Jod – właściwości i wpływ na zdrowie naszego organizmu
Jod jest pierwiastkiem, który jest szczególnie ważny dla rozwoju naszego organizmu. Jednak zarówno jego nadmiar, jak i niedobór mogą przyczynić się do poważnych konsekwencji. Dlatego trzeba dbać o zbilansowaną dietę, w której nie brakuje tego elementu.
Jaki wpływ na nasz organizm na jod? Dlaczego warto regularnie go spożywać?
Właściwości jodu
W sklepach można często natknąć się na sól jodowaną. To właśnie m.in. w niej znajdziemy ten pierwiastek. Trzeba jednak przyznać, że nie zawsze tak było.
Dopiero od 1997 roku wszedł w życie obowiązek, by jodować sól. Dzięki temu ograniczono możliwość wystąpienia jego niedoboru w organizmie.
Jod przede wszystkim uczestniczy w produkcji hormonów tarczycy. Jeśli jest ich odpowiednia ilość w organizmie, to m.in. nasz mózg może prawidłowo funkcjonować, nie mamy problemów z układem nerwowym, nerkami, sercem czy mięśniami. Widać zatem, że jod pełni całkiem ważne funkcje w naszym ciele.
Tarczyca dodatkowo wpływa na komórki, a szczególnie ich wzrost i dojrzewanie. Poza tym pomaga w wytwarzaniu energii oraz oddychaniu komórkowym. Jest też niezbędna, gdy chodzi o utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała.
Więcej na temat jodu przeczytasz tutaj: https://auraherbals.pl/blog/jod-cenny-pierwiastek-znad-morza/
Skutki niedoboru i nadmiaru jodu
Jak wspominaliśmy, zarówno niedobór, jak i nadmiar jodu nie są dobre.
W przypadku niedoboru mogą wystąpić: powiększenie gruczołu tarczowego oraz niedoczynność tarczycy. To drugie nie jest bezpieczne szczególnie dla dzieci. Może bowiem opóźnić rozwój fizyczny i psychiczny (np. pogorszy pamięć).
Także kobiety w ciąży powinny dbać o odpowiednią ilość jodu w diecie. Jego niedobór może uszkodzić mózg malucha, doprowadzić do poronienia, a nawet przedwczesnego porodu. Jest także przyczyną większej śmiertelności dzieci.
Nadmiar jodu także nie jest odpowiedni dla naszego organizmu. Mogą wtedy wystąpić: zmiany skóry, alergie, nadmiar śluzu w oskrzelach, większa czynność gruczołów ślinowych.
A w gorszych przypadkach trzeba liczyć się z: bólem brzucha, wymiotami, biegunką, białkomoczem, problemami z sercem czy pieczeniem w ustach, żołądku i gardle. Należy zatem uważać, by zażywać odpowiednią dawkę jodu.
Jak zażywać jod?
Warto dbać o odpowiednią ilość jodu w swojej diecie. W przypadku niemowląt wartość ta nie powinna przekraczać 110 μg, potem stopniowo to wzrasta, aż w wieku dorosłych powinno się brać każdego dnia 150 μg. Jedynie kobiety w ciąży (220 μg) oraz karmiące piersią (290 μg) powinny zażywać jeszcze wyższe dawki jodu dla prawidłowego rozwoju swojego malucha.
Przeważnie nie ma konieczności suplementowania jodu. Wystarczająca jego ilość powinna znajdować się w naszych posiłkach.
Najwięcej jodu znajdziemy w żywności, która pochodzi z morza, np. w mięczakach, skorupiakach i oczywiście rybach. Dobrym źródłem są też: mleko i przetwory mleczne oraz jajka.
Trzeba też przyznać, że częściowo woda pitna może pokryć zapotrzebowanie na jod, ale tylko w 10%. Pozostałą część powinniśmy dostarczać razem z innymi produktami. Jego zawartość może się wahać w przypadku owoców, warzyw i zboża, gdyż wiele zależy, ile występowało go w glebie i wodzie.