Jak założyć domowy zielnik?

jak zalozyc zielnik

Foto: Pixabay

Hodowanie w domu świeżych ziół przynosi szereg korzyści. Są nie tylko aromatycznym dodatkiem do wielu potraw, ale również przydają się do przygotowywania naparów, które ulżą nam w różnych dolegliwościach bólowych i wzmocnią odporność. Najczęściej z tych właśnie powodów decydujemy się założyć domowy zielnik. O czym powinnyśmy pamiętać, wybierając zioła do hodowania w domu, i jak dbać o ich świeżość?

Wybór ziół do domowego zielnika

Przede wszystkim musimy zadać sobie pytanie, jakie zioła hodować w domu. Zastanówmy się, jaka kuchnia najczęściej gości na naszym stole, jakie potrawy przygotowujemy najczęściej i jakich przypraw do nich potrzebujemy.

Oczywiście możemy pokusić się o hodowlę jakichś szczególnie oryginalnych gatunków (np. palczatki cytrynowej albo sashimi pachnotki), ale czy na pewno będziemy je wykorzystywać do gotowania?

Zamiast kombinować i tracić miejsce na uprawę dziwacznych wynalazków, lepiej postawmy na coś bardziej uniwersalnego. Popularne zioła mają poza tym mniej wyszukane upodobania i wymagania, przez co ich uprawa jest zdecydowanie mniej problematyczna.

Poniżej przedstawiamy listę ziół, których uprawę szczególnie warto wziąć pod uwagę. Dowiedz się, do czego je wykorzystywać i jakie mają właściwości oraz wpływ na nasz organizm. A potem przeczytaj, jak je uprawiać w domowych warunkach – nawet zimą!

» Lubisz rośliny w domu? Pewnie nie masz żadnego okazu w… łazience! A tymczasem możesz je hodować również tam! Dowiedz się, jakie kwiaty najlepiej nadają się do uprawy w łazience bez okna!

Mięta
uprawa miety

Foto: Pixabay

Idealna do napojów i soków, zwłaszcza latem, kiedy doskonale orzeźwia. Aby przygotować pyszny, domowy napój, wystarczy dodać do wody parę listków mięty, plasterki cytryny i kostki lodu. Herbata z listków mięty ma również właściwości uspokajające i przeciwbólowe.

Bazylia
uprawa bazylii

Foto: Pixabay

Pyszny dodatek do dań włoskich, różnego rodzaju sosów i makaronów. Ma dość charakterystyczny smak, który wzbogaci niejedną potrawę. Oprócz tego bazylia jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które między innymi przeciwdziałają chorobom nowotworowym.

Oregano
uprawa oregano

Foto: Pixabay

Czyli lebiodka pospolita. Obok bazylii jedno z najczęściej wybieranych ziół do domowego zielnika. Świetnie sprawdza się do dań obiadowych, a bez jego unikalnego smaku ciężko wyobrazić sobie pizzę. Dzięki niemu można przygotować liczne sosy, na przykład czosnkowy i pomidorowy, które najlepiej będą smakować w połączeniu z pieczonymi ziemniakami. Ma właściwości wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwskurczowe i odtruwające.

Pietruszka
uprawa pietruszki

Foto: Pixabay

Zioło już nieco bardziej „polskie”, które często dodaje się do tradycyjnych zup i sosów. Często dodaje się ją również do sałatek, zwłaszcza tych o nieco bardziej delikatnym smaku. Podobnie jak bazylia, pietruszka jest bogata w witaminy i minerały, w tym żelazo i sole mineralne. Liście pietruszki zawierają mnóstwo beta-karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na wzrok.

Tymianek
uprawa tymianku

Foto: Pixabay

Słynie ze swoich właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych, stąd też pomaga w różnego rodzaju infekcjach. Oprócz tego świetnie smakuje. Ma silny aromat kojarzony głównie z kuchnią francuską. Najlepiej komponuje się z mięsem – drobiem, wołowiną i wieprzowiną – ale także z potrawkami i zapiekankami warzywnymi oraz rybami, pasztetem oraz pieczywem.

Rozmaryn
uprawa rozmarynu

Foto: Pixabay

Podczas gdy bazylia i oregano świetnie komponują się z daniami włoskimi, rozmaryn najlepiej sprawdzi się w przypadku kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Przydatny przy przyrządzaniu mięs i przygotowywaniu marynaty, wydobywa również pyszny smak pieczonych ziemniaków. Wyciąg z rozmarynu podobno ma moc odmładzania!

Majeranek
uprawa majeranku

Foto: Pixabay

Przyprawa o korzennym aromacie często wybierana do potraw ciężkostrawnych, stanowi swojego rodzaju alternatywę dla naszego tradycyjnego kminku. Podkreśla smak pieczeni oraz gęstych, sycących zup. Wybiera się go również ze względu na walory zdrowotne – pomaga przy problemach z żołądkiem i jelitami.

Jak hodować i pielęgnować zioła w swoim domu?

Pielęgnacja zielnika w domu początkowo może wydawać się dość trudnym zadaniem, zwłaszcza że każda roślina wymaga nieco innych warunków. Oregano na przykład lubi miejsca nasłonecznione, mięta zaś z kolei bardziej zacienione. Na szczęście łączy je jedna cecha wspólna: lubią wilgoć i miejsca o umiarkowanej temperaturze. Należy na to uważać szczególnie latem, bo zioła wystawione na działanie wysokiej temperatury mogą w mgnieniu oka uschnąć.

» Zbyt wysoka temperatura w domu szkodzi nie tylko roślinom. Dowiedz się, jak szybko i tanio schłodzić mieszkanie w upalne dni!

Nawet jeśli nie od razu nauczymy się, jak pielęgnować domowe zioła – nie zrażajmy się! Na szczęście takie rośliny są stosunkowo tanie, więc możemy bez obaw uczyć się na swoich błędach i.. po prostu spróbować jeszcze raz z nowym okazem!

Na samym początku warto zaopatrzyć się w doniczki, które pomogą uporządkować poszczególne zioła pod względem wymagań uprawowych. Taki podział pełni również funkcję dekoracyjną, dzięki czemu nasz domowy zielnik będzie również dobrze się prezentował. Pamiętajmy, że doniczka nie powinna być zbyt głęboka – spokojnie wystarczy taka o głębokości 20 centymetrów.

Do samodzielnej hodowli ziół najlepiej wykorzystać zwykłą ziemię ogrodową, która jest dobrze przepuszczalna, a więc nie zatrzymuje wody. Jej odczyn powinien być zasadowy albo obojętny, dlatego unikajmy kory i torfu, które zakwaszają podłoże.

Przygotowanie podłoża pod domowy zielnik jest dość proste, o ile będziemy przestrzegać pewnych reguł. Bardzo ważny w tym wypadku jest drenaż, który zapobiegnie zatrzymywaniu się wody na dnie doniczki, co może negatywnie wpływać na korzenie roślin.

» Jak przedłużyć kwitnienie chryzantem? Wszystkiego dowiesz się, klikając TU!

W hipermarketach można oczywiście kupić gotowe krzaczki ziół, jednak lepiej to sobie podarujmy. Zwykle nadają się one właściwie do jednorazowego użytku – po ścięciu wszystkich listków (a czasem nawet wcześniej!) roślina nadaje się do wyrzucenia.

Żeby nasz okaz pozostał z nami na dłużej, po prostu wysiejmy go samodzielnie albo sięgnijmy po rozsady od sprawdzonego dostawcy. Nasiona ziół znajdziemy w każdym sklepie ogrodniczym, a nierzadko również w hipermarketach i dyskontach. Postępujmy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a na pewno się uda!

Choć większość ziół lubi wilgoć, nie przesadzajmy z ich nawadnianiem. Powinniśmy podlewać je regularnie, jednak nie dopuszczać do tego, by stały one w wodzie. Ważnym etapem jest również nawożenie roślin nawozami organicznymi. W tym wypadku również przestrzegajmy zaleceń producenta albo kierujmy się wymogami danego gatunku. Warto na przykład pamiętać, że gatunki pochodzące z bardziej jałowych terenów śródziemnomorskich nie mogą być przenawożone, bo stracą aromat.

Odpowiedni wybór doniczek i akcesoriów do naszego domowego zielnika sprawi, że będzie on nie tylko funkcjonalny, ale również elegancki. Duży wybór doniczek znajdziemy w sklepach z akcesoriami dla domu i ogrodu, a także w popularnych marketach budowlanych. Możemy przebierać w doniczkach – wiele z nich ma na przykład specjalne plakietki wykonane farbą tablicową, na których kredą można napisać, jaka roślina w nich rośnie. Jeśli zdecydujemy się na wspólną donicę lub misę, w której zasadzimy kompozycję złożoną z różnych gatunków ziół, możemy opisać je za pomocą wygodnych (a czasem również bardzo fikuśnych i pomysłowych!) etykietek. Ciekawym rozwiązaniem jest także miniszklarnia na zioła, która dobrze zagospodarowana stanowi fantastyczny element dekoracyjny.

Hodujecie w domu świeże zioła? Dajcie znać w komentarzu, które smakują wam najbardziej!

Polecane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *