Zdrowotne i kulinarne właściwości pokrzywy – przekonaj się, ile dobrego może dla ciebie zrobić

Kobieta trzyma kosz ze świeżym pokrzywami

Pokrzywa nie budzi dobrych skojarzeń.

Pewnie zdarzyło ci się wylądować w rowie porośniętym pokrzywami podczas wakacyjnych zabaw u babci na wsi. I pewnie do dziś pamiętasz to palące uczucie na udach i łydkach, którego nawet masowanie czy wściekłe bieganie w kółko nie było w stanie ugasić.

Ale to wszystko trwało tylko chwilę.

Potem ból przechodził, a mama przekonywała, że kontakt z pokrzywą to samo zdrowie.

I wiesz co? Miała rację!

Bo choć osobom wyjeżdżającym na wieś pokrzywa kojarzy się z bąblami na nogach, ewentualnie z paszą dla zwierząt, to prawda jest taka, że pokrzywa zwyczajna – bo tak brzmi jej pełna nazwa – ma szerokie zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce, ogrodnictwie i kuchni. Tej jak najbardziej ludzkiej.

Chcesz wiedzieć, jakie właściwości ma pokrzywa i w jakiej postaci się ją wykorzystuje? Już za chwilę wszystko stanie się jasne. Na tapet bierzemy wykorzystanie pokrzywy w celach zdrowotnych i kulinarnych.

Zapraszamy do lektury!

Jakie właściwości zdrowotne ma pokrzywa?

Kępa młodych pokrzyw
Pokrzywę najlepiej stosować w postaci gorącej herbaty albo ostudzonego naparu, jako płukankę.

Pokrzywa zwyczajna to nasza rodzima roślina, która najchętniej rośnie w pobliżu gospodarstw wiejskich, w wilgotnych lasach i zaroślach.

Dorasta do 1,5 m wysokości (choć rekordzistki osiągają nawet 3 m!), a jej liście i łodyga mają charakterystyczne włoski i to właśnie one odpowiadają za poparzenia skóry powstałe po kontakcie z pokrzywą.

Tyle tytułem wstępu. Jaka pokrzywa jest – każdy widzi. Ale w jaki sposób pokrzywa może wpłynąć na nasza zdrowie?

Pokrzywa ma bardzo wszechstronne zastosowanie w lecznictwie. Najlepiej stosować ją w postaci naparu – ciepłego (można osłodzić go sokiem lub miodem, żeby poprawić jego smak) lub ostudzonego, jako płukankę.

Korzyści z picia pokrzywy jest wiele.

Zdrowotne właściwości pokrzywy

  • Ma właściwości antybakteryjne, więc często jest nazywana naturalnym antybiotykiem. Płukanie ust ostudzoną herbatą z pokrzywy odkaża jamę ustną.
  • Wzmacnia organizm, więc picie naparu z pokrzywy może chronić przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
  • Jej spożywanie powinny rozważyć także osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ działa moczopędnie. Usuwa także nadmiar wody z organizmu.
  • Wspomaga pracę wątroby, żołądka i trzustki, pomaga w problemach z układem trawiennym, poprawia przemianę materii.
  • Oczyszcza krew i obniża poziom cukru we krwi.
  • Hamuje krwawienia wewnętrzne.

Jak zbierać pokrzywę?

Dłonie w rękawicach zbierają pokrzywy
Zbierając pokrzywy, pamiętaj o rękawicach ochronnych!

Jeśli zastanawiasz się, skąd wziąć pokrzywę do tych wszystkich zastosowań, odpowiedź jest prosta: najlepiej zbierz ją sama.

Możesz ją oczywiście kupić w formie herbatki w saszetkach, ale samodzielnie zrobione zapasy dają więcej satysfakcji i pewności co do źródła pochodzenia listków.

Poza tym jest taniej!

Liście pokrzywy zrywaj w zaroślach położonych w możliwie najmniej zanieczyszczonych miejscach.

Na ręce załóż rękawiczki, a swoje zbiory dokładnie umyj i rozłóż w ciemnym i przewiewnym miejscu, żeby dobrze wyschły.

Następnie przechowuj je w słoiku w szafce kuchennej i zaparzaj jak tradycyjną herbatę.

Pokrzywa – zastosowanie w kuchni

Widok na napar z pokrzywy i świeże liście pokrzywy
Napar z pokrzywy to nie jedyne kulinarne zastosowanie tej rośliny.

Herbatka z pokrzywy – to już wiemy. Można ją pić na gorąco lub na zimno np. z dodatkiem cytryny i mięty jako orzeźwiający napój w gorące dni.

Ale w jaki sposób jeszcze możemy wykorzystać pokrzywę w celach kulinarnych? I w jakiej postaci ją stosujemy? Kulinarne zalety pokrzywy są nie do przecenienia.

Młoda pokrzywa zawiera mnóstwo cennych składników: soli mineralnych, witamin i białek. Swego czasu często przygotowywano z nich zupę lub okrasę do ziemniaków, bo – o czym warto pamiętać – pokrzywa przestaje parzyć, gdy zwiędnie lub zostanie poddana obróbce cieplnej.

Można ją wykorzystywać podobnie, jak stosuje się liście szpinaku. Wcześniej trzeba ją jednak sparzyć lub obgotować w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła i czosnku.

Skoro zachowuje się jak szpinak, będzie świetnym dodatkiem do sałatek i twarogu.

Ciekawą propozycją jest także shake z pędami pokrzywy.

Widok na koktajl z pokrzywy, jabłko i świeżą pokrzywę
Koktajl z pokrzywy to świetny pomysł na zdrową, letnią przekąskę.

Aby przygotować taki pożywny koktajl, wystarczy sparzone młode pędy pokrzywy zmiksować z pokrojonym w kostkę jabłkiem lub kilkoma truskawkami oraz bananem, dodając do tego sok z pomarańczy i pół szklanki wody.

Smacznego i na zdrowie!

Stosujesz pokrzywę w kuchni? A może pamiętasz, jak przygotowywała ją twoja mama lub babcia? Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzu!

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *