolada

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 120 g mielonych migdałów
  • 120 g masła
  • 90 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 słoik marmolady, np. truskawkowej

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie zagnieść z mąką, zmielonymi migdałami oraz solą. Uformować kulę i schłodzić w lodówce.
  2. Z dobrze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej zrobić palcem wgłębienie, po czym napełnić je marmoladą.
  3. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Jak obrać migdały ze skórki?
Migdały do ciasteczek można zemleć samemu. Wcześniej jednak trzeba je obrać z brązowej błonki. Aby zrobić to szybko i bez wysiłku, wkładamy migdały do miski i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach osączamy i teraz każdy migdał wystarczy ścisnąć przy jednym końcu, a biały środek gładko wysunie się z drugiej strony.

5. Muffiny piernikowe

muffiny piernikowe

Foto: Pixabay

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku, po czym dodać miód, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Przestudzić, po czym wbić jajka i wymieszać.
  2. Czekoladę posiekać, a suszone śliwki pokroić na kawałki.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, a następnie wymieszać z cukrem oraz czekoladą i suszonymi śliwkami.
  4. Do miski stopniowo dodawać składniki z garnka, cały czas mieszając łyżką. Masą napełnić foremki do muffinek do wysokości 3/4, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

EKSTRAPORADA: Sposób na puszyste muffiny
Aby babeczki wyrosły wyższe i były bardziej miękkie, można nie dodawać do masy całych jajek, a osobno żółtka i ubite białka. Innym sposobem jest zastąpienie połowy mleka wodą gazowaną. Można też… oszukać nasze oko! Zamiast napełniać foremki do wysokości 3/4, napełnijmy je po brzegi. Rosnące ciasto się nie zmieści, więc na górze powstanie apetyczne wybrzuszenie!

» Lubisz gotować? Mamy dla Ciebie darmową książkę kulinarną! Wystarczy, że podasz nam swoje imię i adres e-mail, a prezent powędruje wprost do Twojej skrzynki. Dowiedz się więcej, klikając TU!

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *