Witamina K2 MK7 – dlaczego jest tak ważna dla zdrowych kości?
Pamiętacie ten slogan: „pij mleko, będziesz wielki”? Wszyscy wiemy, że przyjmowanie dużych ilości wapnia to recepta na zdrowe i silne kości. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że wapń sam w sobie może być tak samo pożyteczny, jak szkodliwy.
Dietę bogatą w wapń warto łączyć z odpowiednimi witaminami. Istotną rolę w wiązaniu wapnia odgrywa witamina K2 MK7 i to jej poświęciliśmy dzisiaj nieco więcej uwagi.
Gdzie Wit K2 MK7 występuje w naturze?
Chcąc zapewnić sobie optymalne ilości witaminy K2 w postaci MK7, należy odpowiednio zaplanować swoją dietę. Powinna być ona bogata w produkty, które pochodzą z procesów fermentacyjnych, czyli popularne i zdrowe kiszonki (np. kapusta).
W Japonii jednym z przysmaków tamtejszej kuchni jest potrawa o nazwie natto, czyli przefermentowana soja. Powszechnie uważa się ją za jedno z największych źródeł witaminy K2 MK7 w naturze.
Dieta mieszkańców Azji jest o wiele bogatsza w naturalne źródła Wit K2, przez co ludzie chorują tam rzadziej między innymi na osteoporozę. W Europie prawie 80% witaminy K przyjmowane jest w słabo przyswajalnej formie filochinonu. Pozostaje więc suplement – witamina K2 w postaci MK7.
Jaki jest związek wit K2 MK7 i wapnia?
Relacje pomiędzy metabolizmem wapnia a wit K2 odkryto wraz z wyselekcjonowaniem białka Gla: MGP oraz osteokalcyny. W procesach tworzących kości osteokalcyna zajmuje bardzo ważne miejsce – dostarcza jony wapnia i wbudowuje je w strukturę tkanki kostnej.
Z tego powodu u osób, u których stwierdza się niedobór witaminy K2, zauważa się także skłonność do łamliwych kości.
Badania pokazują, że łączenie ze sobą witaminy D, wapnia i witaminy K2 MK7 pozwala w znaczącej mierze ograniczyć ryzyko złamań, zwłaszcza w okresie menopauzy.
Foto: Kupisz na Kenay.com.pl
Witamina K2 – właściwości, wpływ na układ sercowo-naczyniowy
W myśl zasady akcji i reakcji wit K2 MK7 jest kluczowym elementem przemian związanych z metabolizmem wapnia. Jej chroniczny niedobór potrafi być śmiertelnie niebezpieczny dla człowieka.
Niedostateczne ilości witaminy K2 w postaci MK7 sprawiają, że wapń, zamiast wbudować się w tkankę kostną, odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych. Efektem są tragiczne w skutkach choroby wieńcowe, będące pokłosiem silnego zwapnienia żył.
Działanie wit K2 na zdrowie układu sercowo-naczyniowego potwierdzają badania holenderskich uczonych, którzy przez dekadę obserwowali, jak zmienia się zdrowie pacjentów, u których witamina K2 MK7 stanowiła ważny element diety. Okazało się, że regularne przyjmowanie tego mikroskładnika obniżyło ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 50%. Kolejne badania potwierdziły dodatkowo, że wit K2 MK7 przyczynia się do redukcji już powstałej płytki miażdżycowej.