Nostalgiczna kuchnia PRL i nie tylko – recenzja książki Beaty Boruckiej „Opowieści ze smakiem”

Beata Borucka „Opowieści ze smakiem” – recenzja

Jaką potrawę z dzieciństwa wspominasz do dzisiaj? Wiesz, taką, że gdy o niej myślisz, cieknie ci ślinka, w brzuchu burczy, a na sercu robi się przyjemnie ciepło.

Może są to kluski leniwe twojej mamy? A może rosół z domowym makaronem babci? A może jabłecznik, który zawsze wjeżdżał na stół po niedzielnym domowym obiedzie?

Zresztą, nie będę zgadywać. Czasem wystarczy pajda chleba z cukrem, żeby przywołać cudowne wspomnienia.

„Opowieści ze smakiem” to książka Beaty Boruckiej o takich właśnie kulinarnych wspomnieniach, które kształtują nas na całe życie.

Zaglądamy do środka!

Smakowita podróż do przeszłości

To z pewnością nie jest zwykła książka kucharska. Bo choć są tu przepisy, mnóstwo sprawdzonych przepisów, to każdy z nich oprócz składników ma też swoją historię.

Autorka nie tylko podrzuca nam sposób przygotowania konkretnych dań, ale także opowiada, skąd się dany przepis wziął. Kto go wymyślił i dlaczego. Kiedy był serwowany. Co było źródłem inspiracji.

Beata Borucka „Opowieści ze smakiem” – środek książki

Cofamy się pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina, i towarzyszymy autorce w podróży przez kolejne lata: od czasów PRL po współczesność.

Oprócz miłości do jedzenia i gotowania, mamy tu miłość do ludzi: do taty, zawodowego tenora, ukochanej babci Ani czy mamy, fanatyczki grzybobrania. Są wspomnienia z rodzinnych spotkań i zawodowych wojaży. Są puste półki w sklepach i pełna spiżarnia w domu.

A wszystko to wciąga, pachnie i tryska humorem – typowym dla stylu Boruckiej.

Apetyt rośnie w miarę… czytania

Beata Borucka „Opowieści ze smakiem” – środek książki

Masz ochotę na babkę ziemniaczaną, blok czekoladowy albo jajka faszerowane w skorupce? A może chciałabyś odczarować cynaderki, flaki albo kleik zdrowotny? A może nigdy nie próbowałaś kostki z kaszy krakowskiej, sałatki z cykorii albo… błotka do mięsa?

Teraz masz szansę nadrobić wszelkie kulinarne zaległości albo nauczyć się robienia dań, z którymi do tej pory nie było ci szczególnie po drodze.

Ale uwaga – autorka, wydawnictwo, ani tym bardziej Polka50plus nie biorą odpowiedzialności za dodatkowe centymetry w talii, które mogą cię dopaść po tej wyjątkowej degustacji!

Pogaduchy przy kawie

Beata Borucka „Opowieści ze smakiem” – środek książki

„Opowieści ze smakiem” to kolejna po „Mądrej Babci” książka autorstwa jednej z najsłynniejszych polskich silver influencerek.

Podobnie jak w poradniku o odpowiedzialnym babciowaniu, tutaj też mamy dowcipny, czasem cięty język, świat ukazany z czułością, ale i przymrużeniem oka, a także tę mocno wyczuwalną swojskość. Trochę jakby wpadło się na pogaduchy do wygadanej, dobrej znajomej.

Dodatkowo mamy też zdjęcia. Nie wysublimowane kadry w stylu food porn, ale przyjemne, nie zawsze ostre jak brzytwa ujęcia, jakby wyjęte z rodzinnego albumu.

Zresztą, nawet nie jakby! Oprócz zdjęć potraw w książce naprawdę są fotografie rodzinne z prywatnej kolekcji autorki. Prawdziwa, pyszna podróż do przeszłości.

Zgłodniałaś? Ta lektura na pewno zaspokoi twój wilczy apetyt. Na dobry obiad i smakowite chwile z książką w ręku.


Opowieści ze smakiem – okładka

Tytuł: OPOWIEŚCI ZE SMAKIEM
Autorka: BEATA BORUCKA
Wydawnictwo: MB Press
Data premiery: 4.12.2019


Niektóre linki na stronie mogą być linkami afiliacyjnymi. Oznacza to, że gdy w nie klikniesz, a następnie przejdziesz do strony sprzedawcy i dokonasz zakupu, my otrzymamy prowizję od twojego zakupu. Nie ma to wpływu na twoją cenę, więc nie obawiaj się, że przez afiliację kupujesz drożej.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *