PIĘĆ rzeczy, których nie lubi twoja zmywarka, i TRZY, za które ci podziękuje
W dzisiejszych czasach wiele z nas nie wyobraża sobie życia bez zmywarki. Codzienne ręczne mycie naczyń odchodzi powoli w zapomnienie. I dobrze – bo to nie tylko bardziej czasochłonne, ale także bardziej kosztowne i zdecydowanie mniej ekologiczne rozwiązanie.
Czy wiesz, że podczas gdy na jeden cykl mycia zmywarka potrzebuje ok. 25 litrów wody, na ręczne umycie tej samej ilości naczyń zużywamy ok. 80 litrów? Rachunek jest prosty i dla środowiska, i dla naszego portfela.
Żeby jednak nasza współpraca układała się jak najlepiej i urządzenie, które tak bardzo odciąża nas w obowiązkach domowych, służyło nam możliwie najdłużej, trzeba poznać zasady jego właściwego użytkowania. Zasady te nie zawsze są oczywiste, dlatego polecamy zapoznanie się z nimi nie tylko osobom, które dopiero kupują zmywarkę, ale również tym, które mają ją u siebie już od lat.
Poznaj pięć rzeczy, które szkodzą zmywarce, oraz trzy, które działają na jej korzyść!
Czego nie lubi twoja zmywarka?
1. Użytkowania niezgodnego z instrukcją obsługi
To niby oczywiste, ale warto o tym pamiętać przy okazji korzystania z jakiegokolwiek sprzętu. Instrukcje obsługi, choć – przyznajemy – nie zawsze napisane przystępnym językiem, są dołączane do urządzeń po to, żeby użytkownik nie robił nic, co mogłoby je zepsuć. Albo sprawić, że urządzenie działałoby mniej efektywnie.
Zmywarka domyje wszystkie naczynia pod warunkiem, że dostosujemy program do stopnia zabrudzenia. Być może wybierasz często najkrótszy program, bo tak jest najszybciej i najprościej. A potem dziwisz się, że naczynia nie są wystarczająco czyste. Wszystko dlatego, że w tych programach nie chodzi tylko o czas. Liczy się też temperatura wody czy rodzaj przeprowadzanych w trakcie trwania programu zabiegów myjących.
2. Bałaganu w środku
Naczynia w zmywarce powinny być ułożone pod odpowiednim kątem i według określonego schematu. W większości modeli cięższe naczynia – talerze, szklane miski, garnki, patelnie czy pokrywki – należy umieszczać w dolnym koszu, a lżejsze – kubki, szklanki, filiżanki, spodki – w górnej szufladzie. Ponadto naczynia nie mogą przykrywać się nawzajem, dotykać wewnętrznych ścianek zmywarki oraz blokować dysz natryskowych.
Tutaj również warto zajrzeć do instrukcji – być może w przypadku twojego modelu obowiązują nieco inne zasady.
3. Przeciążenia
Ładowność zmywarki to bardzo ważny parametr, na który trzeba zwrócić uwagę. Jeśli za każdym razem będziesz wkładać do niej zbyt dużo naczyń, możesz doprowadzić do deformacji koszów czy rolek. Ich wymiana to wcale nie jest taka prosta sprawa.
4. Pełnych talerzy
Nikt oczywiście nie wstawia do zmywarki talerza z parującym rosołem, ale jeśli zdarza ci się ładować zmywarkę na szybko bez usunięcia z talerzy resztek jedzenia, lepiej pozbądź się tego nawyku! Większe odpady blokują filtr, co szkodzi urządzeniu. Nie chodzi o wstępne płukanie naczyń (wówczas nie byłoby mowy o jakiejkolwiek oszczędności!) – należy po prostu zsunąć resztki do kosza, najlepiej specjalną szczotką z długą rączką.
5. Duchoty i braku przewiewu
Po skończonym myciu należy otworzyć drzwiczki zmywarki, żeby umożliwić odparowanie wilgoci i zapachów z wnętrza urządzenia. Niektóre modele po zakończeniu programu otwierają się same.
Ciekawym rozwiązaniem, które umożliwia utrzymanie w zmywarce świeżego zapachu, są specjalne zawieszki – zapachy do zmywarki, które mocuje się na górnej półce i które uwalniają odświeżający aromat nawet przez 60 cykli zmywania.
Co służy twojej zmywarce?
1. Czyszczenie filtra
Po każdym myciu (albo przynajmniej raz na kilka dni) warto wyjąć pojemnik z filtrem, żeby sprawdzić, czy nie znajdują się w nim większe resztki jedzenia albo np. odłamki plastikowych pojemników lub porcelanowych kubków. Większe odpady wybieramy ręcznie, a sam filtr płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Uzupełnianie poziomu soli
Często wydaje nam się, że tabletka z preparatem myjącym to jedyny środek, który należy umieścić w urządzeniu. Tymczasem jest jeszcze zmiękczająca wodę sól do zmywarki. Jeśli twoje urządzenie nie jest wyposażone w czujnik informujący o konieczności wsypania kolejnej porcji soli, warto przynajmniej raz w miesiącu zajrzeć do zbiornika i sprawdzić, czy nie trzeba dosypać preparatu.
3. Regularne mycie
Ze zmywarką jest trochę jak z pralką – wydaje nam się, że jeśli w środku wytwarza się piana, to urządzenie myje się samo i cały czas jest czyste. Tymczasem, zupełnie jak w przypadku pralki, należy raz na miesiąc uruchomić program mycia z dość wysoką temperaturą (ok. 60 stopni), nie wkładając do zmywarki żadnych naczyń i dodając jedynie środek do czyszczenia zmywarki. Dzięki takiemu „pustemu przebiegowi” detergent i gorąca woda dokładnie umyją wnętrze zmywarki.
Poza tym raz na jakiś czas powinno się umyć uszczelki, drzwiczki i ścianki zmywarki za pomocą wilgotnej szmatki.
Zmywarka pomaga nam w pracy w kuchni, więc my pomóżmy jej pomagać nam jak najdłużej!
Pan se kupi zmywarkę a później pisze porady. Jakanzmywarkanpobiera 25 L na cykl???!!!