Rodzaje cukru w Polsce – czy wszystko wiemy?
Towarzyszy nam na co dzień. Używamy go do napojów, przekąsek czy deserów. Czy możemy się bez niego obyć? Jaki rodzaj wybrać? Cukier, bo o nim mowa, ma wiele odsłon i warto je poznać.
Na cukier możemy spojrzeć okiem chemika i tak dokonać podziału. Wyróżnimy wówczas:
- laktozę pochodzącą z produktów mlecznych
- fruktozę, którą znajdziemy w owocach, roślinach skrobiowych, miodzie i nektarze kwiatów
- glukozę występującą podobnie jak fruktoza w owocach i miodzie
- sacharozę pozyskiwaną z buraków cukrowych i trzciny
Najważniejsza dla naszego organizmu jest glukoza i w dużym stopniu jej poziom decyduje o naszej formie.
To, jaki cukier i w jakiej postaci przyjmiemy, w dużym stopniu zależy od nas samych, a na rynku spotkamy jego kilka rodzajów. Niektóre mają więcej wad niż zalet, a inne mogą i powinny być ważnym składnikiem naszej diety.
Statystyczny Polak w ciągu roku zjada ok. 40 kg cukru, z czego 6 kg w postaci czystego i nieprzetworzonego. Obserwując tendencje, widać, że z roku na rok spożywamy coraz więcej cukru przetworzonego. Znajduje się on w słodkich napojach, przekąskach i przetworzonej żywności.
Nadmierne spożycie cukru doprowadza do wielu problemów zdrowotnych w tym cukrzycy. Rząd by nieco ograniczyć jego spożycie, wprowadził podatek cukrowy. Celem jest zmniejszenie sprzedaży i spożycia słodkich napojów.
Cukier biały
Cukier produkowany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Ma postać białych, bezzapachowych drobnych kryształków. Jest to najpopularniejszy rodzaj cukru w Polsce. O jego popularności świadczy miedzy innymi wzrost upraw buraków cukrowych. Ich produkcja w roku 2019 względem lat ubiegłych wzrosła o 40%.
Dla naszego organizmu jest to najbardziej szkodliwy rodzaj cukru. Nie zawiera on żadnych składników odżywczych, a tylko puste kalorie. Powinnyśmy unikać jego spożycia.
Cukier trzcinowy
Cukier trzcinowy to nieco zdrowsza odmiana cukru. Od białego oprócz pochodzenia – tu trzcina cukrowa – różni się sposobem pozyskiwania. Nie jest on rafinowany i dzięki temu zawiera melasę. Dzięki niej ma brązowy odcień, a ponadto nie jest to sacharoza w czystej postaci.
Zawiera niewielkie ilości minerałów: sodu, manganu, miedzi i cynku. To ich zawartość sprawia, że jest on kilkukrotnie droższy od białego. Jeżeli nie możemy odmówić sobie słodzenia herbaty czy kawy, lepszym wyborem jest ten rodzaj cukru niż biały.
Cukier waniliowy
Cukier waniliowy to ważny składnik wielu deserów i napojów. Nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Pozyskuje się go w procesie mieszania cukru buraczanego z laskami wanilii lub ekstraktem z wanilii.
Cukier ten jest źródłem węglowodanów i używa się go tylko dla walorów smakowych. Tańszym zamiennikiem tego cukru jest cukier wanilinowy. Nie zawiera on wanilii tylko aromaty waniliowe.
Cukier kokosowy
Cukier ten wytwarzany jest z kwiatostanów palmy kokosowej. Pozyskuje się go, nacinając łodygi kwiatostanu i zbierając wydobywający się biały sok. W 80% składa się z wody, dlatego zostaje poddany procesowi odparowania. Biały płyn zamienia się w brązowy, gęsty sok, który po podgrzaniu przybiera formę sypką.
Cukier kokosowy jest mniej kaloryczny niż cukier biały, ale również nie zawiera żadnych składników odżywczych i jest traktowany podobnie jak biały.
Cukier muscovado
Cukier muscovado nazywany również „cukrem z Barbadosu” to bardzo ciemny i lepki cukier o silnym smaku melasy. Stosuje się go w wypiekach i do wytwarzania rumu. Pozyskuje się z soku z trzciny cukrowej.
Jest polecany do słodzenia kawy. Zawiera on mniej kalorii niż biały czy trzcinowy. Cukier muscovado jest źródłem wielu minerałów. O pozytywnych właściwościach tego cukru czytaj tutaj.
Jak widać, cukier cukrowi nierówny i to, który będzie elementem naszej diety, zależy od nas. Wybierajmy świadomie i cieszmy się zdrowiem.