Podróż szlakiem pachnącym kawą

kawa różne rodzaje sposoby serwowania kawy

Wiele z nas wprost nie wyobraża sobie życia bez kawy. Ten wyjątkowy, aromatyczny napój jest idealny na energiczne rozpoczęcie dnia i niezastąpiony podczas spotkań ze znajomymi – czy to w domu, czy w eleganckiej kawiarni. Ale czy znacie sposoby serwowania kawy w innych zakątkach świata?

Dziś zabierzemy was w podróż szlakiem pachnącym kawą, przy okazji której zwiedzicie nie tylko Europę, ale również Turcję i kraje Orientu. W końcu ile państw, tyle sposobów serwowania kawy. Poznaj je wszystkie!

» A może marzy ci się romantyczna podróż? Dowiedz się, które europejskie miasta uważane są za najbardziej romantyczne!

Sposoby serwowania kawy w Hiszpanii

kawa hiszpańska espresso sposoby serwowania kawy w hiszpanii

Hiszpania znana jest głównie z dwóch rodzajów kawy: cafe cortado i cafe bon-bon. Pierwszy z nich to zwykłe espresso z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. W przeciwieństwie do „naszej“ białej kawy, cafe cortado ma małą objętość (jak to zresztą bywa z espresso) i serwowane jest w malutkich filiżankach. Ot, niewielki zastrzyk kofeiny na dobre rozpoczęcie dnia.

Z kolei cafe bon-bon przez wielu nazywane jest płynnym deserem. Nazwa jak najbardziej zasłużona – do takiej kawy z pewnością nie będziecie potrzebować dodatku w postaci ciasta bądź lodów. Cafe bon-bon składa się z espresso lub czarnej kawy o większej objętości i słodkiego mleka skondensowanego w równych proporcjach. Napój podaje się tak, by obie warstwy się nie zmieszały.

Wierzch cafe bon-bon czasami dekoruje się bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Zapewniamy jednak, że nawet bez tego kawa przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości.

» Hiszpania ma do zaoferowania nie tylko wyjątkową kawę, ale również pasjonującą kulturę i niesamowite zabytki. Sprawdź, dlaczego warto odwiedzić właśnie ten kraj!

Włochy i najlepsze espresso na świecie

włoskie espresso kawa

Włochy słyną z tradycyjnego espresso, które zresztą wielu wielbicieli kawy uważa za najlepsze na świecie. W rzeczy samej, Włosi uwielbiają espresso i jego różnorodne wariacje, dzięki czemu jest to najczęściej spotykany rodzaj kawy w tym kraju.

Espresso jest we Włoszech tak popularne, że aż powstał tam… Narodowy Instytut Włoskiego Espresso! Ten sam instytut opublikował pewne wytyczne, których powinien przestrzegać każdy włoski barista. Według nich idealne espresso powinno być przygotowywane z 7 gramów zmielonej, palonej kawy, zaparzane przez 25 sekund i nie może zawierać więcej niż 25 ml naparu.

Innym typowo włoskim rodzajem kawy jest cappuccino. Pierwotnie nazwa ta dotyczyła czarnej kawy z dodatkiem spienionego mleka i posypanej czekoladą, ale dziś istnieje wiele sposobów podawania tego naparu. Niektóre kawiarnie podchodzą do tematu z pewną dozą ekstrawagancji i dodają do cappuccino bitą śmietanę, inne zaś zamiast czekoladą dekorują napar cynamonem lub suszonymi owocami. Cappuccino serwuje się w filiżance lub w dużym kubku, zależnie od wielkości.

Co ciekawe, we Włoszech cappuccino pije się wyłącznie do śniadania. Włosi uważają bowiem, że mleko podawane do obiadu lub, co gorsza, wieczorem źle się trawi. Dlatego jeśli nie chcecie wprowadzić kelnera w konsternację i okazać pewnej kulturowej ignoracji, nie zamawiajcie tego rodzaju kawy po godzinie jedenastej.

Irlandzka kawa z dodatkiem whisky

kawa irlandzka irish coffee

O najbardziej znanej irlandzkiej kawie, czyli irish coffee, zapewne słyszało już wiele z was. Tradycyjna irish coffee podawana jest warstwowo, a prócz espresso i bitej śmietany w jej skład wchodzi irlandzka whisky. To prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników kawy, ale również napojów alkoholowych, a smak tego kawowego specjału jest rzeczywiście niepowtarzalny.

Irladzkiej kawy możemy spróbować również w Polsce. Wiele kawiarni wprowadza ją do swojej oferty (z dodatkiem prawdziwego whisky lub bezalkoholowych syropów smakowych), więc jeśli kawa z dodatkiem alkoholu was zainteresowała, wcale nie musicie wybierać się w podróż za morze!

Wbrew pozorom ten rodzaj kawy nie jest jednak w Irlandii aż tak popularny, jak mogłoby nam się wydawać. Irlandczycy piją głównie cappuccino i espresso, czyli typowo włoskie specjały, a słynna irish coffee pozostaje raczej ciekawostką.

Sposoby serwowania kawy w Turcji

kawa turecka sposoby serwowania kawy w turcji

Europejczycy uwielbiają eksperymentować z kawą i różnymi dodatkami do niej. Turcy natomiast stawiają sprawę jasno – kawa ma być czarna, gęsta i mocna. Stąd też w tym kraju zazwyczaj pije się zwykłą czarną kawę jako dodatek do ciast i innych słodkich deserów.

Turcy zresztą mają swój własny sposób przygotowywania kawy bez użycia ekspresów i kawiarek. Tradycyjną turk kahvesi parzy się w tygielku i serwuje w małej, ozdobnej filiżance.

Metodę parzenia kawy w tygielku podchwyciły zresztą inne kraje. Dzięki temu możemy spróbować jej w kawiarniach na całym świecie z dodatkiem kostek cukru lub popularnych tureckich słodyczy.

Warto zaznaczyć, że w Turcji kawę pije się rzadziej niż w innych krajach. Ten napój zarezerwowany jest na specjalne okazje, a na co dzień Turcy sięgają raczej po tradycyjną dla tego rejonu herbatę. Ze względu na to znane sieci kawiarni rozwijają się w tym kraju dużo wolniej niż w Europie.

» Uważasz, że w pewnym wieku jest już za późno na podróże? Przeczytaj wywiad z Mariolą Jędruch czyli Seniorką z Plecakiem i dowiedz się, dlaczego warto zwiedzać świat również po pięćdziesiątce!

Marokańska kawa z przyprawami korzennymi

maroko kawa orientalna

Maroko raczej nie należy do krajów szczególnie znanych z kawy. Ze względu na dość specyficzny sposób przygotowywania tego naparu musiało jednak znaleźć się na naszej liście. Generalnie Marokańczycy zazwyczaj piją kawę w stylu europejskim, a więc espresso, cappuccino i inne warianty znane z krajów śródziemnomorskich.

Ciekawiej robi się, kiedy zwrócimy uwagę na rodzaje kawy bardziej specyficzne dla tego regionu. W niektórych tradycyjnych marokańskich kawiarniach możemy bowiem skosztować kawy w stylu orientalnym z dodatkiem różnorodnych przypraw korzennych.

Przyszło wam kiedyś do głowy, by do kawy dodawać gałkę muszkatołową, wodę różaną albo… pieprz? Marokańczyków taki wariant kawowy wcale nie dziwi! Co więcej, dzięki dodatkowi przypraw ich kawa jest naprawdę aromatyczna i ma wyjątkowy smak.

Podobnie jak w Turcji, tradycyjną marokańską kawę często przygotowuje się w tygielku i podaje w przepięknych, kolorowych filiżankach lub szklankach.

Miałyście okazję spróbować kawy w którymś z tych krajów? A może znacie inne, warte polecenia sposoby serwowania tego napoju?

To też może cię zainteresować:

1 Odpowiedź

  1. Estera pisze:

    Piłam kawę przyrządzaną na sposób turecki. Rrwelacja. A zaznaczę, że pijam tylko kawę z mlekiem i sama nie wpadłabym na pomysl, aby wypić czarna. Polecam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *