Szybki obiad: ryż z kurczakiem i warzywami

ryz z kurczakiem i warzywami

Foto: Pixabay

Nie masz pomysłu na obiad? Za to z pewnością masz w szafce paczkę ryżu! Wyciągnij ją i zajrzyj do lodówki: bez wątpienia znajdziesz tam produkty, które pozwolą ci skomponować spontaniczny ryżowy miks. Dania stworzone pod wpływem chwili często na stałe wpisują się do domowego jadłospisu!

» A jeżeli należysz do drużyny fanek makaronu, wypróbuj przepis na spaghetti z pieczarkami i pietruszką!

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 woreczek ryżu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić, wysypać z woreczka i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę i pierś kurczaka pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy.
  3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pierś kurczaka i podsmażyć. Dorzucić paprykę, groszek i kukurydzę, a na koniec dosypać ryż. Całość można doprawić solą.

Jak ugotować ryż na sypko? Jeżeli kupujemy ryż w woreczkach, nie jest to zbyt trudne. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Jeśli natomiast kupiliśmy ryż w torebce, przed gotowaniem koniecznie opłuczmy go pod bieżącą wodą – usuniemy w ten sposób nadmiar skrobi, która skleja ziarna. Następnie wsypujemy 1 szklankę ryżu do 2 szklanek gorącej, osolonej wody i przykrywamy garnek pokrywką, zostawiając szczelinę. Gdy ryż wchłonie wodę, przykrywamy garnek szczelnie pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności:
trudnosc_bardzo latwe

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *