Domowe nawozy do roślin doniczkowych

rośliny doniczkowe

Każda pani domu wie, że aby rośliny doniczkowe rosły zdrowe i piękne, niezbędny jest odpowiedni nawóz. Nienawożona ziemia szybko staje się wyjałowiona, a rośliny nie są w stanie czerpać z niej niezbędnych substancji odżywczych. Zazwyczaj jednak wybieramy gotowe nawozy ze sklepów ogrodniczych. Tymczasem domowe nawozy do roślin są tak samo skuteczne i banalnie proste w przygotowaniu!

W roli nawozu do roślin doniczkowych świetnie sprawdzi się wiele odpadów biodegradowalnych – skórki owoców, skorupki od jajek czy nawet fusy z herbaty i kawy. Zamiast je wyrzucać, sprawdź, jak możesz zrobić z nich użytek na korzyść roślin domowych.

» Wiedziałyście, że wiele popularnych roślin doniczkowych jest trujących? Sprawdź, jakich roślin się wystrzegać w trosce o zwierzęta domowe!

Nawóz z banana

domowe nawozy skórka banana

Skórka banana, a także całe, przegniłe banany to najczęściej stosowane domowe nawozy do roślin doniczkowych. Wynika to z tego, że banany są wyjątkowo bogate w witaminy i minerały, a przede wszystkim w wapń, potas i fosfor. Takie połączenie z całą pewnością dobrze zrobi rosnącym w naszym domu roślinom.

Skórkę banana należy dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki i umieścić w słoiku, a następnie zalać ciepłą wodą. Roztwór przechowujemy w zamkniętym słoiku przez 12-24 godziny. Po tym czasie możemy wykorzystać go do podlewania i tym samym do nawożenia roślin.

Plusem tej metody jest to, że jedną skórkę banana możemy wykorzystywać kilkukrotnie – wystarczy za każdym razem zalewać ją świeżą wodą i odstawiać na kilkanaście godzin. Innym znanym sposobem jest wysuszenie skórki (np. w piekarniku), zmielenie na drobny proszek i umieszczenie w ziemi.

Ci bardziej leniwi mogą również zakopać całe, drobno pokrojone skórki banana w ziemi. Warto jednak pamiętać, że wówczas efekty zobaczymy dopiero po kilku tygodniach, kiedy skórka się rozłoży. Dlatego najlepiej stosować tę metodę 2-3 tygodnie przed właściwym zasadzeniem roślin.

Nawóz z fusów kawowych

Podczas gdy nawóz z banana jest całkowicie uniwersalny, fusy kawowe i herbaciane najlepiej stosować tylko do roślin kwasolubnych, czyli m.in. paproci, róż i azalii. Wynika to z tego, że fusy zakwaszają glebę, a to z kolei jest odpowiednim środowiskiem tylko dla niektórych gatunków roślin.

Aby przygotować domowy nawóz z fusów kawowych lub herbacianych, należy zalać ich łyżkę szklanką wody i odstawić, aż fusy napęcznieją. Gotowy roztwór wystarczy dokładnie wymieszać i podlać nim rośliny.

Fusy kawowe i herbaciane możemy wykorzystać też w inny sposób. Wymieszane z wierzchnią warstwą ziemi skutecznie ją zakwaszą, a także pomogą pozbyć się niektórych szkodników (m.in. muszek).

» Co do tego, że rośliny oczyszczają powietrze, żadna z nas nie ma wątpliwości. Dowiedz się, jakie rośliny doniczkowe najlepiej sprawdzają się w roli naturalnych filtrów!

Nawóz ze skorupek jaj

domowe nawozy skorupki jaj

Kolejnym popularnym składnikiem naturalnych nawozów są skorupki jaj – stanowią dla roślin cenne źródło wapnia, cynku i krzemu. W przeciwieństwie do fusów kawowych i herbacianych skorupki cechują się odczynem zasadowym, a więc nie wykorzystamy ich do nawożenia paproci czy azalii. Za to idealnie sprawdzą się do roślin preferujących glebę zasadową lub obojętną, takich jak aloes, lawenda czy oleander.

Przed przygotowaniem nawozu skorupki jaj musimy dokładnie wysuszyć. W tym celu myjemy je i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na 10-15 minut. Następnie skorupki mielimy na drobny proszek w młynku do kawy lub moździerzu.

Gotowy proszek, podobnie jak fusy kawowe, rozsypujemy na powierzchni doniczki i dokładnie mieszamy z wierzchnią warstwą ziemi. Z kolei jeśli chcemy uzyskać płynny nawóz, proces jest znacznie bardziej czasochłonny. Pokruszone skorupki musimy bowiem zalać gorącą wodą i odstawić na 1-2 tygodnie, przynajmniej raz dziennie mieszając. Kiedy skorupki się rozpuszczą, gotowy roztwór możemy wykorzystać do regularnego podlewania roślin.

Nawóz z drożdży

Nawóz z drożdży piekarskich to bardzo skuteczny oraz prosty w przygotowaniu preparat, który przyspiesza wzrost roślin i chroni je przed pasożytami. Drożdże są bogate w węglowodany, aminokwasy i witaminy z grupy B – a więc wszystko co najlepsze dla naszych roślin. W przeciwieństwie do nawozów z fusów kawowych i skorupek jaj możemy wykorzystać go do wszystkich rodzajów roślin doniczkowych.

Przygotowanie nawozu z drożdży jest banalnie proste. Kostkę drożdży należy posiekać na drobne kawałki, zalać 10 litrami ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 30-60 minut. Roztwór wystarczy raz jeszcze zamieszać, po czym jest gotowy do użycia.

Nawóz z drożdży szczególnie zalecany jest do roślin młodych, dopiero kiełkujących. Ze względu na jego właściwości pozytywnie wpływa na rozrost systemu korzeniowego, a także sprawia, że rosną zdrowe i bardziej bujne.

» Która z nas nie lubi ziół jako dodatku do potraw? Sprawdź, jak w prosty sposób założyć domowy zielnik!

Stosujecie domowe nawozy do roślin doniczkowych czy raczej te gotowe ze sklepu ogrodniczego?

To też może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *