Prażona cebulka – z czym ją podawać?
Foto: Midori, licencja Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 3.0 Unported (zdjęcie przycięte)
Prażona cebulka to prosty dodatek, który wzbogaci smak wielu domowych potraw. Idealna zarówno dla fanów cebuli, jak i jej zdecydowanych przeciwników, których z pewnością skusi swoim unikalnym smakiem. Z łatwością przygotujemy ją w domu, a ci nieco bardziej leniwi znajdą ten dodatek w każdym supermarkecie i sklepie z przyprawami.
Gotowa prażona cebulka ma długi termin przydatności i pozostaje chrupiąca przez wiele tygodni. Dzięki temu możemy mieć ją pod ręką zawsze wtedy, kiedy akurat potrzebujemy dodać niepowtarzalnego aromatu swoim daniom. Dowiedzcie się, jak przygotować domową prażoną cebulkę i z czym ją serwować!
» Brakuje ci pomysłu na obiad? Poznaj nasz prosty przepis na ryż z kurczakiem!
Prażona cebulka – do czego ją dodawać?
Prażona cebulka jest chrupiąca i ma intensywny, unikalny smak, dzięki czemu z pewnością przypadnie do gustu również tym osobom, które nie przepadają za cebulą w tradycyjnej postaci. Można ją jeść samą (choć raczej nie jest to najbardziej pożywna przekąska) lub stosować jako pyszny dodatek do wielu potraw.
Prażoną cebulę najczęściej widujemy w połączeniu z potrawami takimi jak hot-dog, pizza lub gyros. Nie oznacza to jednak, że jej zastosowania ograniczają się wyłącznie do dań typu fast food.
Cebula prażona rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do pierogów ruskich, zapiekanek, domowych sosów, sałatek (np. typu gyros), ale również kanapek i ziemniaków puree. Świetnie zastąpi tradycyjną cebulę w wielu daniach, takich jak kotlety czy placki ziemniaczane.
» Jeśli uwielbiasz eksperymentować z dodatkami, koniecznie sprawdź przepis na kremowy sos holenderski!
Przepis na prażoną cebulkę
Składniki:
- 3 duże cebule (żółte, czerwone lub dymki)
- ok. 6 łyżek mąki pszennej
- olej roślinny
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Mąkę wsypujemy do miski, a następnie wrzucamy do niej pokrojoną cebulę i dokładnie obtaczamy. Olej rozgrzewamy w rondelku lub patelni z grubym dnem. Musi go być dość dużo (około pół litra), tak, aby cebula mogła całkowicie się w nim zanurzyć.
Obtoczoną w mące cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na małym ogniu przez 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. W początkowej fazie smażenia cebulka nie zmienia swojego koloru – dopiero po ok. 20 minutach staje się rumiana. Uprażoną cebulę wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Doprawiamy niewielką ilością soli i zostawiamy do wystudzenia.
Cebulkę najlepiej smażyć partiami, dzieląc na 2-3 porcje. Wydłuży to nieco czas przygotowania, ale pozwoli nam na użycie mniejszej ilości oleju. Alternatywnie prażoną cebulkę możemy przygotować we frytkownicy.
Przestudzoną cebulkę przekładamy do wyparzonego słoika i przechowujemy w suchym, zacienionym miejscu, z dala od wilgoci. Tak przygotowaną, prażoną cebulkę możemy przechowywać do kilku miesięcy.
Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: